Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Nίκη του Α.Ο. Σκοπέλου

To 1-0 από τον Παντελή Χρυσοφό

Μετά από ένα ματς που είχε θέαμα και ουσία, ο Α.Ο. Σκοπέλου συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, νίκησε τον πρωτοπόρο μέχρι χθες Σαρακηνό με 3-0. Τα γκολ της νίκης πέτυχαν οι Παντελής Χρυσοφός, Χισάι (πεν.) και Μακαρατζής.

To 2-0 από τον Εριον Χισάι


Πανηγυρισμοί για τη μεγάλη νίκη

Μνήμη Νίκου Μάρκου

Στο «κοντέινερ» του Φεβρουαρίου 2010 - ένθετο περιοδικό που κυκλοφορεί την πρώτη Δευτέρα κάθε μηνός με την Ελευθεροτυπία - δημοσιεύτηκε ένα μικρό κείμενο του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, στη μνήμη του Νίκου Μάρκου.

Η Σκόπελος έχασε, τον περσινό Φεβρουάριο, έναν καλλιτέχνη της ζωής, έναν φίλο και δάσκαλο, που αγαπούσε το χώμα και γι' αυτό είχε αφιερωθεί 30 χρόνια στην κεραμική, στολίζοντας εκατοντάδες σπίτια με χειροποίητα πλακάκια για την ομορφιά και γαβάθες για τις αγαπημένες μας μακαρονάδες.

Ο Νίκος Μάρκου, γεννημένος στην Καστοριά το 1951, θρέμμα της Θεσσαλονίκης, έζησε και δημιούργησε στη Σκόπελο από τη δεκαετία του ’70 μέχρι το θάνατό του. Συνιδρυτής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου, υπήρξε ψυχή της ποιητικής σύναξης «Θερινό Ηλιοστάσιο» το 2007 και 2008.

Αυτοδίδακτος κεραμίστας και γνήσιος λαϊκός δάσκαλος, oδήγησε με χέρι σταθερό τους νέους που τον πλησίαζαν, στους δρόμους της καθημερινής ζωής και των τεχνών, της προσωπικής ευθύνης και του χρέους, στα μετρημένα πράγματα.

Έμπορος, στην καλύτερη παράδοση των εμπόρων της Aνατoλής, ζούσε για το καθημερινό αλισβερίσι, για το πάρε - δώσε που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, δημιουργώντας κοινωνία προσώπων, ενίοτε και φασαρία. Για το κρασί και για τη σχέση με τους άλλους, την οποία πάντα στόλιζε με αγάπη. Για το ήθoς. Ένας σούφης που του άρεσε να επαναλαμβάνει μια σέρβικη παροιμία, που λέει «γαμείς, δεν γαμείς, ο καιρός περνάει».
Τον θυμόμαστε.

Νέο Βατοπέδι στη Σκόπελο;

Κίνδυνος παραχώρησης
δημόσιας γης του τοπικού διαμερίσματος
Νέου Κλήματος Σκοπέλου σε ιδιώτες


Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κλήματος κ. Γ. Φύβγας και οι σύμβουλοι κ. Στ. Δένδης και κα Α. Σαλπαδήμου απέστειλαν στην εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» την παρακάτω επιστολή - διαμαρτυρία.
Επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε και ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Το τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών με μία σειρά από διαδοχικές απαλλοτριώσεις για μεταστέγαση του οικισμού Κλήμα Σκοπέλου σε νέα ασφαλή περιοχή, κατασκεύασε τον νέο οικισμό στην περιοχή Έλιος. Το 1979 -1980 έγιναν οι τελευταίες απαλλοτριώσεις Υ41/59 22-1-79 και Υ351/427 13-3-80 που εφαρμόστηκαν σε μια έκταση περίπου 60 στρεμμάτων. Αυτή η έκταση ήταν μια περιοχή με καλάμια και υδρόβια φυτά γύρω από ένα τέλμα που κατέληγε στη θάλασσα. Μια περιοχή με πάρα πολλά νερά επιφανειακά αλλά και υπόγεια. Στο χώρο αυτό υπερχειλίζει ένας από τους μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού μας.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Δήλωση του κ. Ηρακλή Μωραϊτη

Επιστολή - δήλωση του κ. Ηρακλή Μωραϊτη
προς την εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες»
26/2/2010
Αγαπητοί μου εκδότες
Για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού σάς αποστέλλω το έγγραφο της παραίτησης μου από το αξίωμα που προέδρου και μέλους της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, με την παράκληση να το δημοσιεύσετε. Παράκληση επίσης να δημοσιεύσετε και την παρακάτω δήλωσή μου:
«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι προσωπικοί λόγοι που επικαλέστηκα στην παραίτησή μου δεν έχουν σχέση με τη συνεργασία μου με το Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Χρήστο Βασιλούδη με τον οποίο είχα αρμονικότατη και γόνιμη συνεργασία για την οποία θερμά τον ευχαριστώ για μία ακόμα φορά. Εξακολουθώ να τον στηρίζω στις θετικές προσπάθειές του, με στόχο την αναβάθμιση του νησιού μας


