Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Δάση Σκοπέλου - Ανάδειξη και προστασία


Ο Δήμος Σκοπέλου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα πλαίσια του προγράμματος Εθελοντισμός για το Περιβάλλον «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση», διοργάνωσε με επιτυχία  ημερίδα πληροφόρησης και ενημέρωσης για την Θεματική Ενότητα «Δάση της Σκοπέλου- Ανάδειξη και Προστασία». Η ημερίδα έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου 2010 στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Φίλιππος». 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών φορέων της Σκοπέλου στον εθελοντισμό για στην προστασία των δασών.
Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης κήρυξε της έναρξη της ημερίδας απευθύνοντας χαιρετισμό και υπογράφοντας πρώτος το Μητρώο εθελοντών που δημιουργήθηκε για την προστασία και περιφρούρηση του δάσους, εν συνεχεία  η κα Ελένη Λαμπαδαρίου, σύνδεσμος του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα Εθελοντισμός για το περιβάλλον, απηύθυνε χαιρετισμό και παρουσίασε την πρόσκληση «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση» για τα δάση της Σκοπέλου 7 – 11 Μαίου 2010, και  ο κ. Νικόλαος Ντίτορας Αντινομάρχης Νομού Μαγνησίας με τη σειρά του απηύθυνε χαιρετισμό. 

Προσκεκλημένοι ομιλητές της πρώτης θεματικής ενότητας ήταν ο κ. Μάριος Γιαννουράκος, (περιβαλλοντολόγος) και ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης (Δασολόγος της Δασικής Υπηρεσίας Σκοπέλου) όπου ανάπτυξαν το θέμα  «2010 Διεθνές Έτος βιολογικής Ποικιλότητας- Δασικά Οικοσυστήματα Σκοπέλου». Στη δεύτερη θεματική ενότητα προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Επαμεινώνδας Ευεργέτης (απόφοιτος και υποψήφιος διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Προγράμματος LIFE και Διευθυντής Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) όπου παρουσίασε προτάσεις για την αξιοποίηση των δασών της Σκοπέλου και πιθανές πηγές χρηματοδότησης της δασοπροστασίας. Ο τρίτος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Ζαχαρίας Χάνος (Δασολόγος) όπου ανάπτυξε το θέμα για το παρελθόν και το μέλλον των δασών της Σκοπέλου. Την ημερίδα συντόνισε η κα Βασιλική Τζουβαράκου (Υπάλληλος της Αναπτυξιακής Επιχείρηση Σκοπέλου). Την ημερίδα παρακολούθησαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κα Ντία Βουβαλούδη και ο κ. Φώτης Ζεμπέκης, ο Αντιδήμαρχος Σκοπέλου Γεώργιος Πατσής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ηλίας Μελαχροινάκης και κ. Σταμάτης Περίσσης, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Γλώσσας κ. Νικόλαος Τριανταφύλλου, εκπρόσωποι του Κλήρου- των Τοπικών Φορέων- Συλλόγων, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Σκιάθος» κ. Θοδωρής Τζούμας, Μέλη Εθελοντικών Οργανώσεων και κάτοικοι της Σκοπέλου

Παραθέτουμε τον χαιρετισμό του δημάρχου Σκοπέλου κ. Χρ. Βασιλούδη:
«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί εθελοντές,
Κατ' αρχάς, θέλω να καλωσορίσω στο νησί μας τους εκλεκτούς επιστήμονες που θα αναπτύξουν τα θέματα της σημερινής ημερίδας, όπως και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έχουν ξεδιπλώσει μια πραγματικά αξιοζήλευτη δράση στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, προωθώντας και διαχέοντας τόσο τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις που αφορούν το ζήτημα αυτό, όσο και την υψηλή έννοια του εθελοντισμού στην κοινωνία μας, σε μια εποχή που το οικολογικό ζήτημα βρίσκεται σε έξαρση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που επέρχεται ως συνέπεια των αλόγιστων και καταστροφικών παρεμβάσεων του ανθρώπου στη φύση, στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης, είναι πλέον ορατές σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αν και δεν τις έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα σε όλες τους τις διαστάσεις. Το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τους τελευταίους δύο αιώνες έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς φαίνεται ότι θα κληροδοτούμε στα παιδιά μας για πολλές δεκαετίες τα δάση μας και τα νερά μας μολυσμένα, εκατοντάδες ζωικά και φυτικά είδη να απειλούνται από εξαφάνιση. Όλα αυτά υποτίθεται πως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι μεγάλες Διασκέψεις που συγκαλούνται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και όπου ο καθένας τοποθετείται ανάλογα με τα συμφέροντα του. Υπάρχουν όμως περιθώρια διαπραγματεύσεων σε ζητήματα ζωής και θανάτου; Εδώ ακριβώς όμως μπαίνει επιτακτικά και το ερώτημα για τις τοπικές κοινωνίες: θα μείνουν απαθείς και άβουλες στο έλεος των ηγετών και της γραφειοκρατίας ή θα πάρουν την υπόθεση «Προστασία του Περιβάλλοντος» στα χέρια τους;

