Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Χωρίς πλοίο από Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 στο κεντρικό κτίριο του πρώην ΥΕΝΑΝΠ (Ακτή Βασιλειάδη Πύλη Ε2, αίθουσα 577), πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο ενέκρινε το δρομολόγιο με το επιβατηγό "ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ", στην γραμμή Αγίου Κωνσταντίνου - Σκιάθου - Σκοπέλου - Αλοννήσου, από τις 18 Ιουνίου, μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου.
Αντίθετα για φέτος το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει ούτε πλοίο, ούτε ταχύπλοο στη γραμμή Θεσσαλονίκης- Βορείων Σποράδων. Έτσι όσοι βορειοελλαδίτες θελήσουν να επισκεφτούν τα τρία νησιά θα πρέπει να πάνε οδικώς μέχρι τον Βόλο.

«Άννα, να ένα μήλο…»

Αγαπητοί Συνάδελφοι
«Άννα, να ένα μήλο…»
«Αλίμονο σ’ όποιον ζει στην έρημο και θυμάται του κόσμου», λέει ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης στις «Αδερφοφάδες». Και σίγουρα στην έρημο της πολιτικής και στην αποκοσμιά της εξουσίας ζουν και εργάζονται όσοι ετοιμάζουν νομοσχέδια εξόντωσης των εκπαιδευτικών (μονίμων – αναπληρωτών και ωρομισθίων)… Έχουν πινέλα, έχουν χρώματα, μα δε ζωγραφίζουν τον παράδεισο, αλλά την κόλαση και ρίχνουν μέσα την εκπαίδευση, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Επιτέλους πρόεδρος στο Λ.Τ. Σκοπέλου

Υπέγραψε, τελικά, η περιφερειάρχης κα Γερακούδη την πρόταση του Δήμου Σκοπέλου για τον κ. Πάνο Μελαχροινάκη.
Η απόφαση από τα γραφεία της περιφέρειας στο Βόλο εστάλη στον Δήμο Σκοπέλου και δεν απομένει να συνεδριάσει η λιμενική επιτροπή για την εκλογή Προέδρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί την Παρασκευή 7 Μαΐου.
Στον νέο Πρόεδρο ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

Αρχή της αντιπυρικής περιόδου

Aνακοίνωση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου
Σας γνωστοποιούμε ότι η περίοδος καύσης γεωργικών υπολειμμάτων λήγει στις 30 Απριλίου 2010, ημέρα Παρασκευή, σύμφωνα  με την 9/2000 Πυροσβεστική Διάταξη. Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι από την 1 Μαϊου 2010 μέχρι και την 31 Οκτωβρίου 2010 (αντιπυρική περίοδος) απαγορεύεται:
1. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.
2. Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, ποιμνιοστασίων, εργαστηρίων, καλυβιών, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόστασης 300 μέτρων.
3. Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις απόστασης 300 μέτρων από αυτές.
4. Η δημιουργία χώρων απόρριψης και καύσης απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις απόστασης 500 μέτρων από αυτές.
5. Η εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις απόστασης 100 μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη.
6. Η εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα που έχουν βύσμα από ύλη από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
7. Το κάπνισμα μελισσών.
8. Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
9. Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, σπίρτων και άλλων υλών.
Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς. Είναι χρέος όλων μας να προφυλάξουμε το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Νησιού.
Για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις.

Το σχέδιο «Καλλικράτης»

Αλλάζει ο διοικητικός χάρτης της χώρας. Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα μας αποχαιρετά.
Καταργούνται οι 57 Νομαρχίες και γίνονται 13 Περιφέρειες. Ενώνονται οι 1.035 Δήμοι σε 333-343. Οι 60.000 των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα μειωθούν σε 20.000...
Για τους υπάλληλους των ΟΤΑ θα ισχύσουν υποχρεωτικές μετατάξεις...
Τόπο στα νιάτα με υποψηφιότες από 18 ετών (21 ετών πριν).
Κάθε 5 χρόνια οι εκλογές, οι οποίες θα συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι δημοτικές εκλογές θα έχουμε πάλι τον Ιούνιο του 2014.
Όσοι έχετε χρόνο και κουράγιο διαβάστε τα αρχεία pdf του ΥΠ.ΕΣ. για τον «Καλλικράτη» για να πάρετε μια ιδέα.
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ:
http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/Prosxedio_Nomou_Kallikratis.pdf
ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ:
http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/sxedio2.pdf
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:
http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/Aitiologiki_Kallikratis.pdf
ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ:
http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/Ekthesi_Sinepeion_Rithmisis.pdf

