Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το Γυμνάσιο Σκιάθου σε Μαθητικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Με συγκλονιστικές εντυπώσεις και πλούσιες γνώσεις επέστρεψαν από την Κωνσταντινούπολη οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Σκιάθου. Πήραν μέρος στο Μαθητικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου 2012. Επρόκειτο για Συνέδριο υψηλού επιπέδου, όπου ως σύμβουλοι των συμμετεχόντων σχολείων ήταν γνωστοί πανεπιστημιακοί και συγγραφείς όπως...
η Μαρία Ιατρού, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, o Δημήτρης Καργιώτης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, o Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, o Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος-συγγραφέας, o Γιώργος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, o Χρίστος Τσολάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και ηΓεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Η ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από 5 μαθητές και δύο συνοδούς καθηγητές, επεξεργάστηκε και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Παπαδιαμάντης μέσα από την καλλιτεχνική ματιά σύγχρονων εικαστικών – Η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη σήμερα». Τα παιδιά χόρεψαν τον σκιαθίτικο παραδοσιακό χορό της Καμάρας και παρουσίασαν σε διαδραστικό πίνακα τοπία του νησιού, που αναφέρονται σε διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, την Παναγία των Βλαχερνών, το Βυζαντινό Υδραγωγείο, ενώ δεξίωση στα σχολεία που συμμετείχαν παρέθεσε ο Έλληνας Πρόξενος.
Πραγματοποιήθηκαν αναγνώσεις διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε εκκλησίες της Πόλης (Αγία Τριάδα, Παναγία Εισοδίων του Πέρα, Παναγία της Μουχλιώτισσας, Παναγία των Βλαχερνών) και σε πλοήγηση στο Βόσπορο. Αποσπάσματα από το έργο του Παπαδιαμάντη διάβασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος και Νένα Μεντή, οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Ακρίβος, πανεπιστημιακοί και μαθητές. Ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία ήταν για όλους, όταν έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία των Βλαχερνών, όπου ψάλθηκε ο Ύμνος για πρώτη φορά.
Όπως μας είπε η διευθύντρια του σχολείου κα Αικατερίνη Κουρκούμπα, οι μαθητές που εκπροσώπησαν το σχολείο, επιλέχτηκαν με βάση τη βαθμολογία τους, ως επιβράβευση για το ήθος και την επίδοσή τους, ενώ με χορηγίες που εξασφάλισε το σχολείο από επιχειρηματίες του νησιού, έγινε προσιτό και οικονομικό το κόστος της μετακίνησης. «Φροντίζουμε να αξιοποιούμε όλες τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρουσιάζονται -λέει η διευθύντρια- και δεν μπορούσε να απουσιάζει από το Συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, το σχολείο της ιδιαίτερης πατρίδας του».
Ας σημειωθεί ότι την χρονιά που πέρασε οι μαθητές του σχολείου πήραν το 2ο Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα «Παπαδιαμάντης – Ελύτης - Γκάτσος – Τσίρκας: 100 χρόνια μετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.