Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Eθελοντισμός για το Περιβάλλον

«Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες:
Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη.
Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»
Νίκος Καζαντζάκης

Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση
Ο Δήμος Σκοπέλου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα πλαίσια του προγράμματος Εθελοντισμός για το Περιβάλλον «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση», πραγματοποίησε με επιτυχία τον Απρίλιο και το Μάιο τις παρακάτω δράσεις.
Στις 17 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα πληροφόρησης και ενημέρωσης με θέμα «Δάση της Σκοπέλου- Ανάδειξη και Προστασία».
Στόχος της ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών φορέων της Σκοπέλου στον εθελοντισμό για στην προστασία των δασών, κατά την διάρκεια της ημερίδας δημιουργήθηκε Μητρώο εθελοντών για την οργανωμένη περιφρούρηση των δασών του νησιού μας, με πρώτο εγγεγραμμένο μέλος τον  Δήμαρχο Σκοπέλου.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, ο Αντινομάρχης Μαγνησίας κ. Νικόλαος Ντίτορας, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Ντία Βουβαλούδη και κ. Φώτης Ζεμπέκης, ο Αντιδήμαρχος Σκοπέλου Γεώργιος Πατσής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ηλίας Μελαχροινάκης και ο κ. Σταμάτης Περίσσης, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Γλώσσας κ. Νικόλαος Τριανταφύλλου, εκπρόσωποι του Κλήρου, των Τοπικών Φορέων- Συλλόγων, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Σκιάθος» κ. Θοδωρής Τζούμας, Μέλη Εθελοντικών Οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
Από τις 7 έως 10 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός των δασών της Σκοπέλου. 
Το πρόγραμμα καθαρισμού ξεκίνησε την Παρασκευή 7 Μαΐου, διήρκεσε τέσσερις ημέρες και στόχο είχε την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των εθελοντικών οργανώσεων από τη Σκόπελο αλλά τα γειτονικά νησιά Σκιάθου και Αλοννήσου , για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Οι εθελοντές απομάκρυναν ξερά κλαδιά, χόρτα και σκουπίδια από τα δάση του νησιού και βοήθησαν να διανοιχθούν μονοπάτια στις δασικές διαδρομές, Δρακοντόσχισμα-Αμάραντος-Αγνώντας, Γλώσσα-Άγιος Ιωάννης, Αγία Βαρβάρα-Άγιος Ταξιάρχης, Γλώσσα-Κεραμωτό καθώς και στον καθαρισμό για την ανάδειξη των παραδοσιακών καλντεριμιών, Αγίου Κωνσταντίνου-Γλυστέρι και Παλαιού Κλήματος-Λουτράκι. 
Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Επιπλέον, έλαβαν μέρος εργαζόμενοι των δημοτικών αρχών, της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων, αλλά και δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από όλα τα σχολεία της Σκοπέλου.
Η δράση χαρακτηρίστηκε από μεγάλη κινητοποίηση, φιλοξενία,  αλληλεπίδραση και ένθερμη υποδοχή της ιδέας του Εθελοντισμού. Λειτούργησε πολλαπλασιαστικά με χρήσιμες πρωτοβουλίες και ενέργειες κατά τη διάρκεια του τετραήμερου αλλά και με ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη νέων δράσεων προσφοράς για το περιβάλλον.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος επισκέφθηκε το νησί μας, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΥΠΕΚΑ, κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος και η κυρία Ευγενία Ανδρουκάκη (Γραφείο Υπουργού) με τους οποίους πραγματοποιήθηκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Γλώσσας συνάντηση ενημέρωσης με τις αρχές του τόπου.
Με την ολοκλήρωση του Πιλοτικού προγράμματος- Εθελοντισμός για το Περιβάλλον «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση», στα δάση της Σκοπέλου, ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη και ουσιαστική συνεργασία και συμμετοχή όλους τους συμμετέχοντες φορείς, τα παιδιά, τους εθελοντές, τους εκπαιδευτικούς, τους πολίτες, την εταιρεία Ηellenic Seaways για την έκπτωση της τιμής των εισιτηρίων, το κ. Γεώργιο Δρόσο, το κ. Γεώργιο Χήρα και το κ. Στρατή Βολάνη που προσέφεραν δωρεάν την μετακίνηση των συμμετεχόντων καθώς και το κ. Δημήτριο Καβούρη για την προσφορά του.
Ο εθελοντισμός, η προσφορά προσωπικής ενέργειας και χρόνου σε δράσεις προστασίας του κοινού μας περιβάλλοντος, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμμετοχής μας στα κοινά, είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και δρούμε, είναι η αυτοδέσμευσή μας για έναν καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη Σκόπελο.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ: http://picasaweb.google.com/18154poulios/FORESTSSKOPELOS#

1 σχόλιο:

  1. Οι δύο φωτογραφίες που βλέπετε είναι από την Σπηλιά την ωραιότερη παραλία του νησιού.Μπράβο στο Χρήστο Παλαιολόγο που κατέβασε τα παιδιά και τους επισκέπτες για να την γνωρίσουν.Είναι γειτονική παραλία του Αγίου Ιωάννη, αλλά δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης, το παλιό μονοπάτι το έχουν φράξει.Τα παιδιά γκρέμισαν τα σύρματα για να περάσουν και ο ιδιοκτήτης απειλούσε με μηνύσεις.
    Στο χάρτι της Σκοπέλου,αν τον ανοίξουν οι ντόπιοι θα δούν ομπρέλα στις περιοχές της Γλώσσας,Κεραμωτό,Μαυράκη,Πεθαμένης,Μουρτιά,Μάρκτο μόνο που θα κάνουν είναι να γελάσουν,πως να πάει κανείς να κάνει μπάνιο σε αυτές τις παραλίες,αφού δεν υπάρχουν δρόμοι και τα παλιά μονοπάτια ή είναι φραγμένα από τους ιδιώτες ή είναι γεμάτα βάτα και σκοίνια.
    Ας ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν, και ας κάνουμε όλοι μαζί μια κίνηση για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
    Εγώ προσωπικά θα καταθέσω υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Δήμο γι αυτή την κατάσταση,όποιος θέλει ας με ακολουθήσει,ξέρει που θα με βρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.