Απορρίφθηκε αίτηση άρσης απαλλοτριώσεως

Απορρίφθηκε η αίτηση του Σταματίου Χήρα κλπ. κατά του υπουργού Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην οποία ο Δήμος Σκοπέλου άσκησε πρόσθετη παρέμβαση. Στην αίτηση ο κ. Στ. Χήρας κλπ. ζητούσαν την άρση των απαλλοτριώσεων στο Έλιος και την επιστροφή της δημόσιας γης σ΄αυτούς.
Η απόφαση που δημοσιεύθηκε είναι η με αριθμό 977/2010 απόφαση του Στ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και είναι θετική για το Δήμο Σκοπέλου.
Η παρέμβαση του Δήμου Σκοπέλου έγινε δεκτη και η αίτηση ακυρώσεως των αντιδίκων του Δήμου απορρίφθηκε.
«Σας παραθέτω το διατακτικό -μας γράφει ο δικηγόρος κ. Κων. Κοσμάς- της, κατ΄ αντιγραφή εκ του προχείρου, για να γνωρίζετε τί ακριβώς αποφάσισε το Δικαστήριο.
"Δια ταύτα
Απορρίπτει την υπό κρίση αίτηση.
Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου.
Δέχεται την ασκηθείσα παρέμβαση.
Επιβάλλει στους αιτούντες συμμέτρως τη δικαστική δαπάνη του Δημοσίου, η οποία ανέρχεται σε 460 ευρώ και τη δικαστική δαπάνη του παρεμβάντος Δήμου Σκοπέλου, η οποία ανέρχεται σε 640 ευρώ."»

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΕΙΜΕΘΑ ΠΑΝΙ ΜΕ ΠΑΝΙ

ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΜΑΡΚΑ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ
ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ
ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΕΡΘΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
ΚΑΙ ΑΜΝΗΣΤΕΒΟΥΜΕ ΚΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
ΣΚΙΣΟΝ ΠΛΟΙΟΝ ΤΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΠΟΝ ΝΑ ΕΙΜΕ ΦΤΑΣΑΣ
ΣΚΙΣΟΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΡΟΠΕΛΑΙ - ΑΡΑΧΝΙΑΣΑΝ ΑΙ ΜΑΣΕΛΕ
Σκίτσο του Μπόστ 50 χρόνια πριν

Ο δρόμος που πάει στου Καστάνη

Aγαπητό blog
πριν 2 εβδομάδες δημιούργησα στο facebook μία ομάδα που την ονόμασα «Ο δρόμος Καστάνη»
Όλοι εμείς που αγαπάμε το νησί μας και θέλουμε να το διαφημίζουμε στα πέρατα του κόσμου πρέπει να ενωθούμε και να πιέσουμε την δημοτική αρχή, την νομαρχία και το υπουργείο ώστε να σταλούν χρήματα να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που πάει στου Καστάνη.
Γιατί αυτός δρόμος δεν μπορεί να φτιαχτεί τόσα χρόνια; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν το ξέρουμε; Σχετικό άρθρο είχα γράψει στα «Σκοπελίτικα Νέα» τον περασμένο Νοέμβριο και είχα στείλει συστημένες επιστολές στον Νομάρχη Μαγνησίας και στον Δήμαρχο Σκοπέλου, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω απάντηση, αν και ο Νομάρχης ζήτησε με επιστολή του στον Δήμαρχο κ. Χρ. Βασιλούδη να μου απαντήσει.
Γι' αυτούς που δεν ξέρουν πού βρίσκεται, είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ομώνυμη παραλία, εκεί όπου γυρίστηκε το φιλμ «mamma mia!» τον Σεπτέμβριο του 2008.
Είμαι σίγουρος πως, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζουν αυτό το blog και οι βουλευτές του νομού Μαγνησίας, τους οποίους ψηφίσαμε τον περασμένο Οκτώβριο και οι οποίοι πρέπει να ενδιαφερθούν και να απαντουν στα τόσα καυτά προβλήματα που έχουμε στις Βόρειες Σποράδες.
Γιάννης Δημ. Τζώρτζης
Γενεύη

Aπαντήσεις σε θέματα Παιδείας

Κυρία Καρβέλη
θέτετε αρκετά ερωτήματα και θα προσπαθήσω να γράψω την άποψή μου για όλα.
Η λαίλαπα των φροντιστηρίων. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στο σχολείο τα φροντιστήρια ήταν είδος πολυτελείας και χρειαζόντουσαν μόνο τη χρονιά των Πανελληνίων Εξετάσεων. Τότε δεν υπήρχε καν η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη. Τι άλλαξε λοιπόν και βλέπουμε παιδιά να κάνουν ιδιαίτερα ακόμα και από την πρώτη δημοτικού; Ναι δεν κάνω λάθος από την πρώτη δημοτικού και μάλιστα στο νησί μας.
Εδώ και περίπου 20 χρόνια, κάθε κυβέρνηση άλλαζε το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα μαθήματα αυξανότανε και το σύστημα γινότανε όλο και πιο πολύπλοκο. 

Υπέρ των ΑΠΕ αλλά με άλλες προϋποθέσεις

Σημεία της ομιλίας της Ηρώς Διώτη
στην Επιτροπή Παραγωγής - Εμπορίου
Υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά με κριτικές ενστάσεις στα θέματα της χωροθέτησης, αδειοδότησης και τιμολόγησής τους, τάχθηκε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα το υπό κατάθεση ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με θέμα «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ», σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τη σοβαρή υπόθεση των ΑΠΕ. Χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση σε εντελώς όμως άλλη κατεύθυνση και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, γι' αυτό δε θα ψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο».

H Ροδούλα Ζήση για τις ακάλυπτες επιταγές

Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση, ύστερα από υπόμνημα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών και την ανάγκη αντιμετώπισής του. 

Οι εκπαιδευτικοί μας, τέκνα της ανάγκης...