H επιστολή παραίτησης

Leader Αλιείας

Η πρόταση της ΑΝΕΜ για το «Leader Αλιείας»
στις 9 πρώτες προτάσεις


Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Γ. ΜΙΧΕΛΗΣ: Μελέτη βιωσιμότητας ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Ρωτήσαμε τον δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Σκοπέλου κ. Γιώργο Μιχελή, την άποψη του για την μελέτη βιωσιμότητας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και μας είπε τα εξής:

«Υπάρχουν στη μελέτη πολλές επί μέρους ασάφειες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός του προσωπικού της νέας εταιρίας, τα κριτήρια απορρόφησης από τον Δήμο ή παραμονής στην νέα εταιρία υπαλλήλων, κ.α.

Όμως το βασικό ζήτημα είναι η βιωσιμότητα αυτή καθαυτή. Τα οικονομικά αποτελέσματα της νέας επιχείρησης είναι απόρροια των παραδοχών των μελετητών για την εξέλιξη των εξόδων και των εσόδων της. Το σύνηθες, σε μελέτες τέτοιου τύπου, είναι να υποεκτιμούμε τα έξοδα και να υπερεκτιμούμε τα έσοδα. Αυτό έχει γίνει και στην παρούσα μελέτη προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Τα έξοδα είναι υποεκτιμημένα γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη προσέλκυσης ικανών στελεχών, προκειμένου να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΕΝΑ στέλεχος τίθεται επικεφαλής των ΤΕΣΣΑΡΩΝ τομέων, που έχουν επιφορτιστεί με τον προσπορισμό των εσόδων. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται μεν τα έξοδα, αλλά αποκλείεται η δημιουργία των εσόδων που προβλέπει η μελέτη.

Υπάρχει λοιπόν ένας φαύλος κύκλος. Ή αποδεχόμαστε τα έξοδα που προβλέπει η μελέτη (και ξεχνάμε τα προβλεπόμενα έσοδα), ή αυξάνουμε τα έξοδα με την προσέλκυση ικανών (και καλά αμοιβόμενων) στελεχών, οπότε μάλλον πραγματοποιούμε ζημιές.»


Επίσκοπος Σκοπέλου Άγιος Ρηγίνος


Mε μεγάλη λαμπρότητα ετελέσθη η Πανήγυρις του Iερομάρτυρος Aγίου Pηγίνου Eπισκόπου Σκοπέλου και πολιούχου της πόλης. Tην παραμονή στις 24 Φεβρουαρίου οι καμπάνες όλων των εκκλησιών σήμαναν χαρμόσυνα και στις 7 μ.μ. ετελέσθη Mέγας Eσπερινός στην Iερά Mονή του Aγίου από τους ιερείς του νησιού. Tην Πέμπτη στις 25 Φεβρουαρίου, ανήμερα της εορτής του Aγίου Pηγίνου, οι καμπάνες χτυπούσαν ξανά χαρμόσυνα από τις 7 το πρωί, ενώ στην Iερά Mονή ετελέσθη πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


Mετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε Λιτάνευση του Aγίου Λειψάνου και της Iεράς Eικόνος του Θαυματουργού Iερομάρτυρος Pηγίνου και με επικεφαλής τον Iερό Kλήρο, τους Iεροψάλτες των ενοριακών Nαών ξεκίνησαν όλοι πεζοπορούντες προς την πόλη. Tη Λιτάνευση ακολουθούσαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τμήμα του Σώματος Eλλήνων Προσκόπων και πολλοί Σκοπελίτες. Παρέστησαν τα Tοπικά Συμβούλια Γλώσσας και Kλήματος, ο Nομαρχιακός Σύμβουλος και εντεταλμένος B. Σποράδων κ. Φ. Zεμπέκης, οι Πολιτικές, Aστυνομικές, Πυροσβεστικές και Λιμενικές Aρχές καθώς και πλήθος πιστών.


H Λιτανία σταμάτησε στον τόπο Mαρτυρίου του Aγίου, στη θέση Παλαιό Γεφύρι όπου ετελέσθη Δέηση και κατέληξε στον Mητροπολιτικό Nαό της Γεννήσεως του Xριστού, εκεί όπου μετά από μικρή δέηση η Eορτή έλαβε τέλος.


Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

725 παιδιά χωρίς παιδίατρο

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

Εμείς, οι παρακάτω φορείς της Σκοπέλου, Γλώσσας και Νέου Κλήματος εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού μας, του οποίου η λειτουργία τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται διαρκώς. Σήμερα το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν μόνο Παθολόγο και με αγροτικούς γιατρούς (παρόλο που υπήρξαν οι με υπ' αριθμον 34574/12.10.09 και 202099/12.6.09 αποφάσεις του υπουργείου για προκήρυξη 2 θέσεων γενικής ιατρικής, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ). Επίσης υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα σε όλο το προσωπικό καθώς και στα περιφερειακά ιατρεία Γλώσσας και Νέου Κλήματος. Το πρόβλημα όμως που έχει ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα σήμερα, είναι η από τριετίας έλλειψη Παιδιάτρου, γεγονός που μας έχει απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Η θέση προκηρύχθηκε ξανά το 2009 (με την υπ' αριθμών 27556/6.8.09 απόφαση του υπουργείου για προκήρυξη θέσεων) και παρουσιάστηκαν τρεις υποψήφιοι Παιδίατροι. Με τα μέτρα όμως της κυβέρνησης για τα προβλήματα της οικονομίας όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο πάγωσαν! Θεωρούμε ότι τα πλήγματα που δέχεται το Ε.Σ.Υ., η αποδόμηση και η συρρίκνωση του ευνοούν την ιδιωτικοποίηση της υγειάς. Εμείς, οι κάτοικοι των νησιών, αδυνατούμε να σηκώσουμε το δυσβάσταχτο αυτό οικονομικό βάρος, γιατί η μετάβαση στα αστικά κέντρα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή (ακριβά εισιτήρια, έξοδα διαμονής) και δύσκολη κυρίως το χειμώνα, διότι τα δρομολόγια δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και τα συχνά απαγορευτικά μας αποκλείουν από τον έξω κόσμο.

Η υγεία 725 παιδιών ηλικίας από μηνών μέχρι γυμνάσιο βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο!

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΤΩΡΑ!

Για το σκοπό αυτό προτιθέμεθα να προβούμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, αν δε λυθεί άμεσα το αίτημα μας.

Πιστεύουμε και θεωρούμε ότι, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται δημόσιας και δωρεάν υγείας, έτσι και εμείς, και ως φορολογούμενοι Έλληνες, απαιτούμε από την Πολιτεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι μας και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Ν. ΚΛΗΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ (Ν.Ι.Κ.Ο.Σ.) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ και ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ και ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ Ν. ΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΚΛΗΜΑΤΟΣ (ΚΕΡΑΥΝΟΣ)

Απεργία στη Σκόπελο

Ισχνή, παρά τα προβλήματα και την οικονομική κρίση, η απεργιακή συγκέντρωση στο Δημοτικό καφενείο Σκοπέλου. Παραβρέθηκαν καμιά 35 άτομα, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι.
Σε όσους ήταν εκεί και σε όσους έμειναν σπίτι αφιερώνω τους στίχους από το τραγούδι «Απλή αριθμητική» από το δίσκο των Κηλαϊδόνη - Νεγρεπόντη «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας»
Ένα κι ένα κάνουν δυο
δεν θέλει δα πολύ μυαλό
Ένα και δύο κάνουνε τρία
σαν δε σου φτάνουν, κάνε απεργία
Δέκα σου παίρνει, ένα σου δίνει
ποιος θα το πει αυτό δικαιοσύνη
Δέκα επί χίλια δέκα χιλιάδες
και μόνο χίλιες για χίλιους εργάτες
Εννιά, λοιπόν, χιλιάδες, εννιά επί χίλια
αυτό είναι που πάντα θα λέμε υπεραξία
Έξι και δύο, οκτώ νομάτοι
ο πεινασμένος βγάνει και μάτι
Έξι επί έξι τριάντα έξι
για το κεφάλαιο πάλι θα φέξει
Σαν το κεφάλαιο θα κινδυνεύσει
πάλι ο γιος σου στη μάχη θα τρέξει
Ποιος νόμος τάχα τα χέρια σου δένει
όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι
Ένα κι ένα κάνουν δυο...

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Όλοι στην απεργία

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: TAEKWONDO ITF


O Σύλλογος TAEKWONDO Σκοπέλου συναντήθηκε με μέλη και φίλους στο Δημοτικό Σχολείο όπου διεξήχθησαν οι εξετάσεις των αθλητών του σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή TAEKWON-DO ITF Ελλάδος και αμέσως μετά ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας.
Πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σκλάβος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε:
«Ο Ιανουάριος του 2009 ξεκίνησε με τη συμμετοχή του προπονητή Κ. Καλαντζή 2 dan ITF σε προπονητικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Taekwon – do ITF Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.


Τον Μάρτιο του 2009 ο σύλλογός μας συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα TAEKWONDO ITF στη Δράμα με την αθλήτριά μας Ιωάννα Βαρεταίου 1 dan ITF, η οποία κατέκτησε την 3η θέση (Χάλκινο Μετάλλιο) στην κατηγορία ΤUL γυναικών.
Τον Ιούνιο του 2009 διεξήχθησαν εξετάσεις εγχρώμων ζωνών CUP καθώς επίσης και μία μικρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πέρας των εξετάσεων με τη βοήθεια του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των μελών μας.
Τον Ιούλιο του 2009 ο σύλλογός μας φιλοξένησε τα μέλη της Εθνικής Ομάδας TAEKWONDO ITF. Έτσι οι αθλητές μας είχαν την ευκαιρία να προπονηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη της Εθνικής αλλά και να τους δουν ως πρότυπα για τη μελλοντική αθλητική τους εξέλιξη.
Τον Αύγουστο του 2009 για μία ακόμη φορά με δικές μας προσπάθειες καταφέραμε να διεξαχθεί εδώ στο όμορφο νησί μας το Εθνικό Σεμινάριο TAEKWONDO ITF με επικεφαλής τον Master Παναγιώτη Γιαλαμά 8 dan ITF. Ένα Εθνικό Σεμινάριο όπου συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα και από διαφορετικούς συλλόγους.
Τον Οκτώβριο του 2009 συμμετοχή του προπονητού Κ. Καλαντζή στο προπονητικό σεμινάριο που έγινε στην Καστοριά καθώς και στην Γενική Συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής TAEKWON-DO ITF Ελλάδος που διεξήχθη τον Δεκέμβριο στη Λάρισα.


