Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

120.000 πλαστικά μπουκάλια=3.5 τόνοι πλαστικού

Aλεπούδες εν δράσει:
Εθελοντισμός μακράς διαρκείας
Η “Πράσινη Αλεπού” εισέβαλε πριν από τρεις περίπου μήνες στη ζωή της μικρής μας πόλης: μια ομάδα εθελοντριών της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών της Σκιάθου εγκαινίασε την ανακύκλωση πλαστικού στο νησί. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό. Από τότε τα άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού δεν πετιούνται πια μαζί με τα άλλα απορρίμματα. Συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους, σε διάφορα σημεία της πόλης, για να μεταφερθούν στη συνέχεια από τις εθελόντριες σε αποθηκευτικό χώρο, που έχει ενοικιαστεί ειδικά γι' αυτόν το σκοπό, στην περιφερειακή οδό.
Στις αρχές Απριλίου ενοικιάστηκε και η πολύτιμη πρέσα, απαραίτητη...
για τη συμπίεση του πλαστικού. Η ομάδα συνεχίζει να δουλεύει αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά. Προς το παρόν το ενοίκιο για την αποθήκη και την πρέσα καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Σκιάθου, ενώ η εθελοντική προσφορά του κάθε μέλους της ομάδας παραμένει ανεκτίμητη.
Τέλος Απριλίου είχαν ήδη συμπιεστεί 120.000 πλαστικά μπουκάλια και σήμερα είναι πλέον έτοιμα για μεταφορά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αθήνα. Φανταστείτε, τόσοι τόνοι (3,5 τ.) πλαστικού, που διαφορετικά θα κατέληγαν στο χώμα και στα νερά του μικρού μας νησιού!
Ο πρώτος κύκλος της επιχείρησης “Πράσινη Αλεπού” έχει κλείσει με επιτυχία. Οι "Αλεπούδες" δικαιούνται να αισθάνονται υπερήφανες. Απέδειξαν ότι η ανακύκλωση στη Σκιάθο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη της δημοτικής αρχής ή άλλου επίσημου φορέα. Αρκεί το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο μερικών εθελοντών και των κατοίκων της Σκιάθου, που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρωτοβουλία αυτή.
Τώρα όμως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, γιατί το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, ο όγκος των πλαστικών μπουκαλιών θα αυξηθεί δραματικά και τα πράγματα για τις “Αλεπούδες” δεν θα είναι εύκολα. Έχουμε μπει πια στο Μάη και, σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά, μια καλή τουριστική περίοδος αρχίζει. Απτόητες όμως οι εθελόντριες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Φιλοδοξούμε να συγκεντρώνουμε, εκτός από πλαστικά μπουκάλια PET, και κουτιά αλουμινίου από αναψυκτικά και μπύρες. Εκτός αυτού το δίκτυο επεκτείνεται: ο αριθμός των κάδων από 11 που ήταν το χειμώνα θα αυξηθεί. Οι αυτοσχέδιοι οικολογικοί κάδοι που γνωρίζετε (με το σήμα της πράσινης αλεπούς), θα τοποθετηθούν και μέσα στην πόλη και κατά μήκος της επαρχιακής οδού Σκιάθου-Κουκουναριών στις στάσεις των λεωφορείων και στις παραλίες. "Βοηθήστε μας για να κερδίσουμε το στοίχημα: κανένα PET δηλαδή πλαστικό μπουκάλι, κανένα κουτάκι αλουμινίου στο χώμα της Σκιάθου. Χρειαζόμαστε επειγόντως χέρια και χρήματα”, μας λένε οι εθελόντριες με τον ενθουσιασμό των ανθρώπων που είναι πεπεισμένοι ότι αγωνίζονται για το καλό του τόπου.
Ξέρουν καλά ότι χωρίς την ανακύκλωση υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπογείων υδάτων, στα οποία καταλήγουν οι επικίνδυνες ουσίες από τα απορρίμματα που συσσωρεύονται αδιακρίτως στο ΧΥΤΑ και επιπλέον περιορίζεται ο χρόνος ζωής του που, αν και κόστισε εκατομμύρια, λειτουργεί σχεδόν ως χωματερή.
Χρειάζονται χέρια και χρήματα λοιπόν: εθελοντές, που θα μεταφέρουν το περιεχόμενο ενός ή περισσότερων κάδων απευθείας στην αποθήκη, όπου θα γίνεται η διαλογή και η συμπίεση. Καταστηματάρχες, που περνώντας από τον περιφερειακό, θα κουβαλήσουν και τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια αλουμινίου από την κατανάλωση της προηγούμενης μέρας. Ξενοδόχους που θα κάνουν το ζήτημα της ανακύκλωσης στη Σκιάθο προσωπική τους υπόθεση και θα υποστηρίξουν την κίνηση αυτή με κάθε μέσο. Και πάνω από όλα ζητείται η συμπαράσταση του Δήμου, που, παρά τους δύσκολους καιρούς που περνούμε ή μάλλον εξαιτίας αυτού, θα εκτιμήσει και θα υποστηρίξει την ωραία αυτή προσπάθεια που μπορεί να μας φέρει κοντά όλους μας.
Όλοι μαζί, Δήμος, επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, απλοί πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι ή τουρίστες, ας δείξουμε έμπρακτα ότι το ενδιαφέρον μας γι΄αυτό το νησί, στο οποίο ζούμε και από το οποίο ζούμε, δεν είναι μόνο στα λόγια.

3 σχόλια:

  1. ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΩΜΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 500 ΜΕ 600 ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΤΕ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ Η ΤΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.