Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Λύματα ή πλαγκτόν;

Ένας δημότης άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Mε πρόβλημα ο βιολογικός Σκοπέλου": «Τα λύματα του χαλασμένου βιολογικού, δυστυχώς, συνεχίζουν να πέφτουν ακατέργαστα από τον αγωγό τους, εδώ και 50 ή περισσότερες μέρες ανοιχτά από το λιμάνι, προς τη δεξιά πλευρά.
Σας ενημερώνω ότι από χθες, 15 Απριλίου 2010, μπήκαν μέσα στο λιμάνι της Σκοπέλου και όποιος θέλει μπορεί να το διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι». Βρίσκονται απλωμένα, σαν λιπαρή κρέμα δίπλα από τη γλίστρα, μέσα στη νηοδόχο που προορίζεται για το «μελλοντικό» τράβελ λιφτ. Παρακαλώ την εφημερίδα -όποτε έχει χρόνο- να βγάλει μια φωτογραφία. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να πάτε σήμερα. Αυτά εκεί είναι, σας περιμένουν. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την απομάκρυνσή τους.»
Σημείωση εφημερίδας: Αγαπητέ δημότη η εφημερίδα βρέθηκε σήμερα το πρωί εκεί που υποδεικνύετε «πρίν από σας για σας». Πήρε και τις φωτογραφίες που βλέπετε. Όμως δεν γνωρίζει τί είναι αυτό που φαίνεται στη γλίστρα, στο «Καράβι», πίσω στη Χαδούλα και άλλου. Δεν είμαστε χημικοί για να γνωρίζουμε. Μερικοί ψαράδες λένε ότι είναι πλαγκτόν... Καλό θα ήταν να έχουμε μία απάντηση από τη ΔΕΥΑ. Υπάρχουν εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που, αν ενδιαφέρονται, μπορούν να ρωτήσουν και να πληροφορήσουν και έμας και εσάς.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Y.Γ.(1): Πληροφορίες λένε ότι σήμερα επισκεύαζαν τον «αναδευτήρα» στον βιολογικό, ο οποίος -κατά δήλωση του δήμαρχου κ. Βασιλούδη στο Δ.Σ.-  και τις 60 ημέρες που είχε πρόβλημα το «τελικό προϊόν» που έβγαζε ήταν κατάλληλο για απόρριψη στη θάλασσα.
Υ.Γ.(2): ΏΡΑ 6.30 μ.μ. - Ψαράδες και γνώστες της θάλασσας επιμένουν ότι είναι πλαγκτόν.
Y.Γ.(3): Στη Γλώσσα και τη Σκιάθο παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Νομίζω πως πρέπει να κλείσει το θέμα. Καλά κάνουμε και ανησυχούμε...

13 σχόλια:

  1. Αν γράψω τη λέξη ΑΙΣΧΟΣ θα θεωρηθώ κακόπιστος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είναι πλαγκτόν, τότε θα πάρω λίγο να ταΐσω το ψαράκι μου, που διατηρώ σε ενυδρείο και το λένε Wanda.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσαμε ίσως να μην πιστέψουμε αυτά που βλέπουν τα μάτια μας, και να πιστέψουμε τους ανώνυμους ψαράδες σας, μόνο αν γίνει εργαστηριακός έλεγχος, αλλά από έγκυρο φορέα. Να ζητήσει ο δήμος να έρθει εξειδικευμένος υπάλληλος από το ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ του ΚΡΑΤΟΥΣ. Διαφορετικά, αν ο δήμος αδυνατεί ή φοβάται να το κάνει, ας το ζητήσει η Λιμενική Αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...χωρίς να είμαι κι εγώ ειδικός , κάτι αντίστοιχο , μια ίδια εικόνα αντικρίσαμε κι εμείς σήμερα στο δικό μας λιμάνι , στην δική μας περιοχή. Είναι όπως λένε και οι δικοί σας ψαράδες , αλλά και κάποιοι δικοί μας που έτυχε να έχουμε συζήτηση επ΄ αυτού του θέματος , κάποιο είδος ΄΄πλαγκτόν΄΄ που εμφανίζεται αυτή την εποχή. Πάντως εμείς να έχουμε πρόβλημα ΄΄βιολογικού΄΄ , δεν νομίζω. Κι αυτό , επειδή δεν έχουμε ακόμη βιολογικό...
    Νίκος Τριανταφύλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. einai plagton kai oxi lymata. tosa xronia peftoyn lymata pano apo ti xadoyla kai tetoio fainomeno den eixame.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εφημερίδα, σας εκτιμώ και σας σέβομαι, αλλά αν νομίζετε πως πρέπει να κλείσει το θέμα τόσο γρήγορα, ας μην το ανοίγατε καθόλου.

