Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Γιάννη Γιολδάση

Τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Γιάννη Γιολδάση συνάντησε σήμερα η efimerida-sporades για να τον ρωτήσει τι συζητήθηκε στις δύο συναντήσεις που είχαν οι ξενοδόχοι πριν λίγες ημέρες και για τις οποίες το blog σας είχε ενημερώσει. Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση δεν στάθηκε μόνο εκεί...
Πρόεδρε είχατε δύο συναντήσεις με τα μέλη σας και όχι μόνο, μπορείτε να μας πείτε τι συζητήσατε;
Όπως γνωρίζετε πριν λίγες μέρες έγινε μια συνάντηση με πρωτοβουλία του Πελοπίδα Τσιτσιρίγκου, ο οποίος κάλεσε για συζήτηση το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, αλλά και κάποιους συναδέλφους. Ήταν μια συνάντηση δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και δεδομένου ότι προερχόμαστε από μια δύσκολη χρονιά και επειδή και τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα εκφράσαμε όλοι τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας για το τι θα γίνει, αν θα κάνουμε τουριστική προβολή και πως... Μονοί μας, μαζί με άλλους, με τον Δήμο, με την Περιφέρεια, με τα άλλα νησιά...;
Έπεσαν στο τραπέζι πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις από...
τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια αποφασίσαμε να καλέσουμε τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής για να μας πουν τι έγινε την προηγούμενη χρονιά, πως βλέπουν την κατάσταση και να ακούσουμε από επίσημα χείλη τι πρόγραμμα υπάρχει για το 2013.
Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μαζί με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φύβγα και τον πρόεδρο της τουριστικής επιτροπής Κώστα Σκούρα συναντηθήκαμε, αυτή τη φορά στο Skopelos Village και ανοίξαμε την συζήτηση για το τι πρόκειται να κάνουμε για την δύσκολη, όπως όλα δείχνουν, χρονιά του 2013.
Τι σας είπε ο Δήμαρχος;
Το πρώτο πράγμα που μας είπε ο Δήμαρχος είναι ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε τραγική κατάσταση, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς υπαλλήλων, για λειτουργικά έξοδα κ.ά. Σίγουρα δεν μας είπε ψέματα, το κατανοούμε, αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που κάνει και φυσικά αυτή η κατάσταση «πονάει» και 'μας. Όμως και οι ξενοδόχοι δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, αν ο Δήμος Σκοπέλου κλείσει, πιθανόν να τον ανοίξει το κράτος, αν κλείσει μια επιχείρηση, δεν θα την ανοίξει κανείς... Παρ΄ όλη την άσχημη κατάσταση, δεν περνάει από το μυαλό μας να μην κάνουμε κάποιες δράσεις που να έχουν σχέση με την τουριστική προβολή και επειδή η οικονομία του νησιού στηρίζεται στον Τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη, όποια και να είναι τα οικονομικά του Δήμου, να γίνει κάποιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.
Ζήτησα από τον κ. Σκούρα να μας πει κάποια πράγματα σαν πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής και πράγματι παίρνοντας τον λόγο μας είπε τι έγινε, τι θα ήθελε να γίνει, αλλά δεν τα είπε όλα... Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόταση εκ μέρους του για την τουριστική προβολή του 2013. Έπεσαν κάποιες ιδέες, που πιστεύω ο Δήμαρχος και ο κ. Σκούρας να τα κατέγραψαν και μας υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα γίνει κάποια συνάντηση για την τουριστική προβολή και ας ευχηθούμε ότι αυτό θα πάρει σάρκα και οστά...
Εδώ θέλω να τονίσω ότι επανειλημμένα εγώ σαν μέλος της τουριστικής επιτροπής, αλλά και άλλο μέλος της επιτροπής έχουμε ζητήσει επιτακτικά από τον Δήμαρχο και τον κ. Σκούρα να συναντηθούμε και να κάνουμε έναν απολογισμό για την χρονιά που πέρασε, αλλά και τον προγραμματισμό. Θέλω να σκεφθώ ότι για «τεχνικούς» λόγους δεν έχει πραγματοποιηθεί και όχι για κάτι άλλο, γιατί ο χρόνος περνάει και έχουμε ήδη μπροστά μας την μεγάλη έκθεση «WorldTravel Market» του Λονδίνου και την «Φιλοξένια» που θα γίνουν τον Νοέμβριο.
