Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

T' Αηγιαννιού του Ριγανά...

Γιορτάζει ο Αηγιάννης ο Ριγανάς αύριο, το γενέθλιο του Προδρόμου (τ' Αι Γιαννιού του Κλήδονα) το οποίο συμπίπτει με τις θερινές τροπές του ήλιου.
Χαρακτηριστικό της ημέρας οι φωτιές του Αη Γιαννιού που παλιότερα άναβαν στις γειτονιές και το πήδημα -τρεις φορές- της φωτιάς, που έχει καθαρτήρια δύναμη.
Στη Σκόπελο
Η προετοιμασία γινόταν από κοπέλες που έριχναν την παραμονή κάποιο προσωπικό τους αντικείμενο, κυρίως δακτυλίδι, σε δοχείο το οποίο στη συνέχεια σκεπάζεται με κόκκινο πανί και αφήνεται τη νύχτα κάτω από τ' άστρα για να πάρει μαντική δύναμη. Την επόμενη (24 Ιουνίου), οι κοπέλες...
συγκεντρώνονταν σ' ένα σπίτι και άνοιγαν τον κλήδονα. Τα αντικείμενα αποσύρονταν διαδοχικά, ενώ ταυτόχρονα απαγγέλονταν στίχοι «αθώοι» και «άσεμνοι». Το νερό του κλήδονα σε μικρές κούπες, χυνόταν σε σταυροδρόμι, ενώ η κοπέλα που ήθελε να «μάθει» και να «δει» έπινε από το νερό του κλήδονα και τριγυρνούσε στους δρόμους περιμένοντας να ακούσει ανδρικό όνομα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις στη Σκόπελο παρατηρείτο μολυβδομαντεία, δηλαδή χυνόταν μολύβι λιωμένο μέσα σε ένα ποτήρι νερό και αναλόγως του σχήματος που θα έπαιρνε μέταλλο μαντεύονταν διάφορα...
Ο Γιάννης Τζώρτζης θυμάται...
Σαν και σήμερα, πριν πολλά χρόνια, σε όλες τις γειτονιές της Σκοπέλου, βγαίναν στα σοκάκια και όπου υπήρχε πλατεία άναβαν φωτιές και καίγανε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια.
Πηδούσαν τη φωτιά λέγοντας «τ' αηγιαννιού φωτιά», την δεύτερη φορά λέγανε «δεύτερη με τα κλάδια» και κάθε φορά που πηδούσαν έλεγαν και κάτι...
Στη γειτονιά μας τότε (στου Θύμιου την πλατεία, πάνω από τον φούρνο του Μήτσου) υπήρχαν γύρω στα 25 με 30 παιδιά ηλικίας 7 – 14 ετών. Εκεί την παραμονή, σχεδιάζαμε από ποιο μέρος θα μαζεύαμε τα βάτια, ποιος θα έφερνε σκαλιστήρι, τσάπα κλπ
Ξεκινούσαμε για τον ραδιοφάρο να μαζέψουμε βάτια για να τα πάμε στη γειτονιά μας, με πολλές απώλειες στη διαδρομή, αφού πολλά τα μοιράζαμε σε γνωστούς ενδιάμεσα.
Μια φορά δεν πήγαμε με τα πόδια, αλλά με βάρκα με αποτέλεσμα να μπατάρει η βάρκα και να χάσουμε την πραμάτεια μας.
Την φωτιά την ανάβαμε το σούρουπο, αλλά πολύ πριν οι μανάδες μας είχαν καταλάβει τα σκαλάκια έξω από τα σπίτια μας, λέγοντας ιστορίες για τον Αηγιάννη τον Πρόδρομο.
Μετά φεύγαμε από τις γειτονιές και κατεβαίναμε παραλία για να «πειράξουμε» ορισμένα κρασομάγαζα, τα οποία βρίσκονταν στη γειτονιά του Αη Νικόλα... Ειδικά σε ένα μαγαζί ανάβαμε φωτιά απ΄έξω και γινότανε το «χάσε κόσμε»...

8 σχόλια:

  1. "Χάσε κόσμε" γινότανε Γιάννη μου και εγώ έβλεπα τα ματάκια και καιγόμουν και ποτέ δε σου είπα τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλυκέ μου Γιάννη πάλι με τα λόγια σου μας έφερες στο νου αναμνήσεις που είχε σβήσει ο χρόνος.....
    Αναμνήσεις γλυκές και αγνές που ζήσαμε και κλαίμε όταν τις θυμόμαστε γιατί ίσως να μην τις ξαναζήσουμε. Σ ευχαριστούμε που υπαρχεις και πάντα μας θυμίζεις αυτές τις μοναδικές και τρυφερές στιγμές σ αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε. Σου εύχομαι ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τα γενέθλιά σου σήμερα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την γιορτή σου αύριο. Να έχεις πάντα υγεία και γρήγορα να έρθεις στο νησί μας που τόσο αγαπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη Τζώρτζή σου εύχομαι -έστω και μέσα από το blog- πολύχρονος...
    Nα σε διαβάζουμε συχνότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρίν 2 χρόνια τέτοια μέρα ανάψαμε φωτιά με τις στιβιές που είχε φέρει η Γεωργία από το Κοράλι πάνω στο λιμάνι. Ξαναθυμηθήκαμε τη νιότη μας. Ήταν εκεί ο Γιάννης ο Σίσκος ο Ηρακλής ο Μωραίτης και άλλοι μεγάλοι που δεν θυμάμαι. Τέτοια έθιμα δεν πρέπει να τα σβήνει ο χρόνος. Για τους πολλούς που τα έχουν ξεχάσει ευτυχώς που υπάρχει αυτή η αστείρευτη πηγή Σκοπελίτικου μεγαλείου που ονομάζεται Γιάννης Τζώρτζης. Τα κατάφερες πάλι φίλε να μας βουρκώσεις... Τα χρόνια πολλά θα στα πούμε στο τηλέφωνο το βράδυ από το περίπτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι τώρα τα θυμάμαι τα μάτια σου και καίγομαι Γιάννη μου. Όπου και να βρίσκεσαι να είσαι καλά και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννη, τι διαβάζω; Ανεκμυστήρευτος έρωτας; Αυτό και αν είναι φωτιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα θα μπει καμμιά φωτιά, πραγματική; Ειδοποιήστε για να είμαστε εκεί για φωτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννη μου χρόνια σου πολλά. Όσο ζω θα σε έχω στην καρδιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.