Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σκόπελος: Για πλύσιμο κάτω από τον Μύλο

Eικόνες της καθημερινότητας παλαιότερων δεκαετιών...
(ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ)
Την παραλία κάτω από τον Μύλο επέλεγαν πολλές Σκοπελίτισσες για να πλύνουν τα χοντρά μάλλινα ρούχα, αφού το μέρος ήταν κατάλληλο, λόγω του ότι υπάρχουν πηγές και το νερό είναι υφάλμυρο, αλλά υπήρχε και φυσική γούρνα για το πλύσιμο και το κοπάνισμα των ρούχων.
Πήγαιναν δύο - τρεις μαζί οι νοικοκυρές και άρχιζαν το πλύσιμο κάνοντας ταυτόχρονα «κοινωνική κριτική» και λέγοντας όλα τα νέα του νησιού.
Πρώτα τα άφηναν να μουλιάσουν μέσα στο νερό, μετά τραβώντας τη μία άκρη τα κοπάνιζαν σε επίπεδο μέρος με το κοπάνι και διπλώνοντάς τα λίγο-λίγο συνέχιζαν να...
τα χτυπούν, ώστε να κοπανίσουν όλο το ρούχο για να φύγουν οι βρωμιές, στο τέλος τα ξεπλένανε με άφθονο νερό. Τα άπλωναν στους βράχους να στεγνώσουν και το απόγευμα, ανεβαίνοντας το μονοπάτι που οδηγεί στον Μύλο, επέστρεφαν στο σπίτι.
Ο κόπανος που χρησιμοποιούσαν ήταν ένα ξύλινο εργαλείο μήκους 70 εκ. το μισό ήταν φαρδύ για να χτυπά τα ρούχα και στην άκρη κατέληγε λεπτό και κυκλικό για να πιάνεται με το χέρι.
Μαζί με τους και πολλά παιδιά, που το έριχναν στο παιχνίδι, διασκεδάζοντας στα βράχια που υπάρχουν στη θάλασσα, στα οποία είχαν δώσει και ονόματα, όπως: Μεγάλη, Γύφτος, Αλωνάκι, Τηγάνι, Γαϊδάρα κλπ.
Απομεινάρι της πηγής
Η πηγή σήμερα, με άφθονο νερό χειμώνα- καλοκαίρι
Βράχοι με όνομα: Μεγάλη, Γύφτος, Αλωνάκι κλπ

4 σχόλια:

  1. Πολὺ καλὰ αὐτὰ ποὺ παρουσιαστηκαν. Μόνο ποὺ δὲν ἔχουν μέχρι σήμερα ἐρευνηθεῖ καὶ παράλληλα μελετηθεῖ παραλληλα μὲ τὸ Καστρο τῆς Σκιάθου. Γιατὶ ἐκεῖνο, ἄν καὶ σιωπηλο, δίχως ἀνθρώπινη παρουσία ἐδῶ καὶ δύο, περίπου, αἰῶνες, ἐν τούτοις εἶναι σημεῖο ἀναφορᾶς καὶ μεγίστου ἐνδιαφέροντος, ἐνῶ τὸ δικό μας τὸ Κάστρο, ἐδῶ στὴ Σκόπελο, τὸ ὁποῖο κατοικεῖται ἀπὸ ἀιώνων, δὲν ἐνδιαφέρει καὶ πολύ...Κι ὅμως εἶναι ἡ κορωνίδα τοῦ σκοπελίτικου πολιτισμοῦ. π.κ.ν.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Οπως επίσης ότι δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση στην παραλία του Μύλου. Πρόσφατα πουλήθηκε το κτήμα με το σπίτι που βρίσκεται στην κάθοδο προς την παραλία, με αποτέλεσμα ο καινούργιος ιδιοκτήτης, να 'κλείσει' σταδιακά το μονοπάτι με αβραγιές, αμπέλια και σύρματα περίφραξης.
    Μπορεί ο ίδιος να μην γνωρίζει ότι πρέπει να αφίσει το δημόσιο μονοπάτι ανοιχτό. Αν και δεν νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα, κάποια υπηρεσία όφειλε να το γνωστοποιήσει και να επιβεβαιώσει την πρόσβαση στο μονοπάτι αυτό. Είναι κρίμα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπάρχει πρόθεση να κλείσει το μονοπάτι είναι λάθος... Κατέβηκα πριν λίγο καιρό και εκτός από κατολισθήσεις στην ακτή δεν είδα κάτι άλλο... Αν και λίγο επικίνδυνο θα ξαναπάω.

      Διαγραφή
  3. Θα ήταν καλό να πάει κάποιος. Θα προσπαθήσω κι εγώ. Θα ταν ενδιαφέρον να το δούμε μιας και απ'ότι έχω δει, ο ιδιοκτήτης είναι εδώ τώρα - να δουμε τυχόν αντιδράσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.