Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

«Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει», του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Το Θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44, Γκάζι – Tηλ. 211 014401 και 6981 982591) θα φιλοξενήσει στην αυλή του την παράσταση «Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την Τετάρτη 11 Ιουλίου και για 8 παραστάσεις.
Μια διαφορετική ματιά πάνω σε τρία σπουδαία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της γραφής και της θεματολογίας του. Η απόπειρα...
για μια πιο σύγχρονη οπτική φανερώνει ότι τα μεγάλα κοινωνικά θέματα που απασχολούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα είναι ακόμα άλυτα κι επίκαιρα όσο ποτέ.
Στην αυλή του θεάτρου «Χυτήριο», κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για 8 μόνο παραστάσεις (11 Ιουλίου με 2 Αυγούστου 2012), μεταφέρεται η παράσταση του θεάτρου «Κνωσός» του Λάμπρου Τσάγκα «Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει» με κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Πρόκειται για τρία αθηναϊκά διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα, το «Πατέρας στο σπίτι», το «Χωρίς στεφάνι» και το «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», γραμμένα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Σε μια λιτή, εικαστική παράσταση, αναδεικνύεται η διαχρονικότητά των κειμένων, η βαθιά ποιητικότητά τους και η άρρηκτη σύνδεσή τους με το σήμερα.
Πόσο μακριά μας φαίνεται η εποχή που ένα παιδί ζητούσε «..μια σταξιά λάδι στο γυαλί»; (Πατέρας στο σπίτι). Και πόσο απέχει η σύγχρονη πραγματικότητα από το «δεν επετράπη εις τον Δερβίσην, τον ανέστιον, τον πλάνητα, να μείνη, επί τη προφάσει ότι έπαιζε το νάι […]κ’ έφυγε. Πού να υπάγη»; (Ξεπεσμένος Δερβίσης). Η εγκατάλειψη ενός παιδιού, ο διασυρμός μιας γυναίκας, ο κοινωνικός αποκλεισμός του ξένου, του πρόσφυγα, είναι ζητήματα που απασχολούν ακόμα κι αυτές τις προηγμένες, φαινομενικά εύρωστες, κοινωνίες. Όσο η πόλη εξακολουθεί να φυλάει πικρά μυστικά κι ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, γίνεται μάρτυρας της κοινωνικής αδικίας, ο λόγος του Παπαδιαμάντη θα φαίνεται πάντα βαθύς και σημερινός.
Τα κείμενα δεν έχουν υποστεί δραματουργική επεξεργασία και ο παπαδιαμαντικός λόγος δεν έχει αλλοιωθεί. Βασικός άξονας της παράστασης, τα λεγόμενα του συγγραφέα, ενός συγγραφέα που κατανοεί βαθιά την ανθρώπινη συμπεριφορά και περιγράφει με συγκίνηση τον ρου των πραγμάτων: "Αυτός ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει... Μπου ντουνιά τσαρκ φιλέκ..."
Κείμενα: Αλ. Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας
Σκηνικά- Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μουσική : Φίλιππος Περιστέρης
Τεχνική επεξεργασία υλικού: Γιώργος Τσάγκας
Παίζουν: Λ. Τσάγκας, Δ. Καλαχώρα, Γ. Κατινάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.