Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Στον καραβομαραγκό Τρ. Μπουνταλά αφιερωμένη η 3η έκθεση καλλιτεχνών

Συνεχίζεται η 3η Έκθεση Καλλιτεχνών Σκοπέλου στον Ορφέα, όπου χθες έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον Τριαντάφυλλο και Γιάννη Μπουνταλά. Στη μικρή τελετή έναρξης, ο Γιάννης Μπουνταλάς έλαβε το λόγο και είπε:
«Κύριε Δήμαρχε, αγαπητά μέλη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών, φίλοι Σκοπελίτες και επισκέπτες του νησιού, καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να αφιερώσετε την φετινή έκθεση των Καλλιτεχνών της Σκοπέλου στην τέχνη της μικροναυπηγικής και ειδικότερα στον πατέρα μου, Τριαντάφυλλο Μπουνταλά, ο οποίος είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της τέχνης αυτής στη Σκόπελο – ίσως και στην Ελλάδα καθώς και...
πρωτοπόρος στη σύλληψη της ιδέας να εφαρμόσει τις τεχνικές γνώσεις της ναυπηγικής μεγάλων πλοίων σε μικρά και σε μένα, που πλέον συνεχίζω την ίδια τέχνη και παράδοση.
Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω λίγα λόγια για τον πατέρα μου και την παράδοση που κουβαλά η οικογένειά μας στη ναυπηγική τέχνη.
Ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1927 και κατάγεται από οικογένεια καραβομαραγκών, που η τέχνη τους περνά από γενιά σε γενιά.
Ο πατέρας του Τριαντάφυλλου Μπουνταλά, ο παππούς μου ο Γιάννης, δούλεψε από μικρό παιδί με τον πατέρα του στα ναυπηγεία της Κωστάντζα, όπου και έμαθε τη ναυπηγική τέχνη. Στα μετέπειτα χρόνια, δούλεψε στην Αμερική, στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου και είχε 2 ναυπηγεία δικά του, τα άφησε όμως και γύρισε στη Σκόπελο.
Εδώ λοιπόν, παντρεύτηκε, έκανε παιδιά και τον γιο του τον Τριαντάφυλλο, τον είχε επίσης από μικρό παιδί μαζί του στους ταρσανάδες (δηλαδή τα ναυπηγεία του νησιού). Έτσι ο πατέρας μου αγάπησε και έμαθε από νωρίς την τέχνη του καραβομαραγκού και ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του «να γίνει καλός μάστορας και να μη τον διατάζει κανείς στη δουλειά του» εξελίχθηκε σε έναν πολύ καλό τεχνίτη, ήδη από την εφηβεία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, ότι σε ηλικία 14 χρονών, μεγάλωσε σε μήκος μια βάρκα, δουλεύοντας μόνος του.
Ο πατέρας μου δούλεψε σε όλους τους ταρσανάδες της Σκοπέλου, αλλά και στη γειτονική Αλόννησο. Στο νησί της Σκοπέλου ταρσανάδες υπήρχαν στο Γλυστέρι, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στον Αγνώντα, στον Πάνορμο και στην παραλία της Σκοπέλου.
Από τη δεκαετία του '70 και μετά έπαψαν όμως να λειτουργούν, λόγω της επερχόμενης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Τότε ακριβώς, ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας μοντέλων πλοίων τα οποία κατασκευάζονται με τη χρήση κλίμακας βέβαια, όπως ακριβώς τα αντίστοιχα μεγάλα.
Ο πατέρας μου κατασκεύαζε μικρογραφίες ιστιοφόρων πλοίων, ελληνικών και ξένων, για περίπου 30 χρόνια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, όπου αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω της κατάστασης της υγείας του.
'Ολα αυτά τα χρόνια, τόσο εγώ, όσο και η αδερφή μου η Νίνα, συνεχίζουμε αυτή τη τέχνη και παράδοση αρχικά βοηθώντας τον πατέρα μας στην κατασκευή των μοντέλων και τώρα πλέον αποτελούμε εμείς τους συνεχιστές της τέχνης αυτής.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον πατέρα μου, τον Τριαντάφυλλο Μπουνταλά, ο οποίος δυστυχώς δεν μπορεί να παρευρεθεί στην εκδήλωση αυτή, για τη μετάδοση όλων αυτών των πολύτιμων γνώσεων αλλά κυρίως για την αγάπη που μας μετέδωσε για την τέχνη της μικροναυπηγικής.
Σας ευχαριστώ όλους πολύ!»

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    ΕΧΩΜΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩΜΕ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.

    ΑΝΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.