Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μεγάλο ηλιακό ρήγμα στον Ήλιο...

Κάθε μέρα υπάρχει ηλιακό τηλεσκόπιο απέναντι από το δημοτικό σχολειό Σκοπέλου, στο Φούρνο, όπου μπορεί να παρακολουθήσει όποιος θέλει αυτή τη δραστηριότητα, στα πλαίσια του παγκόσμιου μήνα αστρονομίας που είναι ο Απρίλιος.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαήλ
Μέλος της εταιρίας αστρονομίας και διαστήματος Βόλου
Ένα μεγάλο ρήγμα -διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου- παρακολουθούν οι επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 4 ημέρες και ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει σε διάφορα επίπεδα την γήινη φυσική δραστηριότητα. Το ρήγμα, που εμφανίστηκε στις αρχές Απριλίου, υπολογίζεται πως έχει μήκος τουλάχιστον 700.000 χιλιόμετρα, σχεδόν η διπλάσια απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.
Το ρήγμα έχει εντοπιστεί στο νοτιοανατολικό...
κομμάτι της ηλιακής σφαίρας. Εικόνα από δορυφόρο του προγράμματος της NASA παρακολούθησης του Ήλιου Solar Dynamics Observatory στο υπεριώδες φάσμα κατέγραψε το τεράστιο αυτό ρήγμα.

Τα μαγνητικά αυτά ρήγματα διαπιστώνονται όταν το αέρια (σωματίδια) ακολουθούν τις γραμμές του μαγνητικού του πεδίου, ενώ κινούνται με μικρότερη ταχύτητα καθώς η ένταση του μαγνητικού πεδίου στη συγκεκριμένη περιοχή είναι χαμηλότερη.
Τα μαγνητικά ρήγματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μια ημέρα και να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως και ολόκληρους μήνες. Όταν το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας, τότε τα αέρια που επηρεάζονται από το ρήγμα αυτό, εκτοξεύονται στο διάστημα, παρουσιάζοντας τις γνωστές ηλιακές εκρήξεις οι οποίες εκτείνονται εκατοντάδες χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, εκπέμποντας ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια.
Όταν τα σωματίδια αυτά φτάσουν στη Γη, επηρεάζουν με τη σειρά τους το μαγνητικό της πεδίο προκαλώντας πολλές φορές δυσλειτουργίες στο Η/Μ φάσμα, όπως τις λειτουργίες δορυφόρων, ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σημάτων.
Προς το παρόν το συγκεκριμένο μαγνητικό ρήγμα δείχνει σταθερό στην ανάπτυξή του, αλλά η παρακολούθηση είναι συνεχής καθώς όταν αυτό «καταρρεύσει» η ηλιακή έκρηξη κατά πρώτον θα είναι εντυπωσιακή και κατά δεύτερον οι επιστήμονες θέλουν να παρακολουθήσουν πως η εκτόξευση αυτή των σωματιδίων στο διάστημα θα επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλά και τις λοιπές δραστηριότητες που σχετίζονται με το Η/Μ φάσμα.
Η έντονη αυτή δραστηριότητα που ξεκινάει από τώρα και θα διαρκέσει 10 περίπου χρόνια, το 2013 θα γίνει πιο έντονη και θα εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας και ύλης προς τη γη με μεγάλες ταχύτητες 480.000 χλμ την ώρα, όταν όλα αυτά τα ηλιακά νήματα, βρίσκονται προς το μέρος της Γης. Αυτό το συγκεκριμένο νήμα βλέπει προς το μέρος μας. Συνήθως αυτά εκρήγνυνται και διαιρούνται σε μικρότερα κομμάτια και χάνονται μέχρι να δημιουργηθούν νέα. Υπάρχουν και οι ηλιακές κηλίδες, που είναι ψυχρότερες περιοχές, όταν δηλαδή η ηλιακή θερμοκρασία είναι 5.500.000 βαθμούς κελσίου αυτές είναι 1000 β. Ψυχρότερες και οπωσδήποτε μας επηρεάζουν.
Κάθε μέρα θα υπάρχει ηλιακό τηλεσκόπιο απέναντι στο δημοτικό σχολειό στο Φούρνο όπου μπορεί να παρακολουθήσει όποιος θέλει αυτή τη δραστηριότητα, στα πλαίσια του παγκόσμιου μήνα αστρονομίας που είναι ο Απρίλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.