Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Εκδήλωση μνήμης για τον Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του σκιαθίτη λογοτέχνη, έλαβε χώρα Εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών και ο Δήμος Σκιάθου και επιμελήθηκε η Αθηνά Παπαγεωργίου, Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη.
Την Εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, που ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή διοργάνωση της Εκδήλωσης αλλά και ευχήθηκε ενότητα, ομόνοια και ομοψυχία στις δύσκολες στιγμές που...
διέρχεται η χώρα μας, δυνάμεις που μπορούμε να αντλήσουμε από τον Παπαδιαμάντη.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του παπά-Γιώργη Σταματά, Πρωτοπρεσβυτέρου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Σκιάθου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η τοπική Εκκλησία της Σκιάθου, στο πνευματικό της τέκνο, με την ετήσια σειρά εβδομαδιαίων ομιλιών υπό τον τίτλο «Βραδιές Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη», που για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών Σκιάθου, αλλά και στην οφειλόμενη ετήσια επιμνημόσυνη Δέηση που τελεί ο Μητροπολιτικός Ναός των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, καθώς εκεί μεγάλωσε και γαλουχήθηκε πνευματικά δίπλα στον πατέρα του Ιερέα, ο Παπαδιαμάντης.
Κατόπιν η κα Αθηνά Παπαγεωργίου απένειμε ευχαριστήριες επιστολές στους καλλιτέχνες που συμμετείχαν με ομαδικές ή ατομικές Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στις Εκδηλώσεις του Έτους Παπαδιαμάντη το καλοκαίρι του ’11, καθώς και σε όλους τους συντελεστές της οργανωτικής Επιτροπής που συνέτρεξαν στη διοργάνωση του Γ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που έλαβε χώρα στην Σκιάθο και την Αθήνα, τον Σεπτέμβριο της ιδίας χρονιάς.
Ακολούθως, δόθηκε ο λόγος στην κα Σάσα Βούλγαρη, Ψυχοπαιδαγωγό και αφηγήτρια παραμυθιών. Η Σάσα Βούλγαρη, συμπληρώνει φέτος είκοσι έτη στην επαγγελματική αφήγηση παραμυθιών μέσα από την «νέα αφηγηματική Σχολή» και έχει ψυχαγωγήσει πολλά παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Προλογίζοντας την αφήγησή της εξέφρασε την βαθιά της συγκίνηση να παρουσιάσει Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, αναφέροντας με εξομολογητική διάθεση ότι στις δύσκολες στιγμές της ζωής της, βρήκε παρηγοριά και άντλησε δύναμη από τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, που ευωδιάζουν αγάπη για το Χριστό, τον τόπο του, τους ανθρώπους και τη φύση.
Με την γλαφυρότητα και την αμεσότητα που την διακρίνουν και χωρίς την βοήθεια μικροφώνου, αφηγήθηκε το χριστουγεννιάτικο διήγημα «Το κρυφό Μανδράκι», περιπεπλεγμένο περίτεχνα με το παραμύθι των παιδικών της χρόνων, για την ιστορία της «Πλούμως (Πλουμιστής, κατά το θεσσαλικό ιδίωμα) και των καλλικατζάρων», για να συμπληρωθεί η παρουσίαση από το δεύτερο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Το άνθος του γιαλού».
Τα ίδια χριστουγεννιάτικα διηγήματα, στην πρωτότυπη γλώσσα, πλεγμένα με λαϊκά παραμύθια για καλικαντζάρους παρουσίασε και στους μαθητές της Σκιάθου, σε πρωινή εκδήλωση.
Κωνσταντίνος Κουτούμπας,
Υπ. Διδ. Θεολογίας,
Αγιογράφος-Καθηγητής Βυζ. Μουσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.