Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση για την προστασία των σημαντικών μνημείων της Σκιάθου

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των Σκιαθιτών για την ομιλία της ιστορικού - αρχαιολόγου κας Συραϊνώς Κορωνιού - Διονυσίου, με θέμα «Η Σκιάθος που χάνεται».
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου, βασισμένη σε πρόταση της κας Δεληγιάννη Άννας, μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Η κα Κορωνιού - Διονυσίου, παρουσίασε την μελέτη που είχε εκπονήσει για τα μνημεία ιδιαίτερης Τέχνης του κοιμητηρίου, ένα ιδιαίτερο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου.
Πρόκειται για Νεοκλασικά μνημεία της εποχής που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 20ου αι., που είναι η εποχή της ανάπτυξης της...
αστικής τάξης και της επικράτησης στην Τέχνη, του ρεύματος του Νεοκλασικισμού, που ονομάστηκε έτσι γιατί οι εικαστικές Τέχνες ακολουθούν πρότυπα της κλασικής εποχής των5ου και 4ου π.Χ.αι.
Η κα Κορωνιού - Διονυσίου ανέλυσε τους συμβολισμούς των μνημείων και την προέλευσή τους προεκτείνοντας τη σημειολογία τους στις κοινωνικές διαστάσεις της εποχής.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν τόσο η προβολή της άγνωστης, σε πολλούς, πλευράς των Κοιμητηρίων, αυτήν δηλαδή, του Μουσείου νεοελληνικής γλυπτικής και η ευαισθητοποίησή τους, με σκοπό την προστασία των σημαντικών αυτών μνημείων.
Αξίζει να αναφερθεί πως από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», σε συνεργασία με την κα Κορωνιού - Διονυσίου, έχει αποστείλει αίτημα προς την 5η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, προκειμένου αυτά να κηρυχθούν διατηρητέα.

1 σχόλιο:

  1. θερμα συγχαρητηρια στον πολιτιστικο συλλογο σκιαθου για την πρωτοβουλια και την οργανωση αυτης της εκδηλωσης.θα ηθελα να ημουν εκει.ημουν στην σκιαθο πρωτη φορα το 1985 και βρεθηκα τυχαια στο κοιμητηριο.περιπλανηθηκα αρκετη ωρα διαβαζοντας τις επιγραφες στους ταφους και θαυμαζοντας την αρχιτεκτονικη τους.εφυγα εχοντας την εντυπωση οτι ηρθα σε επαφη με μια σκιαθο που μονο εκει θα μπορουσα να δω.απο τοτε ποτε δεν παρελειψα να περασω απο το κοιμητηριο καθε φορα που βρισκομουν στη σκιαθο.προστατεψτε το.οσο δυσκολοι και αν ειναι οι καιροι μας ,δεν θελει πολυ χρονο και κοπο να το πετυχετε.αξιζει τον κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.