Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν απέκλεισε την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου...

...με απάντησή του σε σχετική Ερώτηση του Θανάση Νάκου
Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος σχετικά με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας Χάρης Καστανίδης απάντησε μεταξύ άλλων πως «προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα για την υλοποίηση του εγχειρήματος, όπως η ενδεχόμενη συγχώνευση ή κατάργηση των ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων ή μετατροπή κάποιων εξ αυτών σε μεταβατικά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε απευθύνει σχετικό ερώτημα προς τους Προϊσταμένους των Πρωτοδικείων όλης της χώρας, ζητώντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους για το θέμα αυτό, αφού πρώτα λάβουν υπόψη τους τη δικαστηριακή ύλη, το ανθρώπινο δυναμικό, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, καθώς επίσης και τις συνθήκες προσβασιμότητας στις υπηρεσίες της Πρωτοδικειακής τους Περιφέρειας. Οι προτάσεις αυτές...
έχουν ήδη περιέλθει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αξιολογούνται από την ως άνω ομάδα εργασίας, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της.»
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ Νάκου, μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους της Σκοπέλου από το ενδεχόμενο κατάργησης του Ειρηνοδικείου του νησιού και την υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων στο νησί υπηρεσιών. Το Ειρηνοδικείο Σκοπέλου εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες του νησιού, όσο και τους πολίτες της Αλοννήσου, ο πληθυσμός των οποίων υπερβαίνει τους τεσσεράμισι και δυόμιση χιλιάδες κατοίκους αντίστοιχα. Επιπλέον, το Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο του νησιού είναι ένα ενεργό δικαστήριο, εφόσον δικάζει κάθε έτος ένα σημαντικό αριθμό πολιτικών και ποινικών αποφάσεων και επιπλέον λειτουργεί και ως μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, με αρμοδιότητα για τα πλημμελήματα που συμβαίνουν στο νησί.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Ο Υπουργός ξεκαθάρισε με την απάντησή του, ότι και το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων περιφερειακών του υπηρεσιών, όπως είναι τα Ειρηνοδικεία. Έτσι, παρόλο που αναφέρει ότι, σχετικές προτάσεις έχουν περιέλθει στο Υπουργείο και στην αρμόδια επιτροπή, εντούτοις αποφεύγει με την απάντησή του να μας ενημερώσει σχετικά με την κατατεθείσα πρόταση για το Ειρηνοδικείο της Σκοπέλου. Εάν, όπως υποστηρίζει κριτήριο για την κατάργηση των Ειρηνοδικείων είναι η δικαστηριακή ύλη, οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι συνθήκες προσβασιμότητας στο πλησιέστερο Πρωτοδικείο και το ανθρωπινό δυναμικό δεν θα πρέπει να συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου και θα έπρεπε να το είχε ήδη αποκλείσει με την απάντηση του. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, να συνυπολογίσει την ταλαιπωρία των κατοίκων του νησιού, τα πρόσθετα οικονομικά βάρη και την υποβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους πολίτες, που θα επιφέρει ενδεχόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου.»

2 σχόλια:

  1. Ορθά λοιπόν επράξαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε είχαμε υποχρέωση και αφυπνίσαμε την κοινή γνώμη και πήραμε απόφαση, προκαταβολικά να στείλουμε επιστολή στην αρμόδια ομάδα εργασίας του υποργείου Δικαιοσύνης εκφράζοντας την αντίθεσή μας ακόμα και στην οιαδήποτε σκέψη για κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου.

    Κωστής Σκούρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ακουσα κατι απο την τοπικη οργανωση του κυβερνωντως κοματος να παρει ανοιχτα θεση για το θεμα,γιατι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.