Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Για το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Θεσσαλίας

Ανακοίνωση της
«ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»
Απάντηση του επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χαν στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Χουντή.
Σημαντική επικαιρότητα για την περιοχή αποκτούν τα στοιχεία για την απορροφητικότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκο Χουντή, σε απάντηση ερώτησης την οποία κατέθεσε ο τελευταίος, κατόπιν σχετικής πρότασης του επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κ. Πουλάκη, μετά και τη συνάντηση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού με τον επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Χαν.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της...
Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» αναφέρει αναλυτικά :
«Πριν λίγους μήνες, σε συνέχεια της επερώτησής μας προς τον κ. περιφερειάρχη σχετικά με τις καθυστερήσεις και τον επανασχεδιασμό του Ε.Σ.Π.Α., πήραμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ν. Χουντή, να καταθέσει ερώτηση προς τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. ζητώντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με την απορροφητικότητα και τον επανασχεδιασμό του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας – Ηπείρου.
Σε απάντηση της ερώτησης αυτής, ο επίτροπος της ΕΕ κ. Χαν, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η απορρόφηση στο σύνολο του προγράμματος βρίσκεται στο 34.5%. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Θεσσαλία εμφανίζει απορρόφηση 19.55%, στον Άξονα Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας, και 21.48% στον Άξονα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής. Περαιτέρω, ο κ. Χαν σημείωσε ότι “Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση οφείλονται κυρίως στην επαχθή διοικητική και νομοθετική διαδικασία (αναθέσεις δημοσίων έργων, απαλλοτριώσεις, εκχωρήσεις αδειών κλπ) και στους περιορισμένους κρατικούς πόρους. Για το λόγο αυτό, οι άξονες που παρουσιάζουν τα περισσότερο προβλήματα είναι εκείνοι που αφορούν τις κρατικές υποδομές.
Με άλλα λόγια, οι παρεμβάσεις μας και οι ανησυχίες που είχαμε εγκαίρως εκφράσει στο περιφερειακό συμβούλιο ότι κινδυνεύουν να χαθούν σημαντικά και πολύτιμα λόγω της συγκυρίας ποσά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Όπως είχαμε προειδοποιήσει, πράγματι η αύξηση της ποσοστιαίας συνεισφοράς της Ε.Ε. και η μείωση της εθνικής συμμετοχής στα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. είχαν ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα για τη Θεσσαλία να είναι “κουτσουρεμένο” κατά 32 εκ. ευρώ, ενώ τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση να οδηγούν στην έξοδο από το Ε.Σ.Π.Α. προγράμματα ενταγμένα σε αυτό, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. περιφερειάρχης παραδέχτηκε. Παράλληλα δε, δεν έχει ληφθεί σχεδόν καμία μέριμνα για επανασχεδιασμό του Ε.Σ.Π.Α. και αλλαγή του προσανατολισμού του, ώστε να συμπεριλάβει έργα που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης ή έργα κοινωνικού χαρακτήρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων που τόσο βάρβαρα πλήττονται από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική.
Στη βάση αυτή, καλούμε την περιφερειακή αρχή να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο περιθώριο σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Π.Ε.Π Θεσσαλίας, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τα έργα εκείνα που αφορούν την άμβλυνση των συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής στη ζωή του λαού της Θεσσαλίας, κατεύθυνση στην οποία και εμείς θα συμβάλλουμε με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.