Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ο Θανάσης Νάκος για το ασφαλιστικό

«Καταψηφίζω το νομοσχέδιο γιατί είναι λάθος επί της αρχής του», ξεκαθάρισε ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει το Μνημόνιο «σε άλλοθι αποφάσεων».
Ο κ. Νάκος ανέπτυξε σε τρεις άξονες την αιτιολόγηση της θέσης του, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο:
• Πρώτον, είναι λάθος γιατί έρχεται σε αντίθεση με κάθε λογικό μοντέλο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά...
«δυστυχώς, μετά την εφαρμογή αυτού του Νόμου το ανθρώπινο δυναμικό ούτε ενεργό θα είναι ούτε δημιουργικά συντεταγμένο. Γιατί με τις ρυθμίσεις του θα το έχετε εθίσει σε μια άλλη τελείως αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή λογική. Δηλαδή θα το έχετε απαξιώσει. Γιατί κανείς δεν θα προσδοκά ότι θα καταφέρει να πάρει τη σύνταξή του. Γιατί κανείς δεν θα περιμένει ότι θα του επιστραφούν με κάποιο τρόπο οι εισφορές που καταβάλλει στον ατελείωτο και επισφαλή εργασιακό του βίο. Στην πραγματικότητα, φτιάχνετε ένα νέο περιβάλλον πρόσφορο για μεγαλύτερη παρανομία και μεγαλύτερη εργασιακή εκμετάλλευση».
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον υπουργό Εργασίας, τόνισε ότι «την ίδια στιγμή που το κεφαλαιώδες ζητούμενο –δικό σας αυτό το επιχείρημα, κύριε Υπουργέ – είναι να δούμε το Ασφαλιστικό Σύστημα ως κεντρικό παράγοντα στο ευρύτερο σχέδιο αναδιαρθρώσεων πέρα από την εξυπηρέτηση του Μνημονίου, παρουσιάζετε ένα μοντέλο που δεν μπορεί να είναι βιώσιμο».
• Δεύτερον, είναι λάθος σε σχέση με τις προτεραιότητες ενός αξιόπιστου κοινωνικού κράτους, το οποίο υποτίθεται ότι καλείται να υπηρετήσει.
Ο βουλευτής Μαγνησίας σημείωσε σχετικά πως «είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερη δικαιοσύνη, αλλά αφήνει τελείως ανοχύρωτους όσους δεν έχουν σταθερή απασχόληση ή εκείνους που ο μισθός τους δεν τους επιτρέπει υψηλές εισφορές. Με δύο λόγια καταλύεται πλήρως ο κοινωνικός χαρακτήρας που είναι αυτονόητα σύμφυτος με την κοινωνική ασφάλιση». 
Αναρωτήθηκε, δε, «πώς λοιπόν υπηρετείται η κεντρική ανάγκη  να συνταχθεί μια κοινωνία στον ίδιο σκοπό, όταν διαμορφώνονται από το κράτος προϋποθέσεις για τεράστιους διαχωρισμούς;» και «πώς μπορούμε να  μιλάμε για ένα νέο μοντέλο που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο και να εκπαιδεύσει την κοινωνία σε μια άλλη λογική, όταν υποσκάπτουμε με νόμο τον συνδετικό ιστό της κοινωνικής αλληλεγγύης;»
Τρίτον, είναι λάθος σε συνάρτηση με τον τρόπο διαχείρισης και διοίκησης που χρειάζεται να δημιουργήσουμε. 
«Σε μια περίοδο που χρειάζεται επειγόντως να βγούμε από το χαοτικό περιβάλλον ενός ασυνεχούς και αναποτελεσματικού μοντέλου διαχείρισης της περιουσίας που μας εμπιστεύονται οι πολίτες, το Ασφαλιστικό που προτείνετε δεν ενεργοποιεί αυτά που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας. Ούτε τους μηχανισμούς ελέγχου που ήδη υπάρχουν, ούτε το θεσμικό πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων», είπε ο κ. Νάκος και συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, πως γίνεται από τη μια πλευρά να αναγνωρίζουμε όλοι το επείγον και από την άλλη να γκρεμίζουμε και να μην αξιοποιούμε  αυτά που ήδη έχουμε».
Ο κ. Νάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “σε όλα τα επίπεδα δεν εμπιστεύεται ούτε την εμπειρία και τη συνέχεια του κράτους, ούτε καν τον εαυτό της. Το μόνο που φαίνεται να εμπιστεύεται, και μάλιστα με κλειστά μάτια, είναι το Μνημόνιο. Και αντί να δουλεύει προς την κατεύθυνση να απελευθερωθεί η χώρα από αυτό το συντομότερο δυνατό, το έχει αναγάγει σε manual διακυβέρνησης της Χώρας”. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη στάση του ΠΑΣΟΚ όταν έγινε το πρώτο βήμα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η ενοποίηση των Ταμείων με το Νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην υφυπουργός, ως παραίνεση προς την κυβέρνηση, σημείωσε ότι είναι «άλλο η βιασύνη να προλάβουμε τις εξελίξεις και άλλο η βίαιη κατάλυση όποιου καλού έχουμε κατοχυρώσει μέσα από τους αγώνες πολλών γενεών» και κάλεσε όλους τους βουλευτές «πριν εκφράσουμε σήμερα τη βούλησή μας, ας σκεφτούμε ακόμη μια φορά. Όχι σαν να είμαστε εκπρόσωποι διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, αλλά ως διαμορφωτές  του  μέλλοντος  της Ελλάδας και του μέλλοντος των ανθρώπων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.