Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Στις Καλένδες οι αποζημιώσεις των αλιέων

Απάντηση του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας στον Θανάση Νάκο για τους ψαράδες της Αλοννήσου
Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος για το ζήτημα σχετικά με τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους αλιείς της Αλοννήσου για τις ζημιές που προκαλούν οι φώκιες του Θαλασσίου Πάρκου, απάντησε ο Υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ενώ ο συνερωτώμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας το ζήτημα στον συνάδελφό του Υπουργό.
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Διαμαντίδης παραπέμπει στις καλένδες την αποζημίωση των αλιέων της Αλοννήσου... 
καθώς στην απάντησή του αναφέρει ότι «στο στάδιο της διερεύνησης της δυνατότητας ενεργοποίησης των άρθρων 20 και 22 του Ν. 1650/86, για την προστασία του περιβάλλοντος εξετάσθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπου προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης αποζημιώσεων, επιδοτήσεων ή άλλων κατά περίπτωση παροχών για υλικές ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία που προκαλούνται από είδη της θαλάσσιας πανίδας που έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου, ως σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση, καθώς και η έκδοση πράξεων συμβατών με τις κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή εθνικών οικονομικών ενισχύσεων. Εξάλλου λόγω του περιορισμένου ύψους του Προϋπολογισμού του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπόψη Ταμείο αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις για τέτοιες φθορές και υλικές ζημιές»


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νάκος στην Ερώτησή του, ο νόμος 1650/1986 ορίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να αποζημιώνει τους θιγόμενους για τις ζημιές που προκαλούνται από είδη της άγριας πανίδας που έχουν χαρακτηριστεί ως σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία θα ορίζει το ύψος των αποζημιώσεων, των επιδοτήσεων και κάθε άλλης παροχής προς τους ζημιωθέντες. Δυστυχώς για την περιοχή της Αλοννήσου, αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί με αποτέλεσμα οι αλιείς του νησιού να αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, εφόσον οι φθορές στα αλιευτικά τους εργαλεία είναι καθημερινό φαινόμενο και αναγκάζονται να τις αποκαθιστούν με δικά τους χρήματα.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους κατοίκους της Αλοννήσου και ιδιαίτερα απέναντι στους αλιείς του νησιού, οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της καταστροφής των αλιευτικών τους εργαλείων. Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν ενεργοποιούν την διαδικασία αποζημίωσης που προβλέπει η νομοθεσία, καθώς όπως υποστηρίζουν η διαδικασία είναι ακόμη στο στάδιο διερεύνησης της δυνατότητας ενεργοποίησης όσων προβλέπει ο νόμος, ενώ επιπλέον αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας για να καλυφθούν αποζημιώσεις για τέτοιες φθορές και να ανακουφίσουν με αυτό τον τρόπο τους αλιείς της Αλοννήσου από τις υπέρογκες δαπάνες που υποβάλλονται. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα που αποτελεί αιτία μεγάλων οικονομικών προβλημάτων για τους αλιείς του νησιού καθώς επίσης και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του επαγγέλματος τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.