Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Φιλοξενία Γερμανών μαθητών στη Σκόπελο

Ταξιδεύω χωρίς τους γονείς μου στο εξωτερικό, μαθαίνω τη γλώσσα, τους ανθρώπους, τα ήθη και έθιμα, συμμετέχω σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα και διασκεδάζω!
Πώς πραγματοποιείται μια τέτοια ενδιαφέρουσα ιδέα από ένα μαθητή;
Συμμετέχοντας σε μια ανταλλαγή μαθητών!
Με αυτές τις προοπτικές πήγαμε τον Ιούλιο για 11 μέρες στο Haßfurt της Γερμανίας, ένα μικρό γκρουπ από 7 παιδιά της Σκοπέλου με την συνοδεία μου.
Στην Γερμανία είχα βρει ένα μεγάλο σχολείο με μακρόχρονη παράδοση στις διεθνές ανταλλαγές το οποίο στέλνει κάθε χρόνο 150 παιδιά στο...
εξωτερικό, χρηματοδοτείται κιόλας για αυτά τα προγράμματα και επομένως είχα την ελπίδα να μάθω κι εγώ πώς πραγματοποιείται μια ανταλλαγή για το νησί μας.
Περάσαμε πολύ ωραία! Είχαμε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα από μαθήματα στο σχολείο τους, εκδρομές στην περιοχή και δραστηριότητες στις οικογένειες οι οποίες μας φιλοξενούσαν. Γυρίσαμε με τόσες καινούργιες ιδέες, εντυπώσεις και εμπειρίες!
Πίσω στην Ελλάδα περάσαμε στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος: Πώς θα γινόταν η επίσκεψή των Γερμανών στην Σκόπελο το Σεπτέμβριο; Θα μπορούσαμε να ανταποδώσουμε αυτή την τέλεια διοργάνωση και φιλοξενία τους;
Για την φιλοξενία δεν ανησυχούσα καθόλου, αφού ήξερα τις οικογένειες, που φιλοξένησαν τις 9 Γερμανίδες μαθήτριες και την καθηγήτριά τους. Γνώριζα ότι θα κάνανε ό,τι μπορούσαν να νιώσουν καλά οι επισκέπτριές μας. Αλλά ούτε για την διοργάνωση του προγράμματος τελικά δεν χρειάστηκε να ανησυχήσω. Αντιθέτως: Βρήκα τόση υποστήριξη από ιδιώτες και επαγγελματίες που ζούν ή απλά δουλεύουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί μας και κατά συνέπεια έγινε και το δικό μας πρόγραμμα αξέχαστο τόσο για αυτές όσο και για μας!
Προσφέραμε στους Έλληνες και Γερμανούς μαθητές κάθε μέρα μία εκδρομή για να γνωρίσουν οι φιλοξενούμενοι τις ομορφιές του τόπου μας: Σεντούκια, Αγ. Ιωάννης, Γλώσσα, Αλόννησος, Ιστιοπλοΐα, μοναστήρια, μουσεία. Δεν έλειπε και το μπάνιο, κάθε μέρα είχαμε αρκετές ώρες για χαλάρωση και βουτιές στις παραλίες της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Έμαθαν επίσης τον ελληνικό τρόπο ζωής μέσα στις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν.
Μόνη μου δεν θα μπορούσα να καταφέρω αυτό το εγχείρημα. Θέλω να ευχαριστώ θερμά όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η αξέχαστη εμπειρία για τη νεολαία μας!
Ευχαριστώ πρώτ΄απ΄όλους τους μαθητές μου μαζί με τις οικογένειές τους για το ενδιαφέρον τους, τη φιλοξενία τους, τη βοήθεια στις μεταφορές των παιδιών και την άψογη συνεργασία τους!
Ευχαριστώ ιδιαίτερα την οικογένεια Μπαλαλά η οποία φιλοξενούσε και την καθηγήτρια και μερικά κορίτσια και μας διοργάνωσε ένα μπάρμπεκιου με ζωντανή μουσική και χορό.
Ευχαριστώ θερμά και τον κ. Λάμπρο Γκάσιο ο οποίος μας έκανε το τραπέζι στο εστιατόριό του «Φοίνικας» το τελευταίο βράδυ.
Ευχαριστώ επίσης τον Δήμαρχο Γιώργο Μιχελή και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σκοπέλου Κ. Σκούρα για την υποδοχή των επισκεπτών μας και τη ελεύθερη είσοδο στα μουσεία.
Την κα Δάφνη Χλιβερού-Jaeggi για την δημοσίευση του εγχειρήματος τής ανταλλαγής, στο blog της και για τα όμορφα αναμνηστικά δωράκια που ετοίμασε για την κάθε μαθήτρια.
Τον κ. Χαράλαμπο Κοχύλη για τις ιδέες του για το πρόγραμμά μας και την βοήθειά του να πραγματοποιηθούν.
Την κα Ιωάννα Ευσταθίου, από το γραφείο Dolphin of Skopelos, για το MAMMA MIAtour με το πούλμαν.
Την κα Ρηγίνα Κουκλατζή για την κρουαζιέρα με το Sporades Queen με τη γυάλινη καρίνα στην Αλόννησο.
Τον κ. Δημοσθένη Σπάνια για την ιστιοπλοϊκή εκδρομή και το φαγητό που μας μαγείρεψε.
Την κα Φούλα Νάστα και τους γιους της Γιώργο και Γιάννη για τα βιολογικά προϊόντα τους.
Την κα Μάρω Ροδοπούλου από το ξενοδοχείο Αντρίνα για τα νόστιμα γλυκά της.


Χωρίς τη βοήθειά όλων αυτών των ιδιωτών και επαγγελματιών με τις μικρές και μεγάλες προσφορές τους δεν θα γινόταν η ανταλλαγή τόσο επιτυχής! Ελπίζω να συνεργαστούν και του χρόνου τόσοι εθελοντές ώστε να δοθεί σε πολλά παιδιά ακόμα η ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και να τους ανοίξουμε τους ορίζοντές τους!
Σόνια Βολφ - Σκαβέντζου
καθηγήτρια Γερμανικών

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια κυρία Σόνια!

    Με τέτοιες κινήσεις δίνετε ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς πρέπει να δραστηριοποιηθούμε δημιουργικά στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Και να δίνουμε συγχρόνως σάρκα και οστά στην παραμελημένη έννοια της περίφημης ελληνικής φιλοξενίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.