Με τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης ευελπιστούμε να συμβάλουμε κι εμείς από την πλευρά μας στην οργανωμένη δραστηριοποίηση τον φορέων του νησιού και των Σκοπελιτών για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στοχεύει αφενός στην ευαισθητοποίηση των πολιτών των τοπικών κοινωνιών με δράσεις και συνέργειες για την προστασία και καθαριότητα των δασικών συστημάτων και αφετέρου στην ανάδειξη δασών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως του νησιού μας. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η Σκόπελος διαθέτει εκτεταμένο δάσος χαλεπίου πεύκης καθώς και δασικές εκτάσεις πλατύφυλλων και αείφυλλων δέντρων που καταλαμβάνουν το 75% του νησιού μας, με αποτέλεσμα όχι άδικα αυτό να χαρακτηρίζεται ως το πιο πράσινο νησί της Μεσογείου.

Ο Δήμος μας καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μας στήριξε και ενθάρρυνε, μέσω και της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του, όσες πρωτοβουλίες κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας στον πυρήνα της στρατηγικής του ότι αποτελούν ασπίδα προστασίας των δασών και βήμα προβολής όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το πολιτισμικό φορτίο των οικοσυστημάτων, που περιλαμβάνουν -εκτός από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα- και τα ανεξίτηλα χνάρια των προγόνων μας, όπως μονοπάτια, καλντερίμια, μοναστήρια, συνταιριασμένα αρμονικά με τον μοναδικό φυσικό μας πλούτο.

Ο εθελοντισμός στις μέρες μας πιστεύουμε ότι δεν υποκαθιστά την οργανωμένη παρέμβαση της Πολιτείας σε περιόδους κρίσης, όπως στην κατάσβεση πυρκαγιών και την αντιμετώπιση θεομηνιών, αλλά αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια πρόληψης αυτών των φαινομένων από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας.

Επιθυμώντας να προσδώσουμε προοπτική και συνέχεια σ' αυτή τη διάσταση θεωρούμε σκόπιμο να καταρτίσουμε ένα μητρώο εθελοντών για την οργανωμένη περιφρούρηση των δασών μας κατά τους θερινούς - επικίνδυνους μήνες, που θα συνδράμει φυσικά στο έργο των αρμόδιων φορέων.

Σ' αυτή την προσπάθεια, πρωτοπόρο ρόλο θα παίξει η νεολαία του νησιού και θα ήθελα ακριβώς απ' αυτούς τους νέους να μου επιτρέψουν να δηλώσω πρώτος απ' όλους τη συμμετοχή μου δίνοντάς της έναν ευρύτερο συμβολισμό.

Εύχομαι "Καλές εργασίες" σε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και τους παρακαλώ να πλαισιώσουν όλες τις δράσεις που θα γίνουν στο νησί μας»

6 σχόλια:

  1. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής θέτει ως μια από τις βασικές προτεραιότητες την υλοποίηση ενεργειών που στοχεύουν στην προστασία και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

    Με σύνθημα «Πράσινη Δράση, Καθαρά Δάση», το Υπουργείο οργανώνει τον Απρίλιο και το Μάιο, καθαρισμούς δασών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες δράσεις στο «Δάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα» στην Αττική και σε «Δάση της Σκοπέλου».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακομα ψαχνω τα κορμοδεματα στην καμμενη περιοχη του Αγνωντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O DHMARXOS MAS EIXE PEI TOTE, OTI EIXE EKSASFALISEI XRHMATA €350.000 KAI MALISTA AMESA, APO TO YPOYRGEIO. TI EGINE ME AYTA TA LEFTA? TA EDOSAN SE ALLA ERGA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο οικισμός του Αγνώντα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα όταν βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τον Αγνώντα στο sporadespress@otenet.gr. Aν υπάρχει πρόβλημα θα κάνουμε χωριστή ανάρτηση. Νομίζω υπάρχει και Σύλλογος Αγνώντα o οποίος μπορεί να πάρει θέση.
    Το blog στη διάθεσή σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως η εφημερίδα ή κάποιος άλλος έχει κάποια ΕΓΚΥΡΗ πληροφορία, τι έγιναν τα € 350.000 για το καμένο δάσος του Αγνώντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.