    Κανείς από εμάς δεν είναι ο ΕΙΔΙΚΟΣ επιστήμονας (υδροβιολόγος, ωκεανολόγος, πλαγκτολόγος, κλπ.) που θα μπορούσε να δηλώσει με υπευθυνότητα, αν αυτό που βλέπουμε μέσα και έξω από το λιμάνι της Σκοπέλου είναι πλαγκτόν. Αλλιώς, ας βγει να το δηλώσει επώνυμα και επίσημα. Εδώ πρόκειται για την ΥΓΕΙΑ των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Τα ανώνυμα σχόλια σε άλλες αναρτήσεις, πολιτικού ή όποιου περιεχομένου τέλος πάντων, όχι εδώ. Παρακαλώ τον δήμαρχο να προβεί στις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες ώστε να απαντηθεί υπεύθυνα η ερώτηση που τίθεται: Τι είναι αυτό το λιπώδες προϊόν που επιπλέει όχι μόνον εντός του λιμανιού της Σκοπέλου, αλλά και στην παράπλευρη παραλία των λουομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον 11:02 μ.μ.
    Ειδικός δεν είμαι ούτε εγώ. Είμαι όμως ένας απλός κάτοικος Σκοπέλου, 57 ετών, που έχω βάρκα ερασιτεχνικά από μικρό παιδί, και έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εδώ στο νησί. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ξαναείδα τέτοιο φαινόμενο μέσα στο λιμάνι ούτε στη διπλανή παραλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ἐπὶ σκηνῆς Δ´

    Ἡ θάλασσα- πῶς ἔγινε ἔτσι ἡ θάλασσα;
    Ἄργησα χρόνια στὰ βουνὰ-
    μὲ τύφλωσαν οἱ πυγολαμπίδες.
    Τώρα σὲ τοῦτο τ᾿ ἀκρογιάλι περιμένω
    ν᾿ ἀράξει ἕνας ἄνθρωπος
    ἕνα ὑπόλειμμα, μιὰ σχεδία.

    Μὰ μπορεῖ νὰ κακοφορμίσει ἡ θάλασσα;
    Ἕνα δελφίνι τὴν ἔσκισε μία φορὰ
    κι ἀκόμη μιὰ φορὰ
    ἡ ἄκρη τοῦ φτεροῦ ἑνὸς γλάρου.

    Κι ὅμως ἦταν γλυκὸ τὸ κύμα
    ὅπου ἔπεφτα παιδὶ καὶ κολυμποῦσα
    κι ἀκόμη σὰν ἤμουν παλικάρι
    καθὼς ἔψαχνα σχήματα στὰ βότσαλα,
    γυρεύοντας ρυθμούς,
    μοῦ μίλησε ὁ Θαλασσινὸς Γέρος:
    «Ἐγὼ εἶμαι ὁ τόπος σοὺ
    ἴσως νὰ μὴν εἶμαι κανεὶς
    ἀλλὰ μπορῶ νὰ γίνω αὐτὸ ποὺ θέλεις».

    Γιώργος Σεφέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως οι υπεύθυνοι του BLOG έχουν νεώτερα για το αν ο δήμος σκοπεύει να κάνει κάτι με τα λύματα (ή πλαγκτόν) που επιπλέουν στο λιμάνι και στην παραλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aγαπητέ/η φίλη
    ο Δήμαρχος πριν μία ώρα μας ενημέρωσε υπεύθυνα ότι είναι πλαγκτόν. Είναι κάτι που συμβαίνει χρόνια και μάλιστα, όπως υποστηρίζει, δεν καταλαβαίνει γιατί τόση φασαρία για κάποιο φυσικό φαινόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί συνδυάζεται με τον χαλασμένο εδώ και 60 μέρες αναδευτήρα του βιολογικού. Επί τη ευκαιρία, μήπως έχετε νέα και γι’ αυτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Νομοθεσία Κ.Υ.Α Η.Π 11764/653/06 για την πρόσβαση του κοινού στις δημόσιες αρχές για παροχή πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ αναγνωρίζει το δικαίωμα των πολιτών, ύστερα από γ ρ α π τ ή α ί τ η σ ή τους στις δημόσιες αρχές να λαμβάνουν γνώση ή /και να ενημερώνονται για περιβαλλοντικά θέματα χωρίς να χρειάζεται να επικαλεστούν κάποιο ιδιαίτερο έννομο συμφέρον. Ο ίδιος ο νόμος υποχρεώνει αντίστοιχα τις υπηρεσίες να κοινοποιούν στους πολίτες τα στοιχεία γύρω από τα θέματα αυτά.
    Αντί να υποβάλλουμε αιτήματα στο blog και να δημιουργούμε εντυπώσεις σε δυνητικούς επισκέπτες-τουρίστες που πρόκειται να επισκεφθούν το νησί, μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τα όσα ορίζει η νομοθεσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mάλιστα κύριε Διευθυντά.
    Εσείς ό,τι πείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.