Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

2ο Φεστιβάλ Χορευτικών Σκιάθου

Με μεγάλη επιτυχία τελείωσε το 2ο Φεστιβάλ Χορευτικών Σκιάθου, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σκιάθου την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010 και την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010 στο Ανοιχτό Θέατρο στο Μπούρτζι.
Ο Πρόεδρος του ΠΟΔΣ κ. Αθανάσιος Ζλατούδης κηρύσσοντας  την έναρξη του Φεστιβάλ τόνισε ότι γνωρίζοντας ο ΠΟΔΣ τη σπουδαιότητα που έχει η διατήρηση, η διάσωση και  η ανάδειξη της δημοτικής μας παράδοσης  καθιέρωσε και στηρίζει το θεσμό αυτό. Γιατί ο ελληνικός χορός είναι η κύρια εκδήλωση πολιτισμού που διασώζει την εθνική μας παράδοση και αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του πολιτισμού μας, διατηρώντας ολοζώντανα τα στοιχεία προέλευσής του από την αρχαιότητα.
Το φετινό φεστιβάλ φιλοξένησε τα εξής χορευτικά συγκροτήματα: Την Τρίτη 6-7-2010 το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Αρχής ηλεκτρισμού Λάρνακας, το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγυνών Λαγκαδά και το χορευτικό του Πολιτιστικού Κέντρου Καβαλαρίου Λαγκαδά και την Τετάρτη 7-7-2010 το χορευτικό συγκρότημα του τμήματος Λαογραφίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου.
Τα χορευτικά συγκροτήματα πριν την παρουσίασή τους πραγματοποίησαν εντυπωσιακή παρέλαση στα κεντρικά σημεία της πόλης μεταδίδοντας το κέφι και τη ζωντάνια τους στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.
Την επιμέλεια και την παρουσίαση των εκδηλώσεων είχε αναλάβει η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου.
Το διήμερο αφιέρωμα στη μουσικοχορευτική παράδοση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μαγνησίας κ. Φώτης Ζεμπέκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του νησιού, ο εκπρόσωπος Δήμου Λάρνακας Κύπρου κ. Αυξέντης Ευαγγέλου και πολλοί Έλληνες και Αλλοδαποί φίλοι της παράδοσης.
Οι κυκλικοί σχηματισμοί, οι όμορφες φορεσιές, οι ενθουσιώδεις χορευτές, που εκτελούσαν περήφανα αρχέγονες φιγούρες, μετέδιδαν και συμπαρέσυραν τους συμμετέχοντες σε μια ατμόσφαιρα χαράς και ψυχικής ανάτασης. Εξάλλου ποιος δεν έχει ακούσει τους ξεσηκωτικούς σκοπούς της παραδοσιακής μας μουσικής και δεν έχει πεταχτεί από τη θέση του. Γιατί οι ήχοι του κλαρίνου και του βιολιού κυλούν μέσα στο αίμα του κάθε Έλληνα και στο άκουσμά τους ξυπνά το θυμικό και ο νους καλώντας μικρούς και μεγάλους σε κινήσεις γνώριμες εδώ και αιώνες στη φυλή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.