Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Χορευτικό Συγκρότημα Γλώσσας

Αναπόσπαστο κομμάτι του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας, το χορευτικό συγκρότημα κάνει την εμφάνιση του στις αρχές του 1981, με δασκάλους τον Διαμαντή και τη Χριστίνα Παλαιολόγου. Γλωσσώτες στην καταγωγή, έχουν ζήσει μέχρι τότε πολλά χρόνια στο εξωτερικό όπου παρουσιάζουν παραδοσιακούς, δημοτικούς χορούς, στην ελληνική κοινότητα.
Λοΐζεια 2007
Ο Διαμαντής Παλαιολόγος έχει φοιτήσει στη σχολή της Δώρας Στράτου, στη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, ενώ και οι δυο τους μαθαίνουν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, κατά την επαφή τους με Έλληνες μετανάστες του Καναδά.

Σ’ όλα αυτά τα χρόνια που διδάσκουν σε γενιές παιδιών τους ελληνικούς χορούς, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους παρακολουθώντας σεμινάρια χορού, σε συνέδρια μέσω Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας, ενώ αντλούν υλικό κι από χοροδιδασκάλους που έρχονται στη Γλώσσα, για να συναντηθούν και να ανταλλάξουν την εμπειρία τους.


Το χορευτικό συγκρότημα της Γλώσσας ταξιδεύει σε...
πολλά μέρη της Ελλάδας, προσκεκλημένο από άλλους πολιτιστικούς συλλόγους. Στη Σκιάθο, στην Πορταριά, καλεσμένο απ’ το χορευτικό Όμιλο Ορμηνίου, στη Γεφυρούλα Σερρών, στις Μάντρες Κιλκίς, στη Σιάτιστα, στην κοινότητα «Πάνω Πολεμιδιών» της Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε αδελφοποίηση των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων. Το τμήμα του δε των εφήβων, που αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου Γλώσσας εκπροσωπεί το σχολείο στους Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες δημοτικών χορών και τραγουδιών αποσπώντας: Το έτος 1999, 2ο βραβείο στη Θεσσαλία, ενώ το 2000 έπαινο σε Πανελλήνια διοργάνωση και 1ο βραβείο στη Θεσσαλία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός απ’ την αγορά παραδοσιακών στολών απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τις εμφανίσεις του χορευτικού συγκροτήματος, συμβαίνει και το εξής: μπαούλα ανοίγουν ξαφνικά στο χωριό (πράγμα καθόλου εύκολο!) και βγαίνουν από μέσα τα θαύματα της σκοπελίτικης φορεσιάς, τυλιγμένα στο άρωμα εκείνο το παλιοκαιρίτικο, το ανεκτίμητο του χρόνου, του ξύλου και της ναφθαλίνης.

 Στόφες και Φουντώματα, Φουστάνες και Κόκκινα και δαντελένια πουκάμισα και πλουμιστά μαντήλια και πασουμάκια ολοκέντητα. Ένας απίθανος λαογραφικός θησαυρός, που περπατάει στα σοκάκια, χορεύει στις εξέδρες, ταξιδεύει για να τον καμαρώσουν και αλλού…

 Οι περισσότεροι απ’ τους νέους του χορευτικού, μεγαλώνοντας φεύγουν από το τόπο μας, κατοικούν αλλού, η ζωή αλλάζει. Δεν παραλείπουν όμως, για πολλά χρόνια, ερχόμενοι τα καλοκαίρια στο νησί, να πλαισιώνουν το χορευτικό συγκρότημα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.


Το 2004 η Ναυσικά Παλαιολόγου, πιστή στην οικογενειακή παράδοση, αναλαμβάνει τη διδασκαλία παραδοσιακών σε παιδιά του Δημοτικού, προσθέτοντας έτσι ένα νέο πυρήνα στο χορευτικό συγκρότημα.

6 σχόλια:

  1. Η ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΣΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ράνια Παναγιώτου18 Ιουλίου 2011 στις 9:56 π.μ.

    Άνθρωποι που αξίζει να Θυμόμαστε και να Τιμούμε . Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και στα παιδιά τους Χρήστο και Ναυσικά που συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας!
    Γιατί η Γλώσσα ακόμη και σήμερα έχει αξιόλογους ανθρώπους , ήθη και έθιμα που ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ!!!!!
    Συνχαριτήρια και στην υπόλοιπη ομάδα που συμμετέχει στο χορευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tίγρη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτή η προβολή των ηθών και εθίμων του νησιού μας με κάνει να νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλη την ομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στο χορευτικό συγκρότημα Γλώσσας. Καλή συνέχεια, εύχομαι τα καλύτερα. Αλήθεια, το χορευτικό συγκρότημα Σκοπέλου, τι απέγινε; Θα γίνει φέτος καμμιά πολιτιστική εκδήλωση στη Σκόπελο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το χορευτικό τμήμα της Σκοπέλου διαλύθηκε όταν κάποιοι έξυπνοι αποφάσισαν να διώξουν τον καλύτερο δάσκαλο της περιοχής που δίδαξε όλα τα παιδιά χορούς, τον Θανάση το Μπέα. Να βγουν τώρα και να απολογηθούν που κατέστρεψαν αυτήν την παράδοση. Τα παιδιά μας μεγάλωσαν μαθαίνοντας χορούς και θεωρία για την παράδοση και πήραν συγχαρητήρια σε όποια φεστιβάλ εμφανίστηκαν. Γιατί τα ξερίζωσαν όλα αυτά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν γνωρίζω σε ποιους έξυπνους αναφέρεσαι, αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτοί δεν έχουν ακόμα το πάνω χέρι, γιατί ο Μπέας έχει φύγει χρόνια από το χορευτικό μας. Έχουν αναλάβει άλλοι, που θέλω να πιστεύω ότι είναι εξυπνότεροι και ικανότεροι από τους προκατόχους τους. Αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι ότι περάσαμε έναν πάμφτωχο χειμώνα από δραστηριότητες και συνεχίζουμε σε πάμφτωχο καλοκαίρι από εκδηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.