...και ώριμα τέκνα της οργής
Σταματήστε επιτέλους να τα βάζετε με τους εκπαιδευτικούς και βρεθείτε αυτές τις δύσκολες ώρες στο πλευρό τους, γιατί σε μεγάλους αγώνες του παρελθόντος αυτοί υπήρξαν μπροστάρηδες όντας ακόμη φοιτητές. Να σας θυμίσω τους αγώνες των φοιτητών της φιλοσοφικής στα πιο δύσκολα χρόνια του παρελθόντος. Κι αργότερα τους αγώνες των αδιόριστων και την αγωνία των ωρομίσθιων τώρα, που πολλές φορές στερούνται εδώ στα νησιά ακόμα και την παρουσία της οικογένειάς τους γιατί για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να τους δουν, ή τη δύσκολη θέση που βρίσκονται όταν ζητούν από τους οικείους να τσοντάρουν στο ενοίκιο ή στα έξοδά τους εδώ στα νησιά μας.

2ος Ποδηλατικός Γύρος στη Σκιάθο

Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σκιάθου σε συνεργασία με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Σκιάθου διοργάνωσαν την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 το 2ο Ποδηλατικό Γύρο στη Σκιάθο. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 140. 
Οι διαδρομές ήταν δύο για να μπορέσουν να λάβουν μέρος όλες οι ηλικίες. Η πρώτη διαδρομή ήταν: Μπούρτζι- Γύρος της Λίμνης Αγίου Γεωργίου – επιστροφή μέσω παραλιακής οδού στο Μπούρτζι και συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών μαζί με τους συνοδούς τους. 

Google: Αύξηση 160% στις αναζητήσεις...

...για «διακοπές στην Ελλάδα»
Πρώτη η Σκιάθος από τα ελληνικά νησιά!
Σημαντικά έχουν αυξηθεί οι αναζητήσεις μέσω διαδικτύου σχετικά με online ταξιδιωτικές πληροφορίες και ειδικότερα για διακοπές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010, παρά τις εκτενείς δημόσιες συζητήσεις που πραγματοποιούνται για την οικονομική κρίση και τον αντίκτυπο που έχει στη χώρα.
Τα παραπάνω καταδεικνύονται και από τα δεδομένα που προκύπτουν από το Google Insights for Search.
«Τα τελευταία χρόνια το Διαδίκτυο έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που οι καταναλωτές αναζητούν ταξιδιωτικές πληροφορίες, καταδεικνύοντας μια σαφή στροφή προς το online περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την τάση, η Google εμπλουτίζει διαρκώς προϊόντα της όπως το Google Earth, τα Google maps και τη λειτουργία Street View, με τουριστικές και επιχειρηματικές πληροφορίες. Χρησιμοποιώντας αυτές τις εφαρμογές, οι τουριστικές επιχειρήσεις (όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.) έχουν την ευκαιρία να προάγουν τις δραστηριότητές τους online χωρίς κόστος» δήλωσε ο Andrew Pozniak, Head of Travel της Google για τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Οπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία από το Google Insights for Search, σε παγκόσμιο επίπεδο ο όρος αναζήτησης «κράτηση ηλιόλουστων διακοπών» έχει αυξηθεί κατά 300% και ταυτόχρονα, όροι που σχετίζονται με το «διακοπές στην Ελλάδα» έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 160%. Οι χρήστες που ενδιαφέρονται να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα φαίνεται ότι προέρχονται πρωτίστως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τους προορισμούς, τα ελληνικά νησιά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον:
Αύξηση αναζήτησης όρων (τις τελευταίες ενενήντα ημέρες)
• Σκιάθος 70%
• Μύκονος 60%
• Σαντορίνη 40%
• Κρήτη 40%
πηγή: www.naftemporiki.gr

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Μήνυμα προς την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ και τη ΔΟΕ...

από τους καθηγητές, δάσκαλους και νηπιαγωγούς της Σκοπέλου
Οι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Σκοπέλου, θεωρώντας αναποτελεσματικές τις μονοήμερες απεργίες που προηγήθηκαν, ανεπαρκή την ενημέρωση από τα συνδικαλιστικά όργανα σε σχέση με τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και καθυστερημένη την επικείμενη σύγκληση των ΕΛΜΕ (4 και 5 Μαΐου), πήραμε την πρωτοβουλία να συνεδριάσουμε στις 21/4 προκειμένου να συζητήσουμε για τις εξαγγελίες και τις πρακτικές της κυβέρνησης σε σχέση με το σχέδιο «Καλλικράτης», το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και τη μείωση των μισθών μας.

Άρωμα Σκοπέλου...

...στην Καστοριά!
Οι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Ελένη Πριόβολου, Τέτη Σώλου, Έλενα Πατεράκη, Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη, Ζωή Κανάβα, Ιωάννα Κυρίτση - Τζιώτη θα βρεθούν στις 4 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αγίων Αναργύρων στην Κορησό Καστοριάς.
Η Γλωσσώτισσα Αρετή Κάρκου είναι φιλόλογος στο Γυμνάσιο Καστοριάς και Πρόεδρος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αγίων Αναργύρων. Επειδή το βιβλίο με το οποίο ασχολούνται στη λέσχη ανάγνωσης αναφέρεται σε ρόδα, αυτό το Πάσχα πήρε από το συνεταιρισμό γυναικών Γλώσσας αμυγδαλωτά διάφορα που περιέχουν ροδόνερο και θα τα παρουσιάσει στους συγγραφείς και στο κοινό που θα παρακολουθήσει την εκδήλωση.
 Άρωμα Σκοπέλου, λοιπόν, στην Καστοριά!

