Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Όλοι από το ίδιο «πιάτο» τρώμε

Η επαγγελματική αλιευτική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας της δραματικής μείωσης των αλιευμάτων, δεν παύει όμως να αποτελεί μία πηγή εισοδήματος σε αρκετές παράκτιες περιοχές της χώρας.
Οι παράκτιοι ψαράδες, τα πρώτα θύματα από τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, μόνοι και αβοήθητοι προσπαθούν να διατηρήσουν την τροφική αλυσίδα και ταυτόχρονα το μεροκάματό τους.

22 σχόλια:

  1. μετα απο χρόνια κατασπατάλησης -μαζί με άλλα - και του θαλάσσιου πλουτου με την πεποίθηση πως "ψάρια υπάρχουν" επιτέλους αρχίζει και γίνεται κατανοητό πόσο ευαίσθητη ειναι η θαλάσσια πανίδα και το ποσο σημαντικό είναι η διατήρησή της.
    Μην μου πει κανένας πως "εμεις οι παράκτιοι δεν .." ξέρω πολλούς που οταν μιλάνε για δυναμίτες κορδώνονται. Ξέρω επίσης πολλους που "έλα μωρε το πλαστικό στην θάλασσα λιώνει πιο γρήγορα"
    Να που σιγά σιγά οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και φοβάμαι πως στο μέλλον η κατάσταση θα χειροτερέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζω τους παράκτιους ψαράδες των Σποράδων και περισσότερο τους Αλοννήσιους 30 χρόνια. Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι και σύμμαχοι του οικοσυστήματος είναι, αλλά και το μικρότερο μερίδιο στη μείωση του θαλάσιου πλούτου έχουν.
      Η πλούσια πανίδα στο θαλάσσιο πάρκο μαζί με αυτούς τους ψαράδες έζησε εδώ και δεκάδες χρόνια...

      Διαγραφή
    2. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ!
      ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε 10:01 δεν είναι ανάγκη να φωνάζεις! και δεν διαφωνώ μαζί σου.

      Δεν θελω να διαβάλλω κανέναν αλλά λέω αυτό που ξέρω. Μακάρι να μην ήταν έτσι και να ήξερα το αντίθετο.
      Στους 10 που μου έρχονται στο μυαλό οι 3 κοκορεύονται το κατόρθωμά τους και σχολιάζουν την "ψαριά" οι 3 κρυφοχαμογελάνε αλλά δεν το λένε δημοσίως, ειναι πιο προσεκτικοί, και οι 4 αθώοι.
      Δεν διαφωνώ πως το μικρότερο μερίδιο στη μείωση του θαλάσιου πλούτου το έχουν οι παράκτιοι αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σημαίνει πως παίρνουν και άφεση αμαρτιών.
      Αν δοκιμάσω να πω ονόματα θα με φάει η λογοκρισία καθώς υπογράφω ανώνυμα..

      Διαγραφή
    4. μπα Παναγιτσα μου ... ποιος φωναζει ωρεεε???? αν ηταν να "φωναξω" θα εγραφα κι αλλιως! ... το ξερω μωρε! και εγω εχω γνωστους που χρησιμοποιουν δυναμιτη και ετσι, ψευτοκοκορευονται αλλα οταν δεν θα υπαρχει ουτε ενα ψαρι τοτε να δω τι θα γινει ή αν βγουν πολυ πιο δραστικοι και περιοριστικοι νομοι κλπ κλπ τοτε να τους δω ... αιιι δε θελω να πω πολλα γιατι περα απο ατομα θα θιξω και υπηρεσιες γι αυτο ΑΝΤΙΟΣΣΣΣ ....

