Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

O Κ. Καρτάλης για παραχωρήσεις ακινήτων και τα Ξενία Τσαγκαράδας και Σκιάθου

Η παραχώρηση ακινήτων του ΕΟΤ και της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας) προβλέπεται σε διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ειδικότερα η παραχώρηση αφορά σε:
α) στις Αλυκές λουτρικές εγκαταστάσεις εμβαδού 17.985 τμ
β) στην περιοχή Δρακοντόσχιμα Σκοπέλου δασική έκταση
γ) στη Σκόπελο έκταση 663 τμ μετά τουριστικού περιπτέρου
δ) στη Μακρυνίτσα η περιβάλλουσα το Αρχοντικό Σισιλιάνου έκταση 231 τμ και
ε) στη Δράκεια σχολάζουσα έκταση εμβαδού 9.300 τμ.
Σημειώνεται ότι η μεταβίβαση των ακινήτων απαλλάσσεται από...
κάθε φόρο μεταβίβασης, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο φόρο ή τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και γενικά υπέρ οποιουδήποτε τρίτου. Όπως σημείωσε ο Κ. Καρτάλης: «είναι αναγκαίο να επιβεβαιωθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ότι αυτές οι παραχωρήσεις προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας είναι το πρώτο βήμα, δηλαδή θα ακολουθήσουν νεότερες παραχωρήσεις στους οικείους Δήμους.
Παράλληλα σε απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού Γ. Νικητιάδη σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Κ. Καρτάλη για την πορεία αξιοποίησης των ΞΕΝΙΑ Τσαγκαράδας και Σκιάθου αναφέρονται τα εξής: «Από την εξέταση των μη συμβατικά δεσμευμένων ΞΕΝΙΑ καταδείχθηκαν ως ωριμότερα προς άμεση αξιοποίηση δέκα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων και αυτά της Τσαγκαράδας και Σκιάθου. Το Δ.Σ. της ΕΤΑ ενέκρινε την καταρχήν διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη ενιαία αξιοποίηση των ανωτέρω ΞΕΝΙΑ ώστε να διασφαλιστεί αφενός ο στόχος της ενιαίας ταυτότητας αυτών και αφετέρου η ελαχιστοποίηση τυχόν άγονων διαδικασιών ενώ στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ενιαία αξιοποίηση, θα ακολουθήσει η διενέργεια ξεχωριστών κατά περίπτωση διαγωνισμών.
Στο πιο πάνω πλαίσιο, αποφασίστηκε καταρχήν να διεξαχθεί pre-marketing μεταξύ όλων των ελληνικών εταιρειών διαχείρισης αλυσίδας ξενοδοχείων καθώς και μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται κυρίως σε boutique hotels, μέσω επαφών, σύντομων παρουσιάσεων και με την αξιοποίηση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό καθώς και του Invest in Greece. Η ως άνω διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, εν αναμονή της αξιολόγησης του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου ακινήτων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.»
Όπως αναφέρει ο Κ. Καρτάλης «Είναι κρίμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος από την αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με αποτέλεσμα και οι υποδομές να παραμένουν ανεκμετάλλευτες αλλά και να περιορίζεται η τοπική ανάπτυξη.»