Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Κορσική για το πρόγραμμα AGRISLES

Tο πρόγραμμα αφορά τα νησιά των Βορείων Σποράδων: την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο

Στα πλαίσια της οικοδόμησης της νέας Αιρετής Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας K. Αγοραστός στρέφει μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον του και στην υλοποίηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη και πρόοδο της περιφέρειας. Έχοντας αυτό το στόχο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο αποτελεί και τον Εταίρο (partner) του προγράμματος, συμμετέχει σε μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων MED, της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG, στα οποία εντάσσεται το πρόγραμμα AGRISLES:
Το Πρόγραμμα AGRISLES αναφέρεται στην...
επεξεργασία και ανάπτυξη μιας διεθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στα μεσογειακά νησιά και έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου συνεργασίας για την ανάπτυξη (μη τεχνολογικής) καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στα νησιά της Μεσογείου. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με σκοπό την ενδυνάμωση, προβολή και ανάπτυξη της περιοχής των Σποράδων ώστε να αποτελέσει πόλος έλξης και ενδιαφέροντος δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων.
Στο AGRISLES συμμετέχουν όλα τα μεγάλα νησιωτικά συγκροτήματα της Μεσογείου και συγκεκριμένα: η Κορσική (αποτελεί και τον συντονιστή του Προγράμματος), οι Βαλεαρίδες, οι Αζόρες, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σαρδηνία και η Σικελία, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όσον αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το πρόγραμμα αφορά τα νησιά των Βορείων Σποράδων: την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόννησο. Το έργο υλοποιείται από την Ένωση των Αναπτυξιακών Εταιρειών: Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας – Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε.(ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε.), Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. (ΕΑΠ Α.Ε.), Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.) και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Απ’ όλα τα τοπικά προϊόντα των νησιών των Σποράδων επιλέχθηκε, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος με βάση τις απαιτήσεις του AGRISLES ως αντικείμενο παρατήρησης και απασχόλησης, το Δαμάσκηνο Σκοπέλου. Γενικά, το τοπικό αυτό προϊόν είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα για την ποιότητα του και εκπληρώνει τις δυνατότητες για επέκταση εκτός νησιού. Υπάρχουν υποδομές, εμπειρία παραγωγών, πολλά παράγωγα που μπορούν ν α προωθηθούν, η παραγωγή επαρκεί και το κάθε παράγωγο διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Είναι γεγονός ότι είναι προϊόν με δυναμική και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, όμως για λόγους έλλειψης οργάνωσης, ενημέρωσης ή πρόσβασης, δεν έχει κατορθώσει να ενταχθεί σε εφοδιαστικές αλυσίδες και να επεκταθεί σε αγορές εκτός νησιού. Συνεπώς, θεωρήθηκε το πιο ενδεδειγμένο προϊόν για την πιλοτική εφαρμογή.
Στα πλαίσια του προγράμματος AGRISLES έχουν γίνει διάφορες διακρατικές συναντήσεις στις χώρες εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος όπου παρευρίσκονται όλοι οι εταίροι με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών, απόψεων, τεχνογνωσίας και καινοτομιών. Μια από αυτές τις συναντήσεις, έλαβε χώρα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον τόπο παρατήρησης και μελέτης, την Σκόπελο(κλικ) (6-7/2/2012) όπου οι εταίροι ενημερώθηκαν για το Δαμάσκηνο Σκοπέλου και την καλλιέργεια του από τους ντόπιους παραγωγούς και επισκεφτήκαν τους χώρους καλλιέργειας του τοπικού προϊόντος.
Τόπος συνάντησης μεταξύ των εταίρων για την τελευταία προγραμματισμένη Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος AGRISLES ήταν η Κορσική (17-19/4/2012) όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που πρόεκυψαν από τη μελέτη των επιλεγμένων τοπικών προϊόντων του δικτύου των νησιών της Μεσογείου για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος. Το Περιφερειακό Ταμείο Περιφέρειας Θεσσαλίας εκπροσώπησαν ο Αν. Διευθυντής του ΠΤΑ κ. Χατζηκαμαγιάννης Βασίλειος και ο κ. Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών κ.Χαμψάς Κωνσταντίνος.
Τέλος, εντός του Μαΐου του τρέχοντος έτους θα υπάρχει διαθέσιμο πλήρες ενημερωτικό υλικό προς χρήση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.