Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Με αφορμή τη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ.

Φαίνεται δυστυχώς πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας υιοθετεί την αντίληψη ότι η διαφήμιση αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την τουριστική ανάπτυξη, χωρίς ουσιαστικές μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, αφού μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Περιφερειάρχη με το Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ., κ. Κολέτσο με επίκεντρο την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας.
Ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» θεωρούμε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από έναν συνολικό σχεδιασμό, με στόχο την...
προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, υψηλής οικονομικής αποδοτικότητας, ο οποίος θα αναδεικνύει την παράδοση και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και θα σέβεται το φυσικό και πολιτισμικό της περιβάλλον. Ο σχεδιασμός αυτός έχει δύο πλευρές, και συγκεκριμένα :
Αφενός, ως αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς πρέπει να επιδιώξουμε έργα υποδομής ευρείας κλίμακας, δηλαδή :
- Ένα σύγχρονο, ασφαλές και οικονομικό δίκτυο μεταφορών, το οποίο θα συνδέει όλους τους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, προϋπόθεση που δε συμβαδίζει με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, με την κατάργηση δρομολογίων και το ξεπούλημα του Ο.Σ.Ε., με τα πανάκριβα διόδια της Εθνική Οδού και το κακοσυντηρημένο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
- Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής. Δεν μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες λ.χ. η Λάρισα, όταν ο Πηνειός είναι από τα πλέον μολυσμένα ποτάμια της Ευρώπης ή όταν στην εξαιρετικής ομορφιάς ορεινή περιοχή της Ελασσόνας σχεδιάζεται η εξόρυξη λιγνίτη.
- Προγράμματα ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής. Για την υποδοχή ποιοτικού τουρισμού δεν αρκούν οι παραλίες και τα ξενοδοχεία. Ο επισκέπτης πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση περιήγησης σε αξιοθέατα και μνημεία, τα οποία σώζονται στην περιοχή σε αφθονία, χάρη στην ιστορία χιλιάδων χρόνων που μετρά η Θεσσαλία, είναι όμως στην πλειοψηφία τους εγκαταλελειμμένα ή αναξιοποίητα, λόγω και της έλλειψης μουσειακών υποδομών.
- Στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, ιδίως του ερασιτεχνικού, που αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της περιοχής στο εξωτερικό, αλλά και πόλο έλξης για τους τουρίστες, αφού η Θεσσαλία εκτός από παρελθόν έχει και αξιόλογο παρόν.
- Προγράμματα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών του κλάδου, ενίσχυση της εναλλακτικής συνεταιριστικής δραστηριότητας (αγροτουρισμός, παραγωγή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων).
- Αυστηρές περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές, πολεοδομικές και αγορανομικές προϋποθέσεις και έλεγχοι για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συμβατότητα της τουριστικής δραστηριότητας με το υπόλοιπο φυσικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Αφετέρου όμως, πρέπει ως αιρετή Περιφέρεια να δούμε και την κοινωνική πραγματικότητα. Ο εσωτερικός τουρισμός, που στηρίζει διαχρονικά τους προορισμούς της περιοχής μας, αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, που ανήκει στα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, δεν έχει πλέον λόγω της άδικης κυβερνητικής πολιτικής τη δυνατότητα να κάνει διακοπές. Δεν μπορούμε ως αιρετή Περιφέρεια να μιλάμε για «πακέτα τουριστικής προβολής», αν δεν σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα των πολιτών, αν δεν διεκδικήσουμε τη διατήρηση και διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού που περικόπηκαν, αν τέλος δεν σταθούμε δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων στον αγώνα τους για δουλειά και αξιοπρεπή διαβίωση, που περιλαμβάνει και το εδώ και δεκαετίες κατακτημένο δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές.
Κατά τη γνώμη μας, τουριστική ανάπτυξη δεν σημαίνει μαζικός τουρισμός και μεταβολή της περιοχής σε τουριστική «σημαία ευκαιρίας». Οι φυσικές ομορφιές, η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός της Θεσσαλίας πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας και όχι να μεταβληθούν σε «προϊόν» από το οποίο τα οφέλη θα καρπωθούν μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, ενώ τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι μας. Εφόσον επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην παραπάνω κατεύθυνση, τότε και η τουριστική προβολή της περιοχής μας θα είναι πολύ αποδοτικότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.