Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Μηδενική η επιχειρησιακή ετοιμότητα στη Σκόπελο

Ένας  blogger που υπογράφει με το ψευδώνυμο «εθελοντής» μας γράφει:
«Στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στη Σκόπελο, το πλαίσιο οργάνωσης παραμένει προβληματικό. Από πλευράς του δήμου καμία βελτίωση δεν επήλθε ακόμα στις οδηγίες που του έχουν δοθεί. Δυστυχώς, τα περιθώρια επιχειρησιακής ετοιμότητας δεν βρίσκονται ούτε καν σε οριακό επίπεδο, παρότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των δράσεων σχεδιασμού ταυτιζόταν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου).
Ειδικότερα, δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, όσον αφορά:
α) στον εξορθολογισμό των πόρων που διατίθενται
β) στην οργάνωση του εθελοντισμού
γ) στην αναμόρφωση του μητρώου πολιτικής προστασίας
δ) στην ασφάλιση και πιστοποίηση των εθελοντών
ε) στην άμεση αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων
Οι αρμόδιοι δημοτικοί σύμβουλοι για την Πολιτική Προστασία, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Σκοπέλου φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κωλυσιεργία σε αυτόν τον τομέα, που κατά τη γνώμη μου συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ευαίσθητων για το νησί μας, εν όψει της "θερμής" καλοκαιρινής περιόδου.» 
Αν και ανώνυμη, η καταγγελία είναι σοβαρή και χρήζει διερεύνησης και συζήτησης. Και επειδή ο φίλος/η που μας έστειλε το σχόλιο φαίνεται πως ξέρει τι γράφει το δημοσιεύω. Δυστυχώς βρίσκομαι μακριά από τη Σκόπελο για να «ψάξω» το θέμα. Θα παρακαλούσα τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για μία απάντηση, ώστε να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση...
Σχετική παλαιότερη ανάρτηση εδώ:
http://efimerida-sporades.blogspot.com/2010/04/blog-post_7570.html

5 σχόλια:

  1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ…
    Σε ότι αφορά στην αναβάθμιση της δασοπροστασίας, δεν απαιτείται η αύξηση των διατιθέμενων πόρων, αλλά:
    - Η υπεύθυνη διαχείριση των πόρων
    - Ο συντονισμός
    - Ο έγκαιρος προγραμματισμός
    ΜΕ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ, ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ…

    ΔΑΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
    Επείγουσα είναι η αναγκαιότητα των έγκαιρων παρεμβάσεων στους δασικούς δρόμους, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Καμία παρέμβαση δυστυχώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα στους δασικούς δρόμους.

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
    Τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα μέχρι σήμερα από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σκοπέλου -παρότι είναι υποχρέωσή του- σε ότι αφορά στην ενημέρωση: α) τόσο του ευρύτερου κοινού όσο και στοχευμένων ομάδων για να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση και εγρήγορση, β) για την πρόληψη και την προστασία, και γ) για τη συμμετοχή εθελοντών σε δράσεις επιτήρησης δασών.

    ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ & ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
    Οι χωματερές παραμένουν προβληματικές. Τονίζω την αναγκαιότητα φύλαξής τους και έγκαιρης εξασφάλισης ποσοτήτων χώματος για άμεση επιχωμάτωση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η χωματερή ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων (που δημιουργήθηκε από τον ίδιο το δήμο τον τελευταίο χρόνο) στον χώρο δίπλα από το πάρκο οδικής αγωγής, εκεί που όπως πληροφορήθηκα πρόσφατα κατασκήνωσαν πρόσκοποι το καλοκαίρι του 2007, πρέπει επιτέλους να καθαριστεί. Επίσης, καθαροί θα πρέπει να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου οι χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

    ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    Το υδροφόρο μηχάνημα του δήμου, τα βυτία για το νερό, οι γεννήτριες, τα λάστιχα κλπ θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τη σωστή λειτουργία τους και να είναι όλα σε ετοιμότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Έγινε πρόσφατα κάποιος έλεγχος αλήθεια από την Πολιτική Προστασία της Νομαρχίας; Υπάρχει ο εξοπλισμός και αν υπάρχει, δουλεύει άραγε;

    ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
    Τέλος, επισημαίνω ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: την ύπαρξη υπόροφης βλάστησης εκατέρωθεν του οδικού δικτύου (επαρχιακού & δασικού), η απομάκρυνση της οποίας είναι επιβεβλημένη. Όπως υποχρεωτικός είναι ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης επί των πρανών των δρόμων και των μικρών χώρων στάθμευσης που υπάρχουν κατά μήκος της επαρχιακής οδού και αλλού. Αυτοί όλοι οι χώροι θα έπρεπε ήδη να ήταν καθαροί από την 1η Μαΐου.