Πιστεύω οι φετινές εκδηλώσεις του συλλόγου μας να είναι ακόμη περισσότερες, οι επιτυχίες των αθλητών μας ακόμη μεγαλύτερες, η προσέγγιση των νέων κοντά μας στον αθλητισμό ακόμη πιο μεγάλη έτσι ώστε να απομακρυνθούν από τις μάστιγες της εποχής και να πλάσουν μέσα από το Taekwon – do ITF δυναμικό και ηθικό χαρακτήρα,έτσι ώστε να γίνουν χρήσιμα άτομα για τις οικογένειές τους και γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο.
Τέλος προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Σκοπέλου, τη διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα Μάχη Ανδρέου για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας, τα μέλη, τους αθλητές και όλους εσάς που είστε εδώ κοντά μας.
Μαζί μας βρίσκεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Διεθνής Εκπαιδευτής – Εξεταστής κ. Γεώργιος Παπατόλιας 5 dan ITF ο οποίος θα βαθμολογήσει την τεχνική κατάρτιση των αθλητών μας».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Παπατόλιας: «Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου... Δεν θα σας κουράσω μιας και οι αθλητές μας περιμένουν να εξετασθούν, απλά θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω το Δ.Σ. του συλλόγου, τον προπονητή κ. Κωνσταντίνο Καλαντζή και όλους εσάς που κάνετε αυτή την αγνή και ειλικρινή προσπάθεια να προσελκύσετε τους νέους κοντά σας και να τους οπλίσετε μέσα από το Taekwon–do ITF, με ήθος, δύναμη, αυτοπεποίθηση, μαχητικότητα, επιμονή, υπομονή, ακεραιότητα χαρακτήρα, αυτοέλεγχο και αδάμαστο πνεύμα.


Πριν ξεκινήσουμε τις εξετάσεις θα ήθελα να απονείμω την Πλακέτα μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Taekwon–do ITF στον εκπαιδευτή κ. Κωνσταντίνο Καλαντζή 2 dan ITF. Είναι μία διάκριση προσφοράς και ήθους και απονέμεται σε ορισμένους δασκάλους ύστερα από πρόταση Ελλήνων και ξένων εκπαιδευτών.
Θα ήθελα επίσης ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Σκλάβος, να απονείμει το Διεθνές Δίπλωμα Μαύρης Ζώνης 1 dan ITF της International TAEKWON-DO Federation στην αθλήτρια Ιωάννα Βαρεταίου».
Οι αθλητές που πήραν μέρος στις εξετάσεις ήταν: Κοχύλη Γ. Κατερίνα 9 και 8 cup, Ιωάννα Δ. Σκαπινάκη 8, Πέτρος Δ. Καραγιάννης 8, Παναγιώτης Ι. Σκλάβος 7, Στέργιος Γ. Σκλάβος 7, Μάρκος Μπομπάι 7, Ειρήνη Κελαϊδηνού – Σκλάβου 7, Ελένη Βούλγαρη 7, Εμμανουηλία Δημ. Γουλιέλμου – Τασσοπούλου 7, Κωνσταντίνος Γ. Κοχύλης 6,Εννέα Μινολαμάι 6, Κηρήνη Φ. Αμπελάκια 5, Ελένη Δ. Χρυσάνθη 5, Σταυρούλα Η. Τασσοπούλου 5, Γιώργος Μιχελάι 5, Κώστας Αθ. Παπαζήσης 5, Ευάγγελος Γεωρ. Σκλάβος 3, Κωνσταντίνος Αντ. Κεσμετζής 3, Κωνσταντίνα Κ. Καλαντζή 3, Αντώνης Στρ. Κουτσουράδης 3, Κυριάκος Αθ. Παπαζήσης 3, Παναγιώτης Απ. Σκιαθίτης 3, Μαρία Καφαντάρη 3, Ηλίας Αναστ. Μιχελής 3, Δήμητρα Αναστ. Μιχελή 3, Νίκος Δημ. Καραθανάσης 2, Σταυρούλα Κων. Τσιώλη 2, Ξηροχειμώνα Χριστίνα 1 cup.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συγχώνευση Δημοτικών Επιχειρήσεων



Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΙΓΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
και Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 752/01.02.2010 πρόσκληση του δημάρχου Σκοπέλου προς τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, παραβρεθήκαμε, στις 11 Φεβρουαρίου 2010, σε σύσκεψη στο δημοτικό κατάστημα για την παρουσίαση του σχεδίου της Οικονομοτεχνικής Μελέτης Βιωσιμότητας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σκοπέλου, που θα προκύψει από τη συγχώνευση τριών αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων (α. δημοτικής επιχείρησης Λαογραφικού Μουσείου, β. δημοτικής επιχείρησης Πολιτισμού Αθλητισμού, και γ. Αναπτυξιακής επιχείρησης Σκοπέλου). Παραθέτω εν ολίγοις κατωτέρω τις θέσεις και τις ερωτήσεις μου.

