Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Aνάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση

Ομιλία του Θανάση Νάκου στο 2ο Συνέδριο
της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο

«Όλοι μας συνειδητοποιούμε απολύτως το βάρος που έχει αυτή την κρίσιμη περίοδο η πολιτική διαδικασία. Την ευθύνη που έχουμε όλοι όσοι πράττουμε ή έστω τοποθετούμαστε για τα δημόσια πράγματα. 
Είναι χρέος μας να έχουμε πολύ σαφή εικόνα για αυτό που λέμε, πολύ ξεκάθαρη πρόταση, ώστε να αντιδράμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις εξελίξεις. 
Αυτή άλλωστε η στάση ταιριάζει στη δική μας Παράταξη.
Αυτή η ανάγνωση παραμένει σταθερή πολιτική και ιδεολογική αναφορά της Ν.Δ.
Αυτή η πολιτική πρακτική μπορεί να τραβήξει τις δημιουργικές διαχωριστικές γραμμές και να απομονώσει όσους επιμένουν να υπερασπίζονται ακόμη όσα έφεραν τη χώρα σε αυτή τη θέση.
Σήμερα δεν είναι η ώρα να μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα πέντε χρόνια επένδυε όσο μπορούσε στην διατήρηση των προβλημάτων και της καταστροφικής νοοτροπίας που ούτως ή άλλως ήταν δικό του δημιούργημα. 
Δεν βοηθάει.
Θα πω δύο λόγια για αυτό που έχει σημασία τώρα για τη χώρα.
Για τα πρώτα βήματα που χρειάζονται αν θέλουμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο μέσα από την συμμετοχή εκείνων που τελικά πρέπει να αφορά. 
Τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι προφανές ότι οι μέχρι σήμερα κινήσεις της κυβέρνησης δεν αποτελούν μέρος ενός αξιόπιστου σχεδίου που θα μπορούσε, έστω, να ελέγξει τις επιπτώσεις της κρίσης. 
Ο Πρόεδρος, ο Αντώνης Σαμαράς, έχει αναδείξει πλήρως όλο το μηχανισμό αυτής της λάθος λειτουργίας που προκρίνει η κυβέρνηση. Που αντί να τονώσει τη λειτουργία της αγοράς και να επανεκκινήσει την ανάπτυξη, μας πάει πιο βαθιά στην ύφεση, καταδικάζει την επιχειρηματικότητα και μεγαλώνει τα ποσοστά της ανεργίας.
Εγώ θα αναφερθώ μόνο στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα θέμα το οποίο γνωρίζω πολύ καλά και πραγματικά έχουμε πολλούς λόγους να νιώθουμε περήφανοι και δικαιωμένοι για τα βήματα που έκανε το κόμμα μας και για τη δουλειά που έγινε σε αυτόν τον τομέα.
Τι είναι αυτό λοιπόν στο οποίο πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί στην κριτική μας και να το κάνουμε σημαία μας:
Ότι βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο σήμερα και επανάκαμψη της οικονομίας χωρίς λύσεις που να αναδεικνύει η ίδια η κοινωνία δεν γίνεται. 
Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος.
Δεν αρκεί. Και αυτό φάνηκε με τον πιο επώδυνο τρόπο.
Αρκεί να σκεφτούμε μόνο ένα απλό επιχείρημα.
Αν το κράτος μπορούσε να τα καταφέρει μόνο του δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ.
Η μόνη διαδικασία που μπορεί να ενεργοποιήσει με σωστό τρόπο τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και παράλληλα να εκπαιδεύσει την κοινωνία σε μια άλλη λογική ευθύνης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων που κάθε φορά είναι διαθέσιμες, είναι η σύμπραξη.
Η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου.
Είναι πολύ απλό.
Μιλάμε για άλλες δυνατότητες.
Για άλλα οικονομικά μεγέθη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δεν πρόκειται να διαδραματίσει ποτέ το ρόλο που της αναλογεί – όχι μόνο από το Σύνταγμα, αλλά κυρίως από την πραγματικότητα και την ανάγκη – με διαδικαστικές μεγεθύνσεις σαν αυτή που ετοιμάζουν με τον «Καλλικράτη». Που στο τέλος μόνο το όνομα θα του μείνει.
Χρειάζεται να συνεχιστεί η λογική που εδραίωσε ο «Θησέας».
Να το πάμε στο επόμενο επίπεδο, το οποίο άλλωστε η Ν.Δ είχε σχεδιάσει μέχρι κεραίας.
Και επιτρέψτε μου μόνο, ως παρένθεση, να πω μόνο αυτό.
Το οποίο το πιστεύω βαθύτατα.
Μόνο ένα μοντέλο βιώσιμης πόλης, μια δομή ισχυρού δήμου που μπορεί να λειτουργήσει με διαφάνεια και με επίγνωση ότι υπάρχει και ο κόσμος της υγιούς επιχειρηματικότητας μπορεί να θεραπεύσει σήμερα τα συμπτώματα της κρίσης.
Την κρίση έτσι όπως τη ζουν οι πολίτες που χάνουν κάθε τόσο και από ένα στοιχείο ποιοτικής ζωής.
Και να δώσει την νέα βάση για την Ελλάδα που ξανασκέφτεται τον εαυτό της από την αρχή.
Αυτό στην πράξη σημαίνει την ολοκλήρωση των αναγκαίων βημάτων ώστε:
Πρώτον, η τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής για συνεργασία με ιδιώτες. Αυτό σημαίνει διαφάνεια στα οικονομικά της και αποτελεσματικότητα. 
Η υποχρεωτική και πλήρης εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος είναι επιβεβλημένη ώστε όλα τα στοιχεία να αποτυπώνονται και να είναι ορατά σε όλους. 
Δεύτερον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σκέφτεται τον εαυτό της σαν κάποιον που σχεδιάζει κάτι το οποίο μπορεί να σταθεί με τους όρους της αγοράς και όχι σαν κάποιον που σκέφτεται επί φανταστικού στόχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα καταφέρει τελικά να κάνει το έργο όταν πρέπει.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα γίνει εφικτή η άσκηση πολιτικών για την Τ.Α. 
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την ουσία της Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα δώσει τελικά και το ρυθμό επανάκαμψης της χώρας.
Η δική μας Παράταξη έκανε την αρχή με το Θησέα.
Είπαμε εδώ και χρόνια ότι πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι, να μάθουμε όλοι να αυτενεργούμε και να φύγουμε από την λογική της ανακύκλωσης των προβλημάτων και της αέναης αναζήτησης του αρμόδιου. 
Αγαπητέ Πρόεδρε
Φίλες και φίλοι,
Η μεγαλύτερη αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας είναι η αναμέτρηση με τις ανάγκες των καιρών και τα προβλήματα των ανθρώπων.
Ίσως δεν τα ξέρουμε όλα.
Και αυτό μας κάνει σοβαρούς.
Όμως ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρουμε, ποια είναι τα λάθη που απαγορεύεται να γίνουν σήμερα γιατί θα ισοδυναμούν με βαθύτερη ύφεση.
Και αυτό μας υποχρεώνει να δουλέψουμε πολύ τις πολιτικές που πιστεύουμε και να τις υπερασπιστούμε ακόμη περισσότερο γιατί είναι βέβαιο ότι μπορούν να δώσουν διέξοδο στη χώρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.