Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Η «Τράτα» στη Σκόπελο

ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Το παλαιό έθιμο της «τράτας», κατά το οποίο μασκαράδες μουντζουρωμένοι, σκαρώνουν με καλάμια ένα καΐκι -την τράτα- και περνάνε από γειτονιά σε γειτονιά λέγοντας πιπεράτα τραγούδια, αυτοσχεδιάζοντας και πειράζοντας τους παρευρισκόμενους, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στον παραδοσιακό οικισμό της Σκοπέλου.
Oι τράτες με τα πληρώματά τους θα φθάσουν σε λίγο στην παραλία...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ ΣΕ ΛΙΓΟ

14 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ...... Ε.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na eimaste kala paidia! kai tou xronou panta igyeia se olous kai stis oikogeneies tous! kai ta ethima tha ta thimomaste panta!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τί σχέση έχει το χθεσινό μπούγιο με το έθιμο της τράτας ; Και για να καταλάβω καλά τί εννοούμε τράτα ; Μήπως ένα μάτσο μεθυσμένα παιδιά που σέρνονται από δω κι από κει και όχι μόνο τραγούδια δεν λένε αλλά και το όνομά τους έχουν ξεχάσει από το μεθύσι; Μήπως μια περιφερόμενη μουτζούρα που από όπου περνάει βρωμίζει και καταστρέφει;
    όχι παιδιά, εμείς οι παλιότεροι το ξέρουμε, δεν είναι αυτό η τράτα. Τράτα ήταν τα πετυχημένα τραγούδια και τα σκωπτικά σχόλια από ένα πλήρωμα όπου ο καθένας είχε το ρόλο του και ο κόσμος το περίμενε πως και πως στις πλατείες για να κεράσει ρυζογαλο, γαλατόπιτα και κρασί. Είδατε εσείς κανένα να βγαίνει από την πόρτα του να κεράσει ή να ακολουθήσει αυτό το χάλι; Είναι κρίμα.
    Αν πραγματικά θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το έθιμο, που μάλλον έχει ήδη πεθάνει προ πολλού αλλά δεν το έχουμε καταλάβει, ας ρωτήσουμε παλιούς επιτυχημένους "τρανταραίους" και ας ζητήσουμε τη βοήθεια συλλόγων και όσως ανθρώπων πραγματικά ενδιαφέρονται και γνωρίζουν από λαογραφία. Αλλιώς ας το αφήσουμε να αναπαυθεί εν ειρήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τότε γιατί φίλε μου, δεν συμμετέχουν στο έθιμο και κάποιοι μεγάλοι ή κάποιοι από τους παλιούς, επιτυχημένους (όπως λες)τρανταραίους, ώστε να καθοδηγήσουν αυτά τα παιδιά που δεν θέλουν να χαθεί το έθιμο και προσπαθούν να το διατηρήσουν ακόμη και χωρίς να γνωρίσουν (γιατί κανείς από τους μεγάλους δεν θέλησε να τους τα μάθει)τα τραγούδια και τα αστεία που έλεγαν οι παλιοί;
    Αλλοίμονο αν ξεχάσουμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας και να τα αφήσουμε να αναπαυθούν εν ειρήνη, επειδή κάποιοι βαριούνται και δεν θέλουν να ασχοληθούν…
    Ρ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσυ !!! 28 φεβρουαριου 10:13 φαινετε πως ποτε δεν εγινες ''ΤΡΑΤΑΡΕΟΣ'' γιατι αν πραγματι ειχες δεν θα κατηγορουσες ολα αυτα τα παιδια που ζωντανεψαν το εθιμο της τρατας ΜΑΣ φαινετε εσενα θα σε ντυνανε ΜΠΡΑΜΔΑ, λες για μπουγιο αυτο ειναι το να εισαι ,,ΤΡΑΤΑΡΕΟΣ,, να κανεις μπουγιο και πολυ καλα κανανε ΜΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΚΕΡΑΣΕΙ ΡΙΖΟΓΑΛΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπυριδούλα Μπετσάνη28 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:58 μ.μ.

    Μην κρίνετε τόσο αρνητικά τα παιδιά, ίσως να θέλουν κάποια καθοδήγηση και ενημέρωση απο παλαιούς αλλά δεν βλέπω κανέναν να συμμετέχει, έστω να μπει στον κόπο να πει μαζί τους ένα τραγουδάκι. Το ότι συμμετέχουν με τόσο ενθουσιασμό στην συνέχιση και διάσωση της παράδοσης και ειδικά ενός τόσο παλαιού διονυσιακού εθίμου, το ότι σηκώθηκαν απο τους υπολογιστές, τις καφετέριες και το ίντερνετ είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο. Και όπως και να το κάνουμε το εθιμο της τράντας αυτό είναι κάπνα, μουτζούρα και μεθύσι ανέκαθεν αυτό ήταν, αν δεν είσαι μεθυσμένος πως θα πεις τα περπάσκα?. Μια φορά τον χρόνο γίνεται δείξτε λίγο επιείκια, ας μην γκρινιάζουμε με όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς 28.2.11 ωρα 10,13 Π.Μ. γιατι κακοπαιρνεις τα παιδια που προσπαθησαν κι εβγαλαν αυτο που μπορουσαν χωρις την καθοδηγηση μεγαλυτερων στην ηλικια ???? Αν δεν γινοταν κι αυτη η προσπαθεια εκ μερους των παιδιων, πως θα φαινοταν οτι ειχαμε αποκρηες στο νησι μας ????Κριμα που δεν σκεφτηκες να τα εμποδισεις και να βγεις γυρα να κανεις μονος σου τον τραταρεο!!! Αλλα αν κυταξεις με προσοχη τις φωτογραφιες, θα δεις οτι βγηκαν γυναικες και κερνουσαν!!! Του χρονου διοργανωσε το μονος σου !!!!!! Ε.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να είστε καλά παιδιά. Μας βγάλατε ασπροπρόσωπους.
    Προτιμότερο να ξεδίνετε έτσι μέσα από τα έθιμα μας γιατί αυτά είναι τελικά που μας ξεχωρίζουν από άλλους λαούς.
    Και ακόμα προτιμότερο να βλέπουμε φασαρία και μπούγιο μέσα στο χωριό μας με αφορμή την τράτα από το να βλέπουμε τις αλητείες μέσα στα μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου για λογαριασμό καλοπληρωμένων ποδοσφαιριστών.
    Αυτά ντροπιάζουν τους Έλληνες και όχι η κουλτούρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aγαπητέ/η κυρία/ε
    το video, που επιμένετε να μας στέλνετε, δεν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί. Το blog δεν θα βοηθήσει κανέναν που, σκόπιμα ή από βλακεία, θέλει να βγαίνουν τέτοιες εικόνες προς τα έξω. Δυστυχώς, υπάρχουν άλλα blogs να κάνουν αυτή τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρίσκω πολύ σωστό τον 28/2/2011 10.13 ΠΜ.
    Δηλαδή από όλο τον σκοπελίτικο πολιτισμό μόνο το έθιμο της κακοποιημένης τράντας μας πήρε ο πόνος να διασώσουμε;
    Δεν βλέπουμε τα σπίτια μας που τα έχουμε γεμίσει αλουμίνια και πλαστικά πορτοπαράθυρα, καταστρέφοντας παράδοση και καλαισθησία ταυτόχρονα,ούτε την παραλία της Σκοπέλου που έγινε ένας γιγάντιος μουσαμάς. Να μη πω βέβαια για τις άλλες παραλίες όπου όταν μας επιτρέπεται η είσοδος από τα συρματοπλέγματα, μας απαγορεύεται από τα ομπρελοκαθίσματα.
    Ε ρε κακομοίρηδες που είμαστε!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι σχέση έχει η τράντα με τα αλουμίνια, τους μουσαμάδες και τα ομπρελοκαθίσματα? Τα έχετε μπλέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όση σχέση έχει και η προχθεσινή σαχλαμάρα με το έθιμο της τράντας. Τόσα και τόσα καταργήσαμε για να γίνουμε μοντέρνοι και προοδευτικοί. Αυτή την παρωδία καιγόμαστε να κρατήσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ότι το έθιμο της τράτας περνά μια περίοδο καμπής και υποβάθμισης (από την αδιαφορία των μεγάλων) δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί.
    Αν ανατρέξουμε στην ιστορία και δούμε από πότε και πως επικράτησε αυτό το μοναδικό έθιμο θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι για τον τόπο μας.
    Ας βοηθήσουν όλοι αυτοί που δυσανασχετούν να καλυτερεύσει και όχι να ζητούν να εξαφανιστεί. Το να κρίνουμε τα παιδιά που το κάνουν έστω και στραβό (με εκφράσεις όπως σαχλαμάρα) είναι το πιο εύκολο πράγμα, τη στιγμή μάλιστα που γίνετε από απόσταση. Το να πράξεις οτιδήποτε και να δεχτείς κριτική είναι πολύ δύσκολο και θέλει καρδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου 1/3/11 και ώρα 10:12
    Ας καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας πόσο σημαντικό είναι να μην επιτρέψουμε να χαθούν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και ας προσπαθήσουμε να τα κάνουμε καλύτερα με την βοήθεια των παλιών που γνωρίζουν περισσότερα.
    Αγαπητέ 1/3/11 και ώρα 9:48
    Ο πόνος μας πήρε για όλα τα έθιμα που κάποιοι χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο, προσπαθούν να εξαφανίσουν και που εμείς οι Σκοπελίτες πρέπει να το αποτρέψουμε. Είναι υποχρέωσή μας να διασώσουμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας.
    Μην μπερδεύεις λοιπόν την καθημερινή ζωή και τις σύγχρονες ανέσεις που μπορεί και θέλει κάποιος να έχει στο σπίτι του, με κάποιο πανάρχαιο έθιμο που γίνεται μια φορά τον χρόνο και πρέπει να διατηρηθεί ώστε να καταλαβαίνουμε πως έχουμε αποκριές.
    Για ακόμα μια φορά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν, με την ευχή του χρόνου να είναι ακόμη περισσότεροι.
    Ρ.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.