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, Καίρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντώ προσωπικά στα ερωτήματά σου,Καίρη,
    χωρίς να εκπροσωπώ κανέναν παρά μόνο των ευατό μου,γιατί σε εκτιμώ σαν άνθρωπο.
    Πράγματι όσα αναφέρεις είναι πολύ σήμαντικά για την προστασία του δάσους του νησιού μας.
    Τα πράγματα δεν είναι όμως απλά η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ.
    Για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται πιστώσεις,
    μέχρι σήμερα ο Δήμος Σκοπέλου δεν έχει πάρει χρήματα για την Πολιτική Προστασία.
    Στις 23/4/2010 συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο του Δήμου Σκοπέλου παρουσία του Νομαρχιακού Συμβούλου Χαράλαμπου Τσαμπάζη,υπεύθυνου για την Πολιτική Προστασία του Νομού.Στη συζήτηση παρουσιάστηκε το μνημόνιο ενεργείων του Δήμου Σκοπέλου σε περίπτωση πυρκαγιάς,επίσης αναφέρθηκαν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το νησί στο τομέα της πρόληψης.
    Το οδικό δασοαγροτικό δίκτυο είναι πάρα πολύ μεγάλο,απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα για τον καθαρισμό του τα οποία δεν υπάρχουν.
    Ο Δήμος στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κάνει το καλύτερο.
    Οι εθελοντικές ομάδες έχουν καταγραφεί και το έργο που έχουν έχουν προσφέρει και θα προσφέρουν είναι σημαντικό.
    Η δύναμη του πυροσβεστικού κλιμακίου δεν επαρκεί αλλά οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες,όχι άλλο προσωπικό
    Οσο αφορά το γραφείο πολιτικής προστασία του Δήμου και το υπαλλικό προσωπικό θα πράξει το καλύτερο και θα ενημερώσει το κοινο.
    Ολοι αγαπάμε το νησί μας και για αυτό αγωνιζόμαστε.
    Φιλικά Σπυριδούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια πρόληψη σώζει μπορεί να μου πει κάποιος.
    'Οταν ξεκίνησε η φωτιά από καλλιεργημένο αγρόκτημα στον Αγνώντα.Τι μέτρα έπρεπε να ληφθούν;Κάηκε η καλύτερη περιοχή του νησιού.
    Οταν έπιασε φωτιά στο Μπλο σε μια περιοχή που δεν υπήρχε δρόμος, για αυτό τι έχετε να πείτε;
    Το μόνο που έχω να πω εγώ είναι ότι πέρα από μια μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου του νησιού μας η οποία δεν αναπληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    Ο Δήμος για την καταστολή των πυρκαγιών δαπάνησε πολλές χιλιάδες ευρώ.Και δεν βρέθηκες ούτε ένας Σκοπελίτης που είχε οχήματα και κάθε είδους μηχανήματα να πει ότι εγώ δουλεύω εθελοντικά για το νησί μου για το πράσινο για τη ζωή.
    Τέτοιοι είμαστε όλοι μας, μας αξίζουν πολλά Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κα Καρβέλη, ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Να διευκρινίσω, προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης, ότι με το χθεσινό μου σχόλιο που απευθυνόταν στους υπεύθυνους, ως υπεύθυνους εννοώ τα πολιτικά πρόσωπα και σε καμία περίπτωση δεν εννοώ υπαλλήλους του δήμου μας, που όπως γνωρίζουμε εκτελούν εντολές.
    Σε απάντηση της ερώτησής σας: «Τι μέτρα έπρεπε να ληφθούν;» κατά την ταπεινή μου γνώμη και σε σχέση με την πρόληψη πάντα, πιστεύω τα εξής:
    ΑΓΝΩΝΤΑΣ
    - «…φωτιά από καλλιεργημένο αγρόκτημα». α) έλλειψη προληπτικής φροντίδας των ιδιοκτησιών που συνορεύουν με δάσος, β) έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων για αποφυγή πρόκλησης φωτιάς, γ) έλλειψη μέτρων πρόληψης από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών και δ) άγνοια των κατοίκων για τον τρόπο συμπεριφοράς κατά την έναρξη της φωτιάς.
    - «…κάηκε η καλύτερη περιοχή του νησιού». Ο οικισμός του Αγνώντα πραγματικά συγκαταλέγεται σε μια από τις καλύτερες περιοχές του νησιού, επιπλέον είναι ένας μικρός οικισμός, εύκολα ελεγχόμενος. Θα έπρεπε να υπήρχε περιμετρική αντιπυρική ζώνη μεταξύ καλλιεργημένων ιδιοκτησιών και δάσους.
    ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΜΠΛΟ
    - «Όταν έπιασε φωτιά στο Μπλο σε μια περιοχή που δεν υπήρχε δρόμος, για αυτό τι έχετε να πείτε;» Το Μπλο είναι επίσης μια από τις καλύτερες περιοχές του νησιού και γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε ήδη να είχε εκπονηθεί μελέτη για την προστασία του. Δεν θα διαφωνήσω ότι ο δήμος για την καταστολή των πυρκαγιών δαπάνησε πολλές χιλιάδες ευρώ, όπως δηλώνετε. Λιγότερες χιλιάδες ευρώ όμως θα είχαν δαπανηθεί, εάν είχε προβλεφθεί η δημιουργία μικρών δασικών δρόμων μέσα στο Μπλο, που θα λειτουργούσαν και σαν αντιπυρικές ζώνες.

    Τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω τους υπεύθυνους (πολιτικούς εννοώ πάντα): Πόσες μελέτες προστασίας από πυρκαγιές έχουν γίνει για τα δάση της Σκοπέλου μέχρι σήμερα και αν γνωρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+ χρηματοδοτεί αυτές τις μελέτες.

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, η Καίρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.