Στη συνάντηση αυτή είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα τα οποία άπτονται της οικονομίας του νησιού. Ένα από αυτά είναι η συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον ομόλογό του της Σκύρου, για την πιθανή σύνδεση το χειμώνα των νησιών με την Κύμη και στην οποία εμείς δεν κληθήκαμε για να πούμε τις απόψεις μας. Ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι θα γίνει μία συνάντηση φορέων πριν την επίσκεψή μας στη Σκύρο στα μέσα Οκτωβρίου. Εδώ θέλω να τονίσω ότι πριν πάμε στη Σκύρο, οι θέσεις των φορέων και των δημοτικών αρχών Σκοπέλου και Αλοννήσου πρέπει να είναι ενιαίες και γι΄ αυτό πρέπει να προηγηθούν οι μεταξύ μας συναντήσεις. Πρέπει όταν επισκεφθούμε τους γείτονες Σκυριανούς να έχουμε ξεκάθαρες προτάσεις.
Ζητούμε από τον Δήμαρχο και μέσα από την εφημερίδα να μας καλέσει έγκαιρα να συζητήσουμε για την επίσκεψη μας στη Σκύρο.
Άλλο θέμα που συζητήθηκε;
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η αγορά ή ενοικίαση ενός όχι ιδιαίτερα μεγάλου σκάφους που θα εξυπηρετήσει την γραμμή Σκιάθος – Σκόπελος – Αλόννησος συνδυάζοντας οργανωμένα τις αφίξεις και αναχωρήσεις των τσάρτερς στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Αυτό θα πρέπει να είναι μια κίνηση των δημοτικών αρχών Αλοννήσου και Σκοπέλου, ζητώντας τη συνδρομή όλων μας. Η δέσμευση του Γιώργου Μιχελή πάνω σε αυτό είναι ότι θα κάνει μια προμελέτη για να δούμε αν μιλάμε για πράγματα εφικτά... Για να δώσω μια τάξη μεγέθους η διακίνηση των τουριστών από Σκιάθο προς Σκόπελο μόνο και το αντίθετο, κοστίζει περίπου 350.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζουμε την Αλόννησο!
Υπάρχουν πολλοί tours operators που δεν έχουν τη Σκοπέλο στο χάρτη τους. Σταματούν μέχρι τη Σκιάθο. Αν απαλύνουμε λίγο τον «πονοκέφαλό» τους θα φθάσουν και μέχρι τη Σκόπελο. Του χρόνου η Thomson αποχωρεί από τη Σκόπελο και η απόφαση αυτή έχει να κάνει με τα νούμερα και μόνο, δημιουργώντας ένα τεράστιο έλλειμμα, ενώ παραμένει στη Σκιάθο με το ίδιο πρόγραμμα... Το 2013 αρχίζουν επίσης συνεργασία με τη Σκιάθο και δύο μεγάλα ρώσικα γραφεία, το ένα από τη Μόσχα και το άλλο από την Αγία Πετρούπολη που αφήνουν προς τον παρόν έξω τη Σκόπελο, ελπίζοντας σε συνεργασία με αυτά το 2014 αφού τουριστικός πράκτορας της Σκοπέλου θα υποδεχθεί Ρώσους τουριστικούς πράκτορες τις προσεχείς ημέρες...
Για την μέχρι τώρα στάση της δημοτικής αρχής έχετε άποψη;
Αυτή η δημοτική αρχή δημιούργησε προσδοκίες και ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο και πολλά πράγματα εκνεύρισαν και στεναχώρησαν τους πολίτες. Ορισμένοι διαπομπεύτηκαν από τη ΔΕΥΑΣ, μετά από καταγγελίες που έκανε προς αρμόδιες αρχές, οι οποίες καλώς έγιναν, αλλά κακώς διέρρευσαν, εσκεμμένως κατά την γνώμη μου και δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Εκεί ο Δήμαρχος όφειλε να επαναφέρει τον υπαίτιο στην τάξη.
