Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αμφορείς από Σκόπελο και Αλόννησο στην Κολχίδα

Οι δημοσιογράφοι Γ. Κουβαράς και Δ. Χαλάς με
την Αργ. Ιντζεσίλογλου στην Κολχίδα τον Ιούλιο του '09 (φωτό: Μίνα Πούλιου)

«O θαλάσσιος εμπορικός δρόμος που χάραξε η Αργώ από την Ιωλκό προς την Κολχίδα στα μυθικά χρόνια του Ιάσονα και της Μήδειας, περνούσε από τα νησιά της Μαγνησίας και εξακολούθησε σε όλη την αρχαιότητα, ακόμη και μέχρι τις μέρες μας, να κρατά ζωντανή την επαφή ανάμεσα στις δύο περιοχές. 
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα τρία μεγάλα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα νησιά εμπρός από τη Μαγνησία, όπως τα γράφει ο Γεωγράφος Στράβων, κυρίως όμως η Πεπάρηθος και η Ίκος, στην αρχαιότητα παρήγαγαν και εξήγαγαν το τοπικό τους κρασί κυρίως προς τον Εύξεινο Πόντο αλλά και προς