Στον επίσημο χάρτη του λιμανιού...

...δεν αναφέρεται σαν πεζοδρόμιο!
Ο/Η Ανώνυμος άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα στη Σκόπελο": 
Για τα αστυνομικά οχήματα που είναι προκλητικά παρκαρισμένα ακόμη και κατά τη τουριστική περίοδο πάνω στο πεζοδρόμιο θα ασχοληθεί κανείς? Ο τουρίστας που ερχεται, ειδικά ο αλλοδαπός,δε νοιαζεται, δε τον ενδιαφέρει και δε καταλαβαίνει οτι το πεζοδρόμιο οπου βρίσκονται παρκαρισμένα τα περιπολικά, η τοπική αστυνομία δε το θεωρεί πεζοδρόμιο γιατί στον επίσημο χάρτη του λιμανίου δεν αναφέρεται ως τετοιο !!! 

Σκουπίδια στο λιμάνι

Ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου -αλήθεια τί γίνεται με την περίπτωση αυτή;- μαζί με τα σοβαρά θέματα που θα ασχοληθεί όταν αναλάβει, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι Σκοπέλου. Η «πύλη εισόδου» στο νησί είναι γεμάτη με νάυλον σακούλες και σκουπίδια. (σημερινή φωτογραφία)

Τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα στη Σκόπελο

Ο Δήμος Σκοπέλου στην προσπάθειά του να απομακρύνει τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα από Δημοσίους δρόμους και Πλατείες, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστό σε κάθε ιδιοκτήτη εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου ή μηχανής σε δημόσιο χώρο, να το απομακρύνει εντός 45 ημερών. Διαφορετικά θα απομακρυνθεί από την Υπηρεσία του Δήμου και με βάση σχετική έκθεση που συντάσσεται, θα καταλογίζονται στους ιδιοκτήτες τα έξοδα μεταφοράς και θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 €. (ΠΔ 116/ΦΕΚ 81/5-3-2004)
Η συμμετοχή των κατοίκων της Σκοπέλου στην καθαριότητα και στον ευπρεπισμό του νησιού και με το πρόβλημα του parking να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, θεωρείται, εν όψει θερινής σεζόν, επιβεβλημένη.

Oι εκπαιδευτικοί Σκοπέλου...

...αγωνίζονται για ποιοτική και δημόσια εκπαίδευση

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Tράπεζα σπόρων

Έχεις σπόρο από άνυδρη αγγουριά;
Καμμιά καλοκαιρινή κολοκυθιά αλοννησιώτικη;
Σπόρο ντόπιας ντομάτας;
Νέοι -μερακλήδες- καλλιεργητές στις Σποράδες προσπαθούν να βρουν και να «σώσουν» τις ντόπιες ποικιλίες, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο διαβάζουμε στο www.archipelago.gr: «Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι.
Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι.
Δεδομένου ότι υπάρχει ανετοιμότητα, όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο απροκάλυπτα εντείνεται, πρέπει η κοινωνία να αφυπνιστεί και να λάβει τα μέτρα της απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου.
Αυτή η πιθανή εξέλιξη πρέπει να σταματήσει, πριν είναι πολύ αργά.
Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία διατήρησης των τοπικών, παραδοσιακών, ενδημικών, μη-τροποποιημένων αγροτικών ποικιλιών.» 

Aπαγορεύεται η καύση πλαστικών

με απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας
{4192/26-11-2008 (Φ.Ε.Κ. 2520/Β/2008)}
Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλοι οι πολίτες της περιοχής μας ότι, πέρα από τις διοικητικές και ποινικές ευθύνες που επισείουν αυτές οι ενέργειες, είναι πολύ σοβαρές οι αρνητικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης καύσης των προαναφερθέντων στερεών αποβλήτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση και, κατ’ επέκταση, στη δημόσια υγεία
Επειδή το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης καύσης στερεών αποβλήτων είναι μείζονος σημασίας για την περιβαλλοντική προστασία και τη δημόσια υγεία, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Περιβάλλοντος, σχεδιάζει, το επόμενο διάστημα, ενημερωτική εκστρατεία, για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αλλαγή της νοοτροπίας σε αυτό το θέμα.

Πρώτη η Μαγνησία στον παιδικό διαβήτη...