Μουσείο «Σχολάρχης Ηλίας Σάρρας»
Η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία «Σχολάρης Ηλίας Σάρρας» παραμένει εκτός της νέας κοινωφελούς επιχείρησης. Θεωρώ ότι πρέπει να συγχωνευθεί, διότι οι επιδιωκόμενοι σκοποί της είναι συναφείς και συμβατοί με τους σκοπούς της νέας κοινωφελούς επιχείρησης, όπως αυτοί περιγράφονται στις σελίδες 24 και 25 της μελέτης και συνάδουν με το άρθρο 254 του ν. 3463/2006.

«Παλαιό Σκοπελίτικο Αρχοντικό»
Η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση με την επωνυμία «Παλαιό Σκοπελίτικο Αρχοντικό» παραμένει εκτός της νέας κοινωφελούς επιχείρησης. Θεωρώ ότι πρέπει να συγχωνευθεί, διότι οι επιδιωκόμενοι σκοποί της είναι συναφείς και συμβατοί με τους σκοπούς της νέας κοινωφελούς επιχείρησης, όπως αυτοί περιγράφονται στις σελίδες 24 και 25 της μελέτης και συνάδουν με το άρθρο 254 του ν. 3463/2006.

Αριθμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου
Στη μελέτη προτείνεται επταμελές (7) διοικητικό συμβούλιο (σελίδα 44). Η πληθώρα όμως των σκοπών και των λειτουργιών της νέας επιχείρησης απαιτούν το μέγιστο αριθμό μελών ΔΣ, ώστε να υπάρχει ευχέρεια επιμερισμού της συμμετοχής και των δραστηριοτήτων των μελών του οργάνου. Για τον λόγο αυτό προτείνω ενδεκαμελές (11) συμβούλιο.

Απαιτούμενα προσόντα νέου προσωπικού
Τα πτυχία ΠΕ και ΤΕ που προβλέπονται στη μελέτη (σελίδα 46) για το νέο προσωπικό που θα προσληφθεί στη νέα επιχείρηση είναι ελάχιστα και δεσμευτικά. Επιπροσθέτως είναι ψηφοθηρικά, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου. Ανάλογα με τις ειδικότητες που αφορούν τις δραστηριότητες της νέας επιχείρησης, τα προσόντα αυτά θα πρέπει να ψηφίζει κάθε φορά το ενδεκαμελές ΔΣ και να τα εγκρίνει το ΑΣΕΠ. Για το λόγο αυτό προτείνω να μην υπάρχει στη μελέτη η δεσμευτική αναλυτική περιγραφή πτυχίων / προσόντων.

Οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων
Στις τρεις καταργούμενες αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις εργάζονται συνολικά και σύμφωνα με τη μελέτη εικοσιοκτώ (28) υπάλληλοι. Η σχέση εργασίας τους είναι Αορίστου ή Ορισμένου Χρόνου και οι προσλήψεις τους έγιναν σταδιακά από το έτος 1991 έως και το 2005. Οι υπάλληλοι αυτοί μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα όμοια με αυτά που βιώνει κάθε εργαζόμενος από ένα κακό εργοδότη. Είναι κοινό μυστικό πως κονδύλια από προγράμματα για τις αμοιβές προσωπικού διατίθενται ή καλύτερα θα λέγαμε κατασπαταλώνται για άλλους σκοπούς, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Ήταν και παραμένουν όμηροι της κακής διαχείρισης των επιχειρήσεων, ήταν και είναι οι υπάλληλοι των χαμηλών ταχυτήτων. Από το 2007, εν αναμονή των συγχωνεύσεων, το μόνο που λαμβάνουν είναι υποσχέσεις. Με την απειλή της απόλυσης, την οποία προβλέπει το άρθρο 263 του ν.3463/2006, έχουν φιμωθεί, φοβούνται να μιλήσουν και δεν διεκδικούν τίποτα. Κάποιοι, που τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, τιμωρήθηκαν με το να παραμείνουν εκτός δήμου στη μελέτη των συγχωνεύσεων.

Το μη πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων
Δεκαέξι (16) από τους εικοσιοκτώ εργαζόμενους των τριών υπό συγχώνευση επιχειρήσεων θεωρούνται μη πλεονάζον προσωπικό και παραμένουν στη νέα κοινωφελή επιχείρηση που θα δημιουργηθεί. Αμφιβάλλω αν οι υπάλληλοι αυτοί έχουν ενημερωθεί και συμφωνούν.