      Διαγραφή
  2. Σωστό είναι αυτό Γιώργο. Μάλιστα εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει μεγάλη διαμάχη των παράκτιων με τους άλλους. Επίσης γίνεται μεγάλη κίνηση και προσπάθεια από την Greenpeace που με σύμμαχο του παράκτιους αλιεείς, θέλουν να φτιάξουν Πάρκο στις Βόρειες Κυκλάδες με στόχο την αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων και γενικά των πληθυσμών των ψαριών. Κάτι που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους παράκτιους. Πάντως για να ξέρεις σήμερα το 2012 στην περιοχή μας και κυρίως στην Αλόννησο πέφτουν δυναμίτες που είναι από παράκτιους. Επειδή είπες ότι τους ξέρεις, είναι πολού πιθανό όπως κάνουν όλοι οι Έλληνες σε τέτοιες περιπτώσεις, να σου είπαν ότι η ζημια δεν είναι τόσο μεγάλη από αυτό, αλλά από άλλα κλπ. Η γνωστή καραμέλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΖΩΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
    Την πρώτη στην Ελλάδα συνδιαχειριζόμενη ζώνη βιώσιμης αλιείας επιχειρεί να δημιουργήσει στο σύμπλεγμα των Φούρνων το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με τους παράκτιους αλιείς και τον δήμο. Πρόκειται για μια αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια, με στόχο οι ψαράδες σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τις τοπικές αρχές να διαχειριστούν αειφορικά τα ιχθυαποθέματα.
    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
    Το σχέδιο προβλέπει πως γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα θα οριοθετηθούν αλιευτικά πεδία και ζώνες για το κάθε εργαλείο, όπως επίσης και περιοχές απόλυτης προστασίας, που θα λειτουργούν ως «δεξαμενές» εμπλουτισμού.
    Το πλάνο διαχείρισης και οι κανόνες θα συναποφασίζονται με την τοπική κοινωνία στη βάση επιστημονικών στοιχείων. «Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα θετικό προηγούμενο, όπως σε πολλές άλλες μεσογειακές χώρες, που να αποδεικνύει πως εφόσον διαχειριστούμε σωστά τις θάλασσές μας τα ιχθυαποθέματα θα ανακάμψουν», λένε οι ερευνητές του Αρχιπελάγους και συμπληρώνουν: «Είναι, άλλωστε, υποχρέωση της Ελλάδας από την κοινοτική νομοθεσία να δημιουργήσει τέτοιες περιοχές που θα έχουν και θεσμικό χαρακτήρα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ηθελα να κανω μια ερωτιση και οποιος γνωριζει ας απαντησει για μενα και για οσους εχουν την ιδια απορεια.Θα ηθελα να μαθω εαν το ψαρεμα της ζαργανας επιτρεπετε με λαμπες το βραδυ και ειδικα μεσα στο λιμανι του Αγνωντα ,και θα ηθελα να το μαθω γιατι χτες το βραδυ ψαρευα στο λιμανι και ηταν ενας επαγκελματιας και ψαρευε μεχρη εκει που δενουν τις βαρκες και μεχρι την αμουδια εφτανε,τις ειχε τσακησει με την αποχη,καιτη λαμπα,και αυτο γινετε καθε χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού εσύ και οι άλλοι «που έχουν την ίδια απορία» είσαστε τόσο ευαίσθητοι γιατί δεν ρωτάτε το λιμεναρχείο και μένετε θεατές κάθε χρόνο;

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχαχαχαχαχααχα φατε την τωρα! γιατι ολοι βλεπετε αλλα κανετε τα στραβα τα ματια!!!

      Διαγραφή
    3. ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (10 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΚΙ ΟΛΕΣ) ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΔΕΣ ΔΥΝΑΜΙΤΑΔΕΣ, ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΓΙΑΥΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητη εφημεριδα τα τελευταια χρονια το εχω καταγγλει καποιες φορες τηλεφωνικα και το μονο που καταφερνα ειναι μια προχηρη ανακριση απο τα υπηρεσιακα οργανα και οτι θα επρεπε να παω εκει την επομενη μερα να κανω καταγγελια, και στην τελικη ουτε καν... το αποτελεσμα παραμενει ιδιο εως και σημερα.

      Διαγραφή
    5. Οπως λεει και το παραμυθι ,, του κυνυγου και του ψαρα το πιατο κτλ κτλ,, το λιμεναρχειο δεν ειναι μονο να κολαει τους γιοταχιδες αλλα να προστατευει την θαλασσα δηλαδη τους επαγγελματιες ψαραδες
      πιστευω πως τα σχολια των αγανακτισμενων Σκοπελιτων θα εχουν διαβαστει απο τις υπευθυνες αρχες και θα μπει καποια ταξη γιατι το ΑΡΚΕΤΑ ειναι ΑΡΚΕΤΑ.