...αλλά χωρίς ενδοκρινολόγο!
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς
την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μολονότι είναι γνωστό ήδη από το Νοέμβριο του 2009 ότι ο νομός Μαγνησίας κατατάσσεται πρώτος στην χώρα, σύμφωνα με στοιχεία, στα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 –νεανικός διαβήτης-, ενώ παράλληλα υπάρχουν αυξημένα κρούσματα σε παιδιά με διαβήτη τύπου 2, που κυρίως πλήττει τους ανθρώπους ηλικίας από 50 ετών, εδώ και 7 μήνες το «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου παραμένει χωρίς ενδοκρινολόγο.
Η μοναδική ενδοκρινολόγος του Βόλου είχε πάρει μετάθεση από τις αρχές του φθινοπώρου, αλλά η θέση παραμένει έως σήμερα κενή, αφού το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε τοποθέτηση άλλου ιατρού.
Οι ασθενείς –εκ των οποίων πολλά παιδιά- εξαναγκάζονται, για την υγεία τους, να επιλέξουν μεταξύ ιδιωτικών ιατρείων ή Νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν διαβητολογικά κέντρα. Οι μετακινήσεις όμως κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα, που έχει ως αποτέλεσμα δυσβάστακτο κόστος για τις οικογένειες των πασχόντων, οι οποίες ζουν με την αγωνία εκδήλωσης έκτακτου περιστατικού.
Έως τώρα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, κανένας μόνιμος διορισμός που έχει προκηρυχθεί δεν έχει υλοποιηθεί. 
Επειδή η υγεία 4.000 διαβητικών, εκ των οποίων πολλά είναι παιδιά, δεν είναι δυνατόν να υπόκειται στην ευχέρεια του “δράκου” της γραφειοκρατίας, όταν επί της ουσίας η ζωή των ασθενών κινδυνεύει άμεσα.
Επειδή σε περίοδο, που με ευθύνη των κυβερνήσεων, η δημοσιονομική κατάσταση δυσχεραίνει, οι ασθενείς αναγκάζονται, με ιδίους πόρους, να λύσουν το πρόβλημα της υγείας τους, όταν είναι πανθομολογούμενο πως η υγεία παρέχεται από την Πολιτεία σε όλους τους πολίτες δωρεάν και υψηλού επιπέδου,
ερωτάται η κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να τοποθετηθεί άμεσα ιατρός για να καλύψει τις ανάγκες των διαβητικών ασθενών; 
• Με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού μόνιμου ιατρού, ειδικότητας ενδοκρινολόγου, στο «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου;
• Πόσες θέσεις και ποιων ειδικοτήτων έχουν προκηρυχθεί για την πλήρωση των οργανικών θέσεων στις υγειονομικές μονάδες της Μαγνησίας; Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Θανάσης Λεβέντης

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ξενοδοχεία

Σε μία κρίσιμη χρονιά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη του τέταρτου προγράμματος για την προώθηση της απασχόλησης. Το πρόγραμμα αφορά στην επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
«ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ 50.000 ΑΝΕΡΓΩΝ
ΣΕ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει  την έναρξη υλοποίησης του τέταρτου προγράμματος προώθησης της απασχόλησης, στα πλαίσια της πρώτης δέσμης μέτρων για το 2010.
Το πρόγραμμα αφορά τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι όροι υλοποίησης περιλαμβάνονται στις σχετικές προκηρύξεις που θα αναρτηθούν στο site του ΟΑΕΔ τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010.  
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΟΑΕΔ  www.oaed.gr από σήμερα.
Πληροφορίες για θέματα Αιτήσεων στα προγράμματα ΝΘΕ δίνονται στα τηλέφωνα:
210 9989114, 210 9989136, 210 9989146, 210 9989551.
Πληροφορίες ΜΟΝΟ για τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων:
210 9989014, 210 9989016, 210 9989017, 210 9989087.»

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Αγγελική Λιάγκα

Σας παρουσιάζουμε την ταλαντούχα και αξιόλογη ζωγράφο Αγγελική Λιάγκα* που ανήκει κι αυτή στη νέα γενιά καλλιτεχνών της Σκοπέλου. Θαυμάσαμε τα έργα της, διαπιστώσαμε ότι η Αγγελική αγαπάει τον ρεαλισμό και τη λεπτομέρεια, ωστόσο την αποτυπώνει με μια τεχνική που πιστεύουμε δηλώνει την προσωπική της καλλιτεχνική ταυτότητα, χωρίς την απόλυτη φωτογραφική ακρίβεια. Τα έργα της συνδυάζουν την ιδεοληπτική προσήλωση στη λεπτομέρεια όπου και όσο χρειάζεται. Σας παρουσιάζουμε δείγμα της δουλειάς της καθώς και ό,τι μας είπε η ίδια για την πορεία του ταλέντου της.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σκόπελο. 
Άρχισα να ζωγραφίζω σε πολύ μικρή ηλικία και συνέχισα ως αυτοδίδακτη.
Αργότερα παρακολούθησα τα μαθήματα ζωγραφικής της σχολής ABC, για τρία χρόνια, κοντά σε δύο πολύ καλούς δασκάλους, απ' όπου πήρα πτυχίο.
Επίσης συμμετείχα στο πρόγραμμα της "διά βίου μάθησης" του Μουσείου Μπενάκη.
Τη χρονιά που πέρασε πήρα δίπλωμα ζωγραφικής και ιστορία της τέχνης από το τμήμα ζωγραφικής του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών της Αθήνας, όπου παρακολουθώ τα μαθήματα και διδάσκομαι από μια εξαιρετική δασκάλα ζωγραφικής και γλυπτικής. Διδάσκομαι όχι μόνο την τέχνη, αλλά την ευγένεια, το ήθος και την υψηλή αισθητική παιδεία.
Η πρώτη συμμετοχή μου σε έκθεση ήταν πριν από είκοσι περίπου χρόνια στην Πανθεσσαλική Τρικάλων. Κάθε χρόνο παίρνω μέρος στην έκθεση εικαστικών του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών, ενώ είχα τη χαρά να εκθέσω αρκετές φορές στον τόπο μου, μαζί με παλιούς και νέους αξιόλογους καλλιτέχνες.
Είμαι νομίζω τυχερή, που η αγάπη για την ζωγραφική μου προσφέρει τόσο ουσιώδη διέξοδο από την καθημερινότητα, ειδικά όταν αυτή η διέξοδος μπορεί να αποβεί ωφέλιμη όχι μόνο για μένα αλλά και για τους γύρω μου.»
* Η Αγγελική είναι κόρη του Γιώργου και της Φωτεινής Λιάγκα
Σ.Σ.: Περισσότερα έργα της στην έντυπη εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει αρχές Μαΐου