Εδώ να σημειώσω ότι τα ξενοδοχεία είναι ο αιμοδότης της ΔΕΥΑ εισφέροντας την τελευταία 20ετία στα ταμεία της πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η Ένωση Ξενοδόχων και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ζήτησαν εγγράφως από τη ΔΕΥΑΣ να παρευρεθούν στο διοικητικό συμβούλιο που θα συζητήσουν την τιμολογιακή πολιτική και μας απαξίωσαν, ούτε καν μας απάντησαν... Θεωρώ ότι υπάρχει μια ανεξήγητη εμπάθεια και θα ήθελα πολύ να μας εξηγήσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ο διευθυντής της και κατόπιν ο Δήμαρχος τι εξυπηρετούν και γιατί είπαν όσα είπαν στο ολλανδικό κανάλι και τέλος πόσο ενδιαφέρει τον κάτοικο της Ολλανδίας αν πληρώνει ή δεν πληρώνει τον λογαριασμό του κάποιος Σκοπελίτης. Γιατί να διαπομπευθεί μια τάξη ανθρώπων που μάχεται δίπλα στον Δήμο και ρίχνει τις τιμές μέχρι εκεί που δεν παίρνει για να προσελκύσει κόσμο. Φέτος οι συνάδελφοί μου στην καρδιά της τουριστικής σεζόν πρόφεραν 5 δίκλινα δωμάτια επί μια βδομάδα 5-12 Αυγούστου σε καλά ξενοδοχεία. Ενισχύοντας την παρουσία του δημάρχου στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» προσφέραμε σε 10 ζευγάρια 3 διανυκτερεύσει εντελώς δωρεάν. Αυτό δεν είναι συμμετοχή στην τουριστική προβολή;
Δεν περιμένουμε τίποτα από τη δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με τη ΔΕΥΑΣ σαν κλάδος, γιατί φαίνεται ότι δεν θέλει να ακούσει, δεν μας θεωρεί συνομιλητές της, μας θεωρεί μπαταξήδες, ότι κλέβουμε νερό και ότι άλλο γι΄αυτό πλέον οι προσπάθειές μας να μειώσουμε αυτή την τρελή χρέωση ανά κυβικό, γύρω στα 4.5 ευρώ μετά τα 300 κυβικά κατανάλωσης, που είναι έξω από κάθε λογική. 300 κυβικά χρειάζεται ένα ξενοδοχείο για να πλύνει τους χώρους του όταν ανοίγει τον Μάιο. Πλέον παλεύουμε μέσα από την ΠΟΞ που λέει το εξής: Για να λειτουργήσει κάθε ξενοδοχείο πρέπει ανάλογα με τις διανυκτερεύσεις να καταναλώνει ορισμένα κυβικά. Αυτό ζητούμε να το πληρώνουμε με την ελάχιστη χρέωση.
Μέσα από αυτή την συνέντευξη θα ήθελα ο Δήμαρχος να μου εξηγήσει γιατί αυτή η αντιμετώπιση του κλάδου μας.
Για την Τουριστική Επιτροπή, στην οποία είστε μέλος ποια είναι η γνώμη σας;
Χρειάζεται στελέχωση της τουριστικής επιτροπής με μόνιμο άνθρωπο που θα δημιουργήσει επαφές, δίκτυο δημοσιογράφων με τους οποίους θα έχει συνεχή επικοινωνία, θα στέλνει δελτία Τύπου και θα προετοιμάζει τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις, θα υποδέχεται τους τουριστικούς πράκτορες και γενικά θα υπάρχει ενιαίος λόγος σε οποιαδήποτε παρουσία μας.
Έχουμε προτείνει και αντέδρασαν οι δύο αιρετοί της τουριστικής επιτροπής Κώστας Σκούρας και Γιώργος Πατσής και προτείνουμε σήμερα μέσω της εφημερίδας, την θεσμοθέτηση ενός τέλους τουριστικής προβολής, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ και είμαι σίγουρος ότι θα το δεχθούν με ικανοποίηση οι Σκοπελίτες, αφού θα θεωρηθεί ανταποδοτικό, δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως από το τι επάγγελμα κάνουν, ωφελούνται από τον Τουρισμό, αφού η οικονομία του νησιού βασίζεται σε αυτόν.
Κάτι θετικό για τη νέα τουριστική χρονιά;
Κάτι που μπορεί να αλλάξει θετικά την εικόνα της Σκοπέλου και της Αλοννήσου για τα επόμενα δύσκολα χρόνια είναι η επιθυμία βρετανικής EasyJet να κατέβει στη Σκιάθο με 2-3 πτήσεις την εβδομάδα και για 5 μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται οι τοπικές κοινωνίες να βοηθούν την εταιρία, καλύπτοντας το κόστος που θα πληρώνει στο αεροδρόμιο. Το ίδιο συμβαίνει με την Αγχίαλο, αλλά και άλλα νησιά του Αιγαίου. 500 άτομα την εβδομάδα και για 5 μήνες -επιπλέον αυτών που θα φέρνουν οι tours operators- θα φθάνουν στη Σκιάθο και ένα 35% σε Σκόπελο και Αλόννησο. Είναι μια θετική εξέλιξη που δεν πρέπει να την αφήσουμε έτσι...
Ενημέρωσα τον Δήμαρχο Σκοπέλου και έχω την εντύπωση ότι το γνωρίζουν και οι άλλοι δύο δήμαρχοι, ο οποίοι πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με την εταιρία.
Περιμένω από τους δημάρχους να πάρουν πρωτοβουλίες αύριο κιόλας...