Το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων
Δώδεκα (12) από τους εικοσιοκτώ εργαζόμενους των τριών υπό συγχώνευση επιχειρήσεων θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό. Τέσσερις (4) εξ αυτών μεταφέρονται στον Παιδικό Σταθμό Δήμου Σκοπέλου (νπδδ), ενώ οι υπόλοιποι οκτώ (8) στον Δήμο. Θέλω να πιστεύω ότι οι δώδεκα μεταφερόμενοι υπάλληλοι έχουν ενημερωθεί και συμφωνούν.

Η μαγείρισσα της νέας επιχείρησης
Δεν καταλαβαίνω με ποια κριτήρια, εργαζόμενη εδώ και δέκα (10) χρόνια -από τις 03.01.2000- με την αρμοδιότητα της μαγείρισσας, στον πρώην Παιδικό Σταθμό της υπό συγχώνευση Αναπτυξιακής Επιχείρησης, παραμένει στη νέα κοινωφελή επιχείρηση που δημιουργείται. Χρειάζεται πράγματι η νέα επιχείρηση μαγείρισσα; Θεωρώ ότι και αυτή η υπάλληλος πρέπει να μεταφερθεί στον Παιδικό Σταθμό Δήμου Σκοπέλου (νπδδ) μαζί με τις τέσσερις μεταφερόμενες.

Προνοιακές δομές
Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης που πλήττουν και τη χώρα μας οδηγούν όλο και περισσότερα άτομα, που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να απευθύνονται στην πλησιέστερη σ’ αυτούς αρχή αναζητώντας παροχές κοινωνικής φροντίδας. Οι σοβαρές ανάγκες αυτών των τμημάτων του πληθυσμού, ελλείψει δημόσιου και δωρεάν συστήματος πρόνοιας, καλύπτονται σήμερα -όσο μπορούν να καλυφθούν, περιορισμένα, με ελάχιστους πόρους- από τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα».
Στο σχέδιο της μελέτης που πήραμε, κοινωνικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται από το κράτος, μπαίνουν πλέον υπό τη «σκέπη» της νέας δημοτικής επιχείρησης. Αυτή η πρόταση με βρίσκει εντελώς αντίθετη. Οι υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι εμπόρευμα.
Να θυμίσω εδώ ότι, μετά από αίτηση που κατέθεσαν οι εργαζόμενες στην «Κοινωνική Μέριμνα», υποσχεθήκαμε δημόσια σε δημοτικό συμβούλιο, την τακτοποίηση τους όταν γίνουν οι συγχωνεύσεις και τη μεταφορά τους στο δήμο. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, αυτοί που εμπλέκονται με το «σχέδιο», ξέχασαν γρήγορα τις υποσχέσεις τους.
Τις πραγματικές προθέσεις της δημοτικής αρχής φανερώνει και το γεγονός ότι απέκρυψε από όλες τις εργαζόμενες στις ως άνω προνοιακές δομές («Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα») ότι μπορούν να μεταφερθούν στο ΚΑΠΗ Σκοπέλου, το οποίο δύναται να λειτουργήσει ως διάδοχο σχήμα του υφιστάμενου φορέα υλοποίησης (αμιγής επιχείρηση Δήμου).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ’ αριθμ. 31/16.06.2009 του ΥΠ.ΕΣ. και με τη διευκρινιστική 35/20.07.2009 σχετικά με την υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων της αριθμ. 60292/2158/08 (ΦΕΚ 1724 Β΄/27-8-08) ΚΥΑ, δίνεται η δυνατότητα να περάσουν σε ν.π. Δημοσίου Δικαίου των δήμων αυτά τα προγράμματα, οι εργαζόμενοι και οι αρμοδιότητές τους.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου και πρόεδρος του ΚΑΠΗ θα έπρεπε ήδη από τον Ιούνιο του 2009, εάν είχε την πολιτική βούληση και ευαισθησία, να έχει κινήσει τη διαδικασία μετάβασης των προγραμμάτων στο νπδδ.

500.000 ευρώ – τα χρέη
Από τη σύστασή της η νέα επιχείρηση υπεισέρχεται αυτοδικαίως, ως καθολικός διάδοχος, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των καταργούμενων επιχειρήσεων. Οι δύο υπό συγχώνευση αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν συνολικά χρέη της τάξεως των 500.000 € περίπου. Η δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού χρωστάει το ποσό των 150.000 € περίπου, ενώ η Αναπτυξιακή επιχείρηση Σκοπέλου το ποσό των 350.000 € περίπου.