Συκοφάντες!

Πες στο αφεντικό ότι ο ακατανόμαστος
πάλι μάς συκοφαντεί στο blog του

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Φωτογραφίζοντας...

...την Donna και την παρέα της
σήμερα το πρωί στο δημαρχείο Σκοπέλου

Δίπολο στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ

Η Ελλάδα πατάει το κουμπί της ενεργοποίησης
του μηχανισμού στήριξης
της ελληνικής οικονομίας
από το δίπολο ΕΕ και ΔΝΤ

Σας θέλουμε δίπλα μας...

...στον αγώνα για ποιοτική και δημόσια εκπαίδευση
Aπάντηση εκπαιδευτικού
σε σχόλιο «ανώνυμου»
«Ο αριθμός των εκπαιδευτικών του νησιού είναι νομίζω γύρω στους 80. 
Μιλάμε για όλη τη Σκόπελο από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. 
Δεν γνωρίζω το λόγο για τον οποίο επιτίθεστε εναντίον των εκπαιδευτικών και θλίβομαι. 
Από πότε η εργασία του καθενός έχει σχέση με τις απόψεις του ώστε να τη συνδέετε με τις –κατά την άποψή σας- «μπούρδες»; 
Γίνεται αντιληπτό από το σχόλιό σας ότι θα σας ικανοποιούσε η προοπτική των απολύσεων.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν είστε εμπαθής και ότι η στάση σας αυτή έχει να κάνει με ελλιπή ενημέρωση. 
Συνοπτικά θα αναφέρω τα εξής:
Έχουμε ήδη δεχθεί πλήγμα με την απώλεια περίπου 2 μισθών από το εισόδημά μας λόγω των νέων μέτρων
Με το πολυνομοσχέδιο προωθούνται μέτρα καταστρεπτικά για την Παιδεία και εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί με πολυετείς αγώνες..
Σε συνδυασμό με τον Καλλικράτη η ύπαρξη των Σχολείων θα περάσει εξ ολοκλήρου στις νέες περιφέρειες και τους δήμους. 
Το κράτος ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ την ευθύνη της Παιδείας και τη μεταθέτει στους ΟΤΑ. 
Οι μαθητές ΔΕΝ θα διδάσκονται τα ίδια μαθήματα σε όλη την Ελλάδα αλλά ένα νεφελώδες Περιφερειακό Συμβούλιο με εκπροσώπους του Δήμου και των Επαγγελματικών Φορέων θα επιλέγει ποιοι εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν, ποια μαθήματα θα διδαχθούν τα παιδιά του συγκεκριμένου Σχολείου, ακόμα και ποια βιβλία θα διδαχθούν!
Μιλάμε πλέον για παιδιά και αποπαίδια …
Εδώ και πολύ καιρό οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και πολλοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι επί μήνες.
Είναι επίσης γνωστό ότι σε πολλές περιοχές της χώρας το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει.
Αντί λοιπόν τα νομοσχέδια να κατευθύνονται στην ανασύνταξη των υπό διάλυση ΟΤΑ, οδηγούν όλους (γιατί δεν είναι μόνο η Παιδεία, είναι και η Υγεία για παράδειγμα σε αντίστοιχη μοίρα) στην ίδια κατάσταση.
Αυτό που θέλουμε (οι εκπαιδευτικοί) πρωτίστως να κατανοήσετε είναι πως αυτό που γίνετε τόσα χρόνια στο χώρο της Παιδείας και κορυφώνεται τώρα είναι εις βάρος ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και όχι μόνο των εκπαιδευτικών. 
Γι’ αυτό σας θέλουμε δίπλα μας στον αγώνα για ποιοτική και δημόσια εκπαίδευση.
Δημήτρης Ντακούλας
Καθηγητής Πληροφορικής 
Γυμνάσιο Σκοπέλου»

Σ.Σ.: Η εφημερίδα συμπαρατάσσεται με τον αγώνα των εκπαιδευτικών και γονέων για ποιοτική και δημόσια εκπαίδευση.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πεζοπορία στη Σκιάθο

“στα μονοπάτια των Δύο Αλεξάνδρων”
Την Κυριακή, 25 Απριλίου 2010 πεζοπορία στο Καραβοτσάκισμα (Κορακονέρι – Κούτσουρα – Μαντράκι).
Αναχώρηση από την Αγία Ελένη στις 10:30΄ π.μ.
Λεωφορείο από την αφετηρία του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου στις 10:00.
Θα γίνει ιστορική αναφορά στην περιοχή (Λιμάνι του Ξέρξη) και θα διαβαστεί σχετικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Επιστροφή στις 13:00΄.

