Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Yπάρχει πιστοποίηση Ε.Λ.Ο.Τ. στις παιδικές χαρές του Δήμου μας;

Με τη λέξη παιχνιδότοπος νοούμε τόσο την παιδική χαρά όσο και τον παιδότοπο. Παιδική χαρά είναι ο χώρος ο οποίος περιλαμβάνει τον εξοπλισμό, τις κατασκευές καθώς και κατασκευαστικά στοιχεία με τα οποία ή πάνω στα οποία μπορεί να παίζουν τα παιδιά είτε ατομικά είτε ομαδικά, σύμφωνα με δικούς τους κανόνες ή επιλογές παιχνιδιού που μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή.
Παιδότοπος είναι ο οριοθετημένος, μη κοινόχρηστος χώρος ψυχαγωγίας. Απευθύνεται αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά μέχρι δέκα ετών, παρουσία των συνοδών τους, τα οποία συμμετέχουν σε δραστηριότητες υπό την επίβλεψη του προσωπικού.
Ο παιδότοπος, ως χώρος με ελεγχόμενη πρόσβαση, μπορεί να βρίσκεται:
α) Εντός κτιρίου (κλειστός) β) Περιφραγμένος, εκτός κτιρίου (υπαίθριος)
1. ΕΛΟΤ και Παιχνιδότοποι (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης ΕΛΟΤ)
Ο ΕΛΟΤ, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας και ειδικότερα για τα παιδιά, έχει από το 1996 προχωρήσει, στις απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο της ασφάλειας των παιχνιδότοπων εκδίδοντας εκθέσεις δοκιμών εξοπλισμών παιχνιδότοπων και εκθέσεις αξιολόγησης παιχνιδότοπων.
Ο έλεγχος της ασφάλειας του εξοπλισμού παιχνιδότοπων διενεργείται με βάση τη σειρά των υιοθετημένων και στην Ελλάδα ευρωπαϊκών προτύπων της CEN, ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 (μέρη 1 έως 7) και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177.
Τα πρότυπα καθορίζουν τις προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να πληρούνται καθώς και τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση, τη διευθέτηση του χώρου, τον έλεγχο, τη συντήρηση και τη λειτουργία των παιχνιδότοπων.
Η προσπάθεια του ΕΛΟΤ ενισχύθηκε επιπλέον με την ΚΥΑ 38847/ΦΕΚ 1354/22-9- 2003, με την οποία ορίστηκε ο ΕΛΟΤ ως ο αρμόδιος φορέας για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφαλείας των παιδότοπων εσωτερικού χώρου, η οποία υλοποιείται με σχετικούς ελέγχους και έκδοση σχετικής Βεβαίωσης Ελέγχου.
Ο ΕΛΟΤ Α.Ε, στα πλαίσια υλοποίησης του ΕΠΒ, ανέπτυξε το 1998 τη δραστηριότητα ελέγχου ασφάλειας Παιχνιδότοπων που στη συνέχεια διαπιστεύτηκε από το ΕΣΥΔ.
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αξιολόγησης της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφαλείας των παιδότοπων εσωτερικού χώρου, ο ΕΛΟΤ:
Έχει ελέγξει περισσότερους από 400 εξοπλισμούς παιδικής χαράς και δραστηριότητες παιδότοπων εσωτερικού χώρου. 
Έχει ελέγξει περισσότερους από 900 παιδότοπους εσωτερικού χώρου.
Έχει ελέγξει περισσότερες από 80 παιδικές χαρές διαφόρων Δήμων της χώρας.
Έχει απονείμει Σήματα Συμμόρφωσης σε περισσότερους από 270 εξοπλισμούς παιδικής χαράς.
Και η ερώτηση μου είναι σύμφωνα με όλα αυτά τηρούνται οι κανονισμοί Ασφαλείας για τις παιδικές χαρές, στο Νησί μας υπάρχει πιστοποίηση κατά Ε.Λ.Ο.Τ. στις παιδικές χαρές του Δήμου μας;
ΦΑΔΑΚΗΣ Δ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 
ΠΤΥΧ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 

2 σχόλια:

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.