Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Λειτουργία και περιφορά εικόνας στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου

Σήμερα Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε λειτουργία και περιφορά εικόνας στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου «στους Κήπους».
Ο π. Κων. Καλλιανός σε μία προδημοσίευση στην έντυπη εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» (Ιανουάριος 2010 – φ. 67) με τίτλο «Μια περιήγηση στη Χώρα της Σκοπέλου με οδηγό την Ιστορία» γράφει για τον Άγιο Νικόλαο “στους Κήπους”: «… λίγο πριν από το δημοτικό σχολείο συναντούμε το Μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου “στους Κήπους”, που ίδρυσε η παλιά σκοπελίτικη οικογένεια Ραυτάκη, στις αρχές του 17ου αιώνα, ίσως και παλαιότερα.
Το σημαντικό με το Μοναστηράκι αυτό είναι πως στα κελιά του, ερείπια, δυστυχώς, σήμερα, φιλοξενήθηκε το 1828-29 το πρώτο ελληνικό σχολείο με δασκάλους τον Αστέριο Φιλίππου ή Φιλιππίδη, από τη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής και τον ιερομόναχο Γρηγόριο Μήτα. Μάλιστα στα χρόνια της ελληνικής Επαναστάσεως το Μοναστηράκι αυτό είχε καταστεί ενορία από το πλήθος των παροίκων που διέμεναν εκεί τριγύρω...»
Σε άλλο φύλλο της εφημερίδας (Νο 69) ο π. Καλλιανός αναφέρει ότι ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στον Άγιο Νικόλαο φιλοξενήθηκε ένας από τους πρωταγωνιστές του Αγώνα, ο Τάσος Καρατάσος. Συμπληρώνει δε ότι οι παροικούντες στρατιωτικοί είχαν τον Άγιο για προστάτη τους...

1 σχόλιο:

  1. ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΜΕΝΕ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΚΑΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΙΖΑΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ.ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.