Εκλογή Δ.Σ. στους «Δυο Αλέξανδρους»

 Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 έγινε εκλογική συνέλευση και αρχαιρεσίες για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου στον ανασυσταθέντα Σύλλογο Δύο Αλέξανδροι. Η εκλογική διαδικασία ανέδειξε ως τακτικά μέλη του Διοικ. Συμβουλίου τους: Σταματά Γεώργιο (παπα-Γιώργη), Αδάμ Μαριέττα, Ακρίβο Νίκο, Δεληγιάννη Άννα, Κουρκούμπα Κατερίνα, Κουτσίκου Πόλυ, Κοφινά Jovi, Μιτζέλου Βιβή και Παπακωνσταντίνου Νίκο.
Για την Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι: Δένδη Ιωάννα, Λάζου Μαρία και Σταμέλου Μαλαμώ.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: dyoalexandroi.wordpress.com
e-mail:  dyoalexandroi@gmail.com

Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες

Επειδή πολλοί αρχίσατε να στέλνετε χρόνια πολλά στους Γιώργηδες των νησιών μας αλλά βάζετε τα σχόλιά σας σε διάφορες αναρτήσεις, κάνουμε μια ανάρτηση ειδικά γι΄αυτούς:
Χρόνια πολλά λοιπόν στους γιατρούς μας Γιώργο Αθανασίου από την Αλόννησο και Γιώργο Τριανταφύλλου από τη Σκόπελο, στον αντιδήμαρχο Σκοπέλου Γιώργο Πατσή, στον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Μιχελή, στον πρόεδρο του Τ.Δ. Κλίματος Γιώργο Φύβγα, στον εκπαιδευτικό από τη Σκιάθο Γιώργο Καραστατήρα, στον πρόεδρο του Α.Ο. Σκοπέλου Γιώργο Κοχύλη, στον Γιώργο Σκλάβο, στην Γεωργία Βασιλούδη, στον π. Γιώργη Σταματά από τη Σκιάθο, στον Γιώργο Ξηντάρη, τον ρεμπέτη που κάθε καλοκαίρι ανεβαίνουμε μέχρι την Ανατολή για να τον ακούσουμε, στον σχολιαστή και αναγνώστη του blog Γιώργο, με το ψευδώνυμο G.G, στον Γιώργο τον Ξαγοράρη, στον Γιώργο Ξηρογιάννη, στους μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου Σκοπέλου Γιώργο Δέμελη, Γιώργο Μακαρατζή, στον εποχικό υπάλληλο του Δήμου Σκοπέλου Γιώργο Συλιβό, στον Γιώργο Λιάγκα (της Φωτεινής!)
Αν ξεχάσαμε κάποιον στείλτε το όνομά του να μεγαλώσει η λίστα

Λαϊκοί ιππικοί αγώνες στη Σκιάθο

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στη Σκιάθο γίνεται κάθε χρόνο στο παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη. 
Το πρωί, αμέσως μετά  τη λειτουργία, γίνονται ιππικοί αγώνες γύρω από τη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται κοντά στο εξωκλήσι. Οι ιππικοί  αγώνες τη μέρα αυτή γινόταν από παλιά, όπως μας πληροφορεί και ο παπά- Γιώργης Ρήγας στο Δ΄ τεύχος «Σκιάθου Λαϊκός Πολιτισμός».
Έτσι και φέτος  στο νησί γιορτάστηκε ο Άγιος- Γεώργιος στις 23 Απριλίου 2010 και αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησαν οι ιππικοί αγώνες, που τους διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου, και έλαβαν μέρος  έντεκα ιππείς, οι οποίοι πήραν κύπελο (οι πρώτοι) διπλώματα και μετάλλια:
1) ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ με τον ίππο του ΑΝΤΩΝΙΤΣΑ ΗΛΙΑ.
2) ΠΕΖΑΤΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με τον ίππο του ΠΕΖΑΤΙΚΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
3) ΠΑΡΙΣΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ με τον ίππο του ΑΝΤΩΝΙΤΣΑ ΔΗΜΗΤΡΗ.
4) ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με τον ίππο του ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΔΗΜΗΤΡΗ.
5 ΧΑΛΚΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με το δικό του ίππο.
6 ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με τον ίππο του ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΙΧΑΛΗ.
7) ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ με τον ίππο του ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ.
8) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με τον ίππο της ΒΑΛΜΑ ΕΛΕΝΗΣ.
Οι υπόλοιποι τρεις αναβάτες πήραν μέρος με τον παραδοσιακό τρόπο (έτρεξαν τ’ άλογά τους με σαμάρια) και είναι οι εξής:
1) ΦΕΡΓΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ με το δικό του ίππο.
2) ΑΝΤΩΝΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με τον ίππο του ΠΛΩΜΑΡΙΤΗ Κυρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
3) ΣΤΑΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ με το δικό του ίππο.
Τα βραβεία απένειμαν: ο π. Γεώργιος Σταματάς, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Κυρ. Πλωμαρίτης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Φώτης Ζεμπέκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Σκιάθου κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σκιάθου και Πρόεδρος του Συλλόγου των Κυνηγών κ. Κωνσταντίνος Κανταράκιας και ο Γραμματέας του Συλλόγου Σκαφών Αναψυχής και Θαλασσίων Σπορ κ. Αναστάσιος Μελαχροινός.

Διακοπή ρεύματος

σε Αλόννησο, Σκιάθο, Σκόπελο
Γενική διακοπή ρεύματος θα γίνει την Κυριακή 25 Απριλίου από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και στα τρία νησιά, λόγω συντήρησης υποσταθμού της ΔΕΗ.

Από τότε που ήρθε ο Δεσπότης...

έχουν να σκουπίσουν εδώ!
Eίναι ο χώρος μεταξύ του τρύπιου «κλειστού» γυμναστηρίου Σκοπέλου και του Λυκείου - Γυμνασίου. Καθημερινά βρίσκονται μαθητές και παίζουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο ανάμεσα στα σκουπίδια.
Θα μου πείτε γιατί το αναφέρουμε, αφού αλλού υπάρχουν περισσότερα σκουπίδια και κανείς δεν τα μαζεύει. Μας έκανε εντύπωση η ατάκα που μας είπε γείτονας όταν περάσαμε από έκει:
«Το βλέπετε αυτό το χάλι; Έχουν να σκουπίσουν από τότε που ήρθε ο Δεσπότης!..»
Σ.Σ.:  Ο Μητροπολίτης ήρθε στη Σκόπελο τον Ιούνιο του 2008!

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Συγκέντρωση και απεργία στη Σκόπελο

Tο σωματείο Οικοδόμων και το ΠΑΜΕ Σκοπέλου συμμετέχοντας στην Πανελλαδική απεργία στις 21 και 22 Απριλίου πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία των οικοδόμων.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας οικοδόμων κ. Σπύρος Πατσής ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χωρίς αμφιβολία η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα είναι αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική σε βάθος και ένταση των τελευταίων δεκαετιών. Πρόκειται για πόλεμο με μόνιμα χαρακτηριστικά από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις του, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως η ΕΕ, που στοχεύει όχι μόνο στην οικονομική αφαίμαξη της εργατικής τάξης αλλά και στην πολιτική και ιδεολογική της χειραγώγηση...

Η ελπίδα έσβησε νωρίς!

Για Βόλο αναχώρησαν στις 2.30 μ.μ. οι οικονομικοί μετανάστες,
όλοι νεαρής ηλικίας, που επέβαιναν σε ακυβέρνητο σκάφος
που εντοπίστηκε από ψαράδες κοντά στην Αλόννησο.
To δελτίο Τύπου του ΥΕΝ
«Εντοπισμός και σύλληψη παράνομων μεταναστών
και αλλοδαπών διακινητών στην Αλόννησο
Χθες στις 17.00, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Βόλου, που εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σποράδων, στο πλαίσιο της επιχείρησης ΄΄ΠΟΣΕΙΔΩΝ΄΄, εντόπισε ανοικτά του ακρωτηρίου Γέρακα Αλοννήσου, ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Ουκρανίας με στοιχεία ΥΧΑ-1068-Κ, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός ατόμων, χωρίς νόμιμα έγγραφα...

Aναφορά της Ροδούλας Ζήση

...για τους ψαράδες της Αλοννήσου
Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή η Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Ροδούλα Ζήση, ύστερα από υπόμνημα του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου, προς τις Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Αλοννήσου. 
Σύμφωνα με το υπόμνημα, οι επαγγελματίες αλιείς της Αλοννήσου τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα και δυσκολότερες συνθήκες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του εισοδήματός τους. Κύρια αίτια για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελούν η καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων από τα προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας καθώς και ο περιορισμός των αλιευτικών πεδίων εντός τους Θαλασσίου Πάρκου λόγω απαγορεύσεων, ενώ παράλληλα καμιά από τις νόμιμες αποζημιώσεις δεν έχει καταβληθεί, παρά το γεγονός ότι τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ενημερωμένα για την κατάσταση που επικρατεί.
Πρόσφατα, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και η εμφάνιση πλαγκτόν, που καθιστά άχρηστα τα αλιευτικά εργαλεία των επαγγελματιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία ακόμη σημαντική πηγή μείωσης του εισοδήματος των Αλιέων της Αλοννήσου, που εύλογα πλέον οδηγούνται στα όρια της απόγνωσης και καθιστά επιβεβλημένη την εφαρμογή του νόμου για την καταβολή αποζημιώσεων προς τους αλιείς.

Οικονομικοί μετανάστες στην Αλόννησο

Στο Πατητήρι Αλοννήσου βρίσκεται το ακυβέρνητο σκάφος που εντοπίστηκε χθές το βράδυ από ψαράδες μεταξύ Γέρακα και Κυρά Παναγιάς. Στο σκάφος επέβαιναν 32 οικονομικοί μετανάστες μεταξύ των οποίων 17 γυναικές, οι οποίοι φιλοξενούνται από το Δήμο Αλοννήσου σε χώρο δίπλα από το δημαρχείο.
Σήμερα το μεσημέρι θα ταξιδέψουν για το Βόλο.
Συνελήφθησαν και 3 διακινητές οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.