      Διαγραφή
  5. Εσύ φίλε που γράφεις για τον επαγγελματία που ψαρεύει ζαργάνες,μπορείς να μας πείς πόσα λεφτά έβγαλες φέτος και συνεχίζεις ακόμα να βγάζεις από τα καλαμάρια που πουλάς στα μαγαζιά?Εγώ σε ξέρω ποιός είσαι.Σε συμβουλεύω λοιπόν να το βουλώσεις και σύ και οι ψαραντουφεκάδες γιατί θα βρεθείτε στον εισαγγελέα καθώς και οι ταβερνιάρηδες που αγοράζουν ψάρια και καλαμάρια από τους ερασιτέχνες .Μήν ανοίγετε μέτωπο με τους επαγγελματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαβούζα το στόμα σου! Μ΄ αρέσει που υπάρχει και λογοκρισία! Εδώ σφάζονται ερασιτέχνες και επαγγελματίες και ξερνάει ο ένας τις βρωμιές του άλλου. Απορώ ποιοι είναι πιό παράνομοι, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες;

      Διαγραφή
    2. Η θάλασσα δεν είναι κτήμα κανενός ούτε του επαγγελματία, ούτε του επαγγελματία δυναμιτάκια, ούτε του καλαμαρά, ούτε του ψαροντουφεκά,δικαίωμα στην υπερεκμετάλλευσή της έχουν όλοι και όταν λέω όλοι εννοώ ΟΛΟΙ!!!

      Διαγραφή
    3. Φιλε απ'οτι βλεπω εισαι επαγγελματιας και θα επρεπε να ντρεπεσε...1)για τον τροπο που γραφεις χωρις να ξερεις πιος ειμαι.2)Δεν εχω καμια σχεση με καλαμαρια και τετια, ουτε καν εχω αδεια αλιας.3)εαν εσυ παλι ξερεις ποιος ειμαι και πουλαω καλαμαρια σε προκαλω να κανεις μια καταγγελια και να ερθουν να με πιασουν και να με πανε στον εισαγγελεα οπως λες.4)και πιο σοβαρο που θα επρεπε να ντρεπεσε πιο πολυ ειναι το γεγονος οτι εσυ ξερεις αυτους που πουλανε καλαμαρια ψαρια και οτιδηποτε αλλο και δεν κανεις κατι γιαυτο???

      Διαγραφή
    4. Τα λόγια σου δε μου θυμίζουν επαγγελματία ψαρά, αλλά νονό της νύχτας. Μην ασχολείσαι λοιπόν με τη θάλασσα...

      Διαγραφή
    5. Να πας στον εισαγγελέα και αυτούς τους επαγγελματίες που δεν ψαρέυουν με το επιτρεπόμενο νούμερο δίχτυ και αυτούς τους επαγγελματίες που κάνουν βολές γιατί απαγορεύεται.

      Διαγραφή
  6. Οπότε μαφία όλοι μαζί ερασιτέχνες, επαγγελματίες, ψαροντουφεκάδες, ταβερνιάρηδες και ''όφελος'' μαύρα χρήματα αφορολόγητα, παράνομη διαδικασία αλιείας κλπ. σε μία διαλυμένη χώρα που δεν μπορεί να ελέγξει και να παιδέψει και έτσι ο καθένας κατά τόπους, εφαρμόζει ότι γουστάρει και όπως γουστάρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΕΔΩ, ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ, ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ..... ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΛΑΜΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΜΟΥΔΙΑ.... ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ ( ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ....)ΕΣΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΓΕΙΤΟΝΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΓΑΝΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΒΟΥΤΗΞΟΥΝ...... ΚΑΙ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ ..... ΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ?.... ΓΙΑ ΞΑΧΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΜΑΙ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΑΡΙΑ.ΘΑΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ,ΕΑΝ ΠΑΛΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ, Η ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΕΡΧΕΙΟ, ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΟΧΟΣ ΜΗ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΣΚΟΠΕΛΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.