700.000 ευρώ – το κεφάλαιο της νέας επιχείρησης
Στη σελίδα 127 της μελέτης αναφέρεται ότι ο Δήμος θα εισφέρει ως αρχικό κεφάλαιο στην επιχείρηση το ποσό των 700.000 € και η εύλογη ερώτηση είναι: Θα χρεωθούν οι δημότες Σκοπέλου με αυτό το Τραπεζικό Δάνειο;

Επίλογος
Από τη μελέτη γίνεται αντιληπτό ότι το μέλλον της νέας επιχείρησης είναι θολό και η τύχη της αβέβαιη. Η νέα δημοτική αρχή που θα αναδειχθεί από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010, θα έχει, μεταξύ των πολλών προβλημάτων που δημιούργησε ή δεν κατάφερε να λύσει η σημερινή δημοτική αρχή, να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της Νέας Επιχείρησης. Επειδή η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση της απόφασης της συγχώνευσης, καλώ όσους εμπλέκονται με το «σχέδιο» να αναθεωρήσουν τις προτάσεις τους το συντομότερο και να μας καλέσουν σε μια νέα συζήτηση πριν το καταθέσουν προς ψήφιση.

Δήμητρα Ρέκκα
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος
Φεβρουάριος 2010

Χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο χορός που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλώσσας για τα μέλη του και τους φίλους της Γλώσσας που ζουν στην Αθήνα. Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΕΣΠΕΡΙΑ στο κέντρο της πόλης 160 Γλωσσιώτες γλέντησαν με την ψυχή τους, χόρεψαν νησιώτικους χορούς που έπαιζε ζωντανά ένα εξαιρετικό συγκρότημα με επικεφαλής την Γλωσσώτισα Διομεία Φάντη, τραγούδησαν παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια του χωριού και βρήκαν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά.


Στο χορό παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ.Χρήστος Βασιλούδης με τη σύζυγό του Γεωργία, καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Βαφίνης, ο οποίος μάλιστα κέρασε όλους τους καλεσμένους γλωσσιώτικα χαμαλιά. Το φλουρί για τη νέα χρονιά κέρδισε η Ματούλα Σκιαθίτη, ενώ πλούσια δώρα κέρδισαν αρκετοί καλεσμένοι που είχαν τους τυχερούς αριθμούς της λαχειοφόρου.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους παρευρισκόμενους για την υποστήριξή τους, την δημοτική αρχή για την παρουσία της και τους χορηγούς για τις προσφορές τους στη λαχειοφόρο.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Νεαρά καλικατσού στη Σκόπελο



Aντίδωρο αυτή η ανάρτηση
στην μικρή καλικατσού
για την τιμή που μού έκανε
να ποζάρει στο φακό μου.


Σκεφτείτε πως μερικοί αντικρύζοντας τέτοιες εικόνες
αντί για φωτογραφικούς φακούς
σηκώνουν κάνες όπλων και σημαδεύουν...

Η «άγρια» φύση σε όλο το μεγαλείο της!

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Πολιτιστικός Σύλλογος Γλώσσας




Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο
του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας
με φωτογραφίες από τις γειτονιές της Γλώσσας.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το αγοράσουν
αντί 5 ευρώ τηλεφωνώντας στο 6945-261851.

Χορός απανταχού Γλωσσωτών

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΛΩΣΣΩΤΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 ο Σύλλογος των Απανταχού Γλωσσωτών που έχει έδρα στο Βόλο έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα και ακολούθησε ο καθιερωμένος ετήσιος χορός στο κοσμικό κέντρο ¨Θεόφιλος¨ που βρίσκεται στο Βόλο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πολύ επιτυχία και η συμμετοχή των Γλωσσωτών που διαμένουν στο Βόλο αλλά και φίλων του Συλλόγου ξεπέρασε τις προσδοκίες του Δ.Σ..
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντινομάρχης Μαγνησίας κα Οικονόμου Νατάσσα,ο πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΛ. Μαγνησίας κ. Ζαχαρόπουλος Ευάγγελος καθώς και ο Νομαρχιακός σύμβουλος των νησιών μας ο σκιαθίτης κ. Ζεμπέκης Φώτης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λιάλιος Σπύρος έκοψε την πίτα και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία,αγάπη και ειρήνη.Ευχαρίστησε επίσης όλους τους παρεβρισκομένους που εμπιστευονται το Σύλλογο και πάντα τον στηρίζουν.
Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, γεμάτο από μια πλούσια λαχειοφόρο και πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.
Σωτήρης Διονυσίου
e-mail : sglossoton@gmail.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Greece economic crisis by ~Latuff2



Σκίτσο του Latuff 
για την εβδομαδιαία εφημερίδα
«Ο δρόμος της αριστεράς»
που το πρώτο φύλλο της κυκλοφορεί 
το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου

Σκόπελος: Χωρίς παιδίατρο 3 χρόνια!

Επιστολή προς την κα Ξενογιαννακοπούλου απέστειλε
ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης
με την οποία επισημαίνει τα γνωστά σε όλους,
εδώ και χρόνια, προβλήματα του Κ.Υ. Σκοπέλου
Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Στόχος και επιδίωξη κάθε δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων του κάθε Δήμου όχι όμως μόνο με παροχές υπηρεσιών όπως κατασκευή έργων και υποδομών. Για μας πρωταρχικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος και η ζωή του, η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί, διότι είναι μία και μοναδική.
Ο νησιωτικός μας Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της υγείας και αυτό θα θέλαμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο σας και εσάς την ίδια προσωπικά.
Κύρια Υπουργέ,
Δεν ζητιανεύουμε ούτε έχουμε παράλογα αιτήματα, στη Σκόπελο χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, λόγω της μεγάλης απόστασης από τα αστικά κέντρα και λόγω ότι είμαστε νησί και τις καιρικές συνθήκες δεν τις ρυθμίζουμε εμείς αλλά ο Θεός.
Δυστυχώς όμως το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου υπολειτουργεί τόσο από προσωπικό όσο και από υποδομές και ιατρικό εξοπλισμό το οποίο έχει παραμείνει στην δεκαετία του ’80 και δεν έχει μπει ένα «λιθαράκι στον τοίχο» όπως θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός μας.
Η μοναδική οργανική θέση Παιδιάτρου...

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Το Νέο Κλήμα έχει ταλέντο




Το Νέο Κλήμα φυσικά έχει ταλέντο στην διοργάνωση καρναβαλιού! Φέτος για άλλη μια χρονιά έδωσε ρεσιτάλ. Με θέματα εμπνευσμένα απ’ τα δρώμενα της επικαιρότητας.
Η πομπή κατά το μεσημεράκι έκανε την καθιερωμένη διαδρομή, Κλήμα, Γλώσσα, Λουτράκι και επιστροφή στη πλατεία του χωριού.



Πρωτοστατεί η τράτα με τους τραταρέους, ξοπίσω τα άλλα άρματα με τα γκρουπ και ατελείωτη σειρά αυτοκινήτων για κάθε λογής μασκαράδες να ακολουθούν την πομπή. Φυσικά απ’ όπου περνούν ξεσηκώνουν τους πάντες με τα γέλια και τα τραγούδια τους.
Οι μεταμφιέσεις δεν περιγράφονται με λόγια! Μια πανδαισία! Χρώματα και καμώματα, η ευρηματικότητα, η φαντασία των Κλιματιανών, το κέφι η ζωντάνια τους, απογείωσε για άλλη μια φορά τις εκδηλώσεις τους που κάθε χρόνο γίνονται καλύτερες. Η μεγάλη αυτή επιτυχία τους κάνει να συρρέουν από τα γύρω χωριά εντυπωσιακός αριθμός κατοίκων αλλά και ξένων για να ξεφαντώσουν στην στολισμένη πλατεία που άφθονο κρασάκι ρέει, πεντανόστημα σουβλάκια σιγοψήνονται, εδέσματα και γλυκά σερβίρονται σε όλους συνεχώς.



Οι Κλιματιανοί έχουν τον δικό τους τρόπο να παρουσιάζουν το καρναβάλι τους στην πλατεία, φέτος με πικάντικα, αποκριάτικα στιχάκια σκόρπισαν ξέφρενα γέλια πριν ανάψει το γλέντι και το κέφι για τα καλά!

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Σκόπελος: Μπράμδες ή Καλές




Οι "Μπράμδες" φορούν μαντήλια και τοπικές ενδυμασίες και πολλά τσαπράζια ασημένια. Γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και τραγουδούν το τραγούδι της "Βλάχας":


Άντε να πάμε Βλάχα στον πέρα καφενέ
Να σε τρατάρω Βλάχα σουμάδα κι αργιλε...
Δε θέλω τη σουμάδα ούτε τον αργιλέ
Μον' θέλω ένα λουκούμι κι ένα γλυκό καφέ...



Οι Μπράμδες μαζεύονται την Κυριακή της τυρινής στην Παναγία Παπαμελετίου, στο Γυφτόρεμα, στο Μύλο, στον Αι - Γιάννη και στο Χριστό τραγουδούν και χορεύουν ενώ οι νοικοκύρηδες τους κερνούν μεζέδες, ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο και άφθονο κρασί.






Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Στη βρύση της Ροιούς στη Γλώσσα Σκοπέλου

Αράδα, αγαπητικοί, μαλώματα κι απέκλια
Η ιστορία λέει πως το κρασί στη Γλώσσα Σκοπέλου ήταν άφθονο, σε αντίθεση με το νερό! Οπότε οι νοικοκυρές έπρεπε να πιάσουν σειρά στη βρύση Ροιούς για νερό. ΑΡΑΔΑ δηλαδή.
Από βραδύς  κρύβαμε τενεκέδες και λαήνες γράφοντας τα ονόματά τους για να γνωρίζουν τη σειρά. Παρ' όλα αυτά όμως τα μπερδέματα δεν έλειπαν. Μαλώνανε, σπρωχνόστουσαν και φυσικό ήταν η μία να φωνάζει τα σχολιανά της άλλης. Τα ΠΕΚΛΙΑ.
Πέρα από τα μαλώματα και τις αράδες η Ροιώ ήχησε και μεγάλους έρωτες και αγάπες που έχουν κρατήσει χρόνια.
Από τη Ροιούς περνούσε και η τσιγγάνα για να πωλήσει την πραμάτεια της και να πει τη μοίρα και ο γανωτής για να γυαλίσει κατσαρόλες και τηγάνια. Από εδώ και ο τελάλης για να μάθει τα νέα το χωριό...
Φίλοι της Γλώσσας