Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Έργα της Isabel Dempsey στο χώρο Τέχνης ΗΩΣ

Ο χώρος τέχνης "ΗΩΣ" ( Χέυδεν 38,πλ.Βικτωρίας ) παρουσιάζει έως το Σάββατο 11 Ιουνίου μία σειρά ζωραφικών έργων της Isabel Dempsey.
Η Ιζαµπέλλα Ντέµψη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Πήρε το πτυχίο της απο το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστήµιου της Αιόβας και στη συνέχεια σπούδασε Αρχαια Τέχνη και Αρχαιολογία και Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ. Εχει ιδρύσει και συνδιευθύνει το Island Center for the Arts, Ινστιτούτο Συνεργαζόµενο µε το Κολέγιο Καλων Τέχνων της Μασαχουσέτης (Massachussetts College of Art), που διεξάγει Προγράµµατα Τέχνης πανεπιστηµιακού επιπέδου στη Σκόπελο. Η κα Ντέµψη είναι καθηγήτρια και µελετήτρια της ελληνικής λαογραφίας και η συγγραφέας του βιβλίου “Tα Mυστικά του σκοπελίτικου καρναβαλιού» (κλικ) που εκδόθηκε πρόσφατα από το Δήμο Σκοπέλου. Η δουλειά της έχει εκτεθεί διεθνώς. Μένει µόνιµα στη Σκόπελο.
Μερικά έργα σε αυτή την έκθεση αναφέρονται στους...
δρόµους, οδικούς χάρτες και προορισµούς. Τουλάχιστον, έτσι τα βλέπει η ζωγράφος. Δεν επέλεξε το θέµα αυτό επίτηδες - έγινε κατά λάθος. Ζωγράφισε µια γραµµή για να διαιρέσει τον καµβά, και η γραµµή ξαφνικά έµοιαζε µε δρόµο. Πήρε την απόφαση να αναγνωρίσει τη σύµπτωση, να τη χρησιµοποίησει και να την ελέγξει.
Ορισµένοι δρόµοι στους πίνακές της έγιναν µε µια γρήγορη κίνηση - µια πινελιά. Άλλοι ήταν προσεκτικά κτισµένοι από πολλά µικρά στοιχεία.
Υπάρχουν διάφορες επιρροές που παίζουν ρόλο σε αυτές τις ζωγραφιές: Σίγουρα Ο Γκούσταβ Κλιµτ (του οποίου τη βιογραφία διαβάσα τελευταία) και ο αµερικάνικος αφηρηµένος εξπρεσιονισµός (abstract expressionism). Xρησιµόποιησε έργα άλλων καλλιτεχνών - τα αλλοίωσε ψηφιακά και τα επικόλλησε στη δική της δουλειά (αυτά λειτουργούν σαν οδικά σήµατα). Οι δρόµοι µπορεί να είναι συναρπαστικοί: θα µας οδηγήσουν σε προορισµούς - και θα µας πάρουν µακριά. Γίνονται και σκηνικά συγκρούσεων - και φυσικά, οι δρόµοι χρησιµεύουν ως σύµβολα.
Όταν κοιτάζετε αυτά τα έργα, υπάρχει περίπτωση να µην δείτε δρόµους, µπορεί να δείτε κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό. Δεν πειράζει. Ο συγγραφέας Τζέιµς Τζόις είπε, “κάθε αντικείµενο, όταν το κοιτάζουµε βαθιά, µπορεί να αποτελέσει ένα παράθυρο στο σύµπαν». Και µεταξύ µας, υπάρχει µόνο ένα πραγµατικό θέµα στα έργα της, και αυτό είναι το πώς τα πράγµατα συνδέονται και αλληλεπιδρούν.
Σε μια άλλη σειρά ακρυλικών ζωγραφιών και κολλάζ ,με τον γενικό τίτλο “Φήµες”, επικεντρώθηκε στο να αναπτύξει ηµιδιαφανείς, πολυ-στρωµατικές επιφάνιες µε πλούσια υφή, χρησιµοποιώντας εναλλασσόµενα στρώµατα των χρωµάτων, υγρών (µήντιουµ) ακριλικών και των σχισµένων χαρτιών. Ονόµασε τη σειρά “Φήµες”, γιατί αυτό (το ονόµα) και αυτές (οι φήµες) µπορεί να αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά πράγµατα. Η σειρά συνδεέται µε γιαπωνέζικο ‘Ετσιζεν” χρυσόφυλλο χαρτί που τα ενσωµάτωσε µέσα σε κάθε έργο. (Υπάρχει η Φήµη ότι είναι αληθινό χρυσό - µπορείτε να διαδώσετε αυτή τη φήµη, αν θέλετε.)
Info:
Εγκαίνια έκθεσης Τρίτη 24 Μαίου ώρα 8 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης 24 Μαίου έως 11 Ιουνίου 2011.
"ΗΩΣ" χώρος τέχνης
Χέυδεν 38, πλ. Βικτωρίας, 10434, τηλ. 210 823711
Τρίτη - Παρασκευή12.00 -20.00, Σαββατο 11.00 -15.00

2 σχόλια:

  1. Ο δρόμος πάντα έχει την δική του ιστορία, είτε έχει γυρισμό, είτε όχι.
    Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος... Ιζαμπελ.
    Συγχαρητήρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ Ιζαμπέλ!!!
    Θερμά συγχαρητήρια κι από μένα για τις υπέροχες, όπως πάντα, δημιουργίες σου!!!
    Μάρω Βουδούρογλου Βλαχάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.