Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Θα βρέξει ...Περσείδες!

Η βροχή των Περσείδων αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα. Πρόκειται για μία βροχή διαττόντων που παρατηρούνται κάθε χρόνο από τα μέσα του Ιούλη μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.
Οι πρώτοι φετινοί Περσείδες άρχισαν να πέφτουν με αργούς ρυθμούς από τις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15-16 Αυγούστου, με το φαινόμενο να κορυφώνεται στο διήμερο 12-13 του μηνός. Στο μέγιστο της βροχής πέφτει περίπου ένα μετέωρο το λεπτό, δηλαδή περίπου 60-70 περσείδες την ώρα. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων φέτος αναμένεται η εμφάνιση περίπου 100 μετεώρων ανά ώρα, τη νύχτα μεταξύ της 12ης και 13ης Αυγούστου.
Τα «πεφταστέρια» αυτής της εποχής είναι...
υπολείμματα - σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του πριν από 18 χρόνια ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (Swift-Tutle) και βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα επηρεαζόμενα από το μαγνητικό σύστημα των πλανητών. Μία φορά τον χρόνο, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, η τροχιά τους διασταυρώνεται με αυτή της Γης, η οποία τα έλκει.
Εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης, τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά». Αυτό ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι, σε περιοχές με καθαρό ουρανό και μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι συγκεκριμένοι διάττοντες ονομάστηκαν Περσείδες γιατί δείχνουν να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.
Τις χρονιές 1991 και 1992 σημειώθηκε έξαρση του φαινομένου με παρατήρηση περίπου 400 μετεώρων την ώρα. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας φτάνοντας τα 100 περίπου μετέωρα την ώρα ενώ το 2000 ήταν πολύ λιγότερα. Αυτό συνδέεται με την περίοδο που ο κομήτης Swift-Tuttle περνάει από το ηλιακό μας σύστημα, δηλαδή περίπου κάθε 130 χρόνια, και σημαίνει ότι όσο απομακρύνεται η απόσταση του κομήτη από τη Γη, τόσο λιγότερα μετέωρα βλέπουμε.
Θα πρέπει όμως όταν τα παρατηρούμε να είμαστε σε μέρος που να μην υπάρχει φωτορύπανση δηλαδή απόλυτο σκοτάδι.να επιλέξουμε μέρει μακριά από κατοικημένες περιοχές, για να τα απολαύσουμε.
Γεώργιος Μιχαήλ
Μέλος της εταιρίας αστρονομίας και διαστήματος Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.