Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η... διαβούλευση μετέπεισε την Τίνα Μπιρμπίλη

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Να διατηρηθεί το δικαίωμα δόμησης για ιδιοκτησίες τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκονται στο δίκτυο Natura ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα εισηγήθηκε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για το Περιβάλλον. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία της βιοποικιλότητας προέβλεπε αρχικά ελάχιστο εμβαδόν εκτός σχεδίου δόμησης 10 στρεμμάτων και...
κατάργηση των παρεκκλίσεων με τις οποίες υπό όρους επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα ακόμη και 750 τετραγωνικών μέτρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπουργός Περιβάλλοντος βρέθηκε στο επίκεντρο δριμείας κριτικής από «πράσινους» βουλευτές, οι οποίοι υπό το στενό κλοιό των ψηφοφόρων τους ζητούσαν από την κα Μπιρμπίλη να τροποποιήσει το νομοσχέδιο.

Και αυτό επειδή με τον περιορισμό της αρτιότητας στα τέσσερα μόλις στρέμματα, περίπου 200.000 ιδιοκτήτες θα έπρεπε να μετατρέψουν σε... χωράφι τα ακίνητά τους. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 234 περιοχές NATURA 2000, οι οποίες αντιστοιχούν στο 22% της χερσαίας επιφάνειας της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, όπως διαμορφώθηκε αρχικά και εωσότου η υπουργός καταθέσει τη συμβιβαστική πρότασή της, θεωρήθηκε τόσο από παράγοντες της αγοράς όσο και από τοπικούς πολιτευτές ως η χαριστική βολή στην επενδυτική-οικοδομική δραστηριότητα.

Χθες η Τίνα Μπιρμπίλη δέχθηκε τα πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι την κατηγόρησαν για «οικολολαγνεία», ενώ ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο δεν συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η υπουργός έκανε... όπισθεν ολοταχώς και πρότεινε να διατηρηθούν τα δικαιώματα δόμησης των ιδιοκτητών ακινήτων 4 στρεμμάτων και μετά την ψήφιση του νόμου. Από τη στιγμή ωστόσο που το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα θα γίνει νόμος του κράτους,  η δόμηση σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας θα επιτρέπεται μόνο για ακίνητα 10 στρεμμάτων και άνω.

«Όπου γης, οικόπεδο»
Χθες δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις με ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι η εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. «Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Στην παραπάνω επιχειρηματολογία απαντά το δημοτικό συμβούλιο Σιθωνίας, περιοχή που θα επλήγετο ιδιαίτερα από την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα.  Όπως επισημαίνεται σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Σιθωνίας, «κατά τη σύνταξη των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των πρώην Δήμων Σιθωνίας και Τορώνης ελήφθησαν υπόψη οι περιοχές NATURA, όπως φαίνεται ακόμα και από την αλληλογραφία που ακολουθήθηκε, καθώς και από τις περιοχές ΠΕΠ (προστασίας) που δημιουργήθηκαν που απαγορεύουν ή περιορίζουν την δόμηση και μάλιστα και σε περιοχές που δεν είναι στο δίκτυο NATURA.

Αν η εφαρμογή του νόμου αναιρεί στην ουσία τα Γ.Π.Σ. ποιος ο λόγος της κατάρτισης αυτών και της οικονομικής δαπάνης που απαιτήθηκε».
Άλυτα ζητήματα
 Και μπορεί η υπουργός Περιβάλλοντος, με τη στήριξη των οικολογικών οργανώσεων, να επιχειρεί να βάλει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura, όμως πληθώρα πολυάριθμων, υψηλής σημασίας «φακέλων» παραμένουν ανοιχτοί. Πρόκειται για προβλήματα που δημιουργούν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον και μέχρι σήμερα η κα Μπιμπίλη δεν έχει καταφέρει να τα επιλύσει. Μεταξύ αυτών:
-Τα «παραθυράκια του νόμου» (όπως είχε αποκαλύψει το «Κ») που επιτρέπουν στους καταπατητές να χτίζουν σε εκτάσεις που κάηκαν, κηρύχθηκαν αναδασωτέες, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε ότι είναι... αγροτικές.
- Η κατάρτιση δασικών χαρτών, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα καρκινοβατεί επί μακρόν ακόμη 

- Το κλείσιμο των παράνομων χωματερών σε όλη την Ελλάδα που αποτελούν «τοξικές βόμβες» και θέτουν αντιμέτωπη τη χώρα με πρόστιμα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.

8 σχόλια:

  1. αμεσα να γινει και η επεκταση σχεδιου της πολης, αμεσα να ζητηθει δασολογιο και κτηματολογιο για το νησι και να ανοιχτουν οσοι δρομοι και μονοπατια ειναι απαραιτηταμε βαση την μελλοντικη αναπτυξη του νησιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, η γενική γραµµατέας παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία και έχει δεχτεί το τελεσίγραφο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν περνάει», φέρεται να ζήτησε από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής να «ρίξει νερό στο κρασί της» και να µην προκαλέσει µε την επιµονή της πολιτικό πρόβληµα στην κυβέρνηση σε µια «τόσο κρίσιµη περίοδο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη θύελλα που προκλήθηκε χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ για τη διάταξη των 10 στρεμμάτων στο νομοσχέδιο της κ. Τ. Μπιρμπίλη, ο κ. Κ. Καρτάλης επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου έχει κάποιες εξουσιοδοτήσεις για έκδοση υπουργικών αποφάσεων που δίνουν τεράστια δύναμη στον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος.
    «Είναι λάθος να συγκεντρώνεται τόσο μεγάλη εξουσία και δεν θα το δεχόμουν ακόμη και αν ήταν υπουργός η Μητέρα Τερέζα» φέρεται να είπε ο κ. Καρτάλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 360.000 που θα βρει δημος για την επεκταση του σχεδειου πολεως αφου υπηρχαν και εχουν all ready που λενε, απο πριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 20/1/10:06 πμ. Ποιος σου είπε πως όλα είναι έτοιμα (all ready) και χρειάζονται μόνο 360.000 ευρώ; Αν ήταν έτσι, κάτι θα έκανε ο δήμος για να τα βρει (π.χ. δάνειο). Τίποτα δεν είναι έτοιμο και ίσως χρειάζονται νέα σχέδια από την αρχή.

    Στην πρόταση που έχει γίνει για τις επεκτάσεις των σχεδίων στο νησί της Σκοπέλου, προτείνεται χωροθέτηση ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ σε περιοχή που είναι μέσα στη NATURA 2000. Και αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν πρόκειται ποτέ να εγκριθεί.

    Άλλη μια γκάφα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Διότι, όταν επεξεργαζόντουσαν το νέο χωροταξικό στη Σκόπελο, αδιαφόρησαν τελείως για την περιοχή NATURA, παρότι οι μελετητές επανειλημμένα το επεσήμαναν στις ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις που έγιναν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος.

    Επί τη ευκαιρία να επισημάνω εδώ πως το πρόγραμμα NATURA 2000 δεν ήταν κάτι άγνωστο και εμφανίστηκε ξαφνικά τώρα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή το γνώριζε, αλλά αδιαφορούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ορισμένοι προνόησαν όμως και επέκτειναν το σχέδιο πόλεως εως εκεί που είχαν τα οικόπεδά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άντε ν αγιάσει το στοματάκι σου, χρυσόστομε. Τώρα είπες την μεγαλύτερη αλήθεια εδωμέσα σ αυτό το μπλογκ. Επειδή ακριβώς το γνώριζαν επέκτειναν εκεί που επέκτειναν το σχέδιο της πόλης Σκοπέλου. Γιατί νομίζεις έπεσε τόσο τρεχαλητό και τάξιμο προεκλογικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΕΩΡΩ ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΔΑΣΩΝ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ, ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑΤΟΥΡΑ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΟΛΑ ΚΑΛΩΣ ΕΒΑΙΝΑΝ,ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ.ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ,ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΒΛΑΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ.ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ,ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ, ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.