Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικοί προϊστάμενοι στις νησιωτικές περιφερειακές ενότητες

Μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα, Απόστολου Παπατόλια, το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. υιοθέτησε ομόφωνα πρόταση για τη θεσμοθέτηση θέσεων πολιτικών προϊσταμένων στις νησιωτικές περιφερειακές ενότητες της χώρας. Η πρόταση απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιαννίτση, προκειμένου να την εντάξει στο νομοσχέδιο «σκούπα» για τις βελτιώσεις του Καλλικράτη που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Με ομόφωνη απόφασή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και μετά τη διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος χώρος απαιτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του, καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις, σε ό,τι αφορά τις αποκεντρωμένες περιφερειακές υπηρεσίες σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Επαρχεία).
Οι λειτουργούσες αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε...
επίπεδο επαρχείων συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των νησιωτών και τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης.
Για την εύρυθμη λειτουργία τους είναι απαραίτητη:
  1. Η στελέχωση με ένα ελάχιστο προσωπικό ανάλογα με τον αριθμό των νησιών που απαρτίζουν την περιφερειακή ενότητα από 25 έως 30 υπαλλήλους.
  2. Λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου είναι απαραίτητη η παρουσία πολιτικού προϊσταμένου. Ο πολιτικός προϊστάμενος πρέπει να είναι περιφερειακός σύμβουλος της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας. Θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο του εντεταλμένου «επάρχου» ή εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου, να λαμβάνει μηνιαία αντιμισθία σε ποσοστό 30% επί της αντιμισθίας του Περιφερειάρχη και να εκτελεί τις αρμοδιότητες που θα εκχωρούνται από τον Περιφερειάρχη.
  3. Είναι γνωστό πως στις νησιωτικές περιοχές το κόστος διαβίωσης είναι υπερδιπλάσιο αυτού της ηπειρωτικής χώρας. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τον νησιωτικό χώρο που θα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης, αεροπλάνα, πλοία.
  4. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον νησιωτικό χώρο το Περιφερειακό Συμβούλιο να αυξάνει επιπλέον των 60 ημερών τις δαπάνες μετακίνησης των υπαλλήλων.
Λόγω της ιδιαιτερότητας και του μεγάλου κόστους (18-20 χιλιάδες ευρώ ανά συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και 2.000 ευρώ ανά συνεδρίαση των Επιτροπών), οι συνεδριάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται και με τηλεδιάσκεψη. 

1 σχόλιο:

  1. Όταν ο Φώτης Ζεμπέκης ζητούσε να γίνει επαρχείο στις Βόρειες Σποράδες ο Απ. Παπατόλιας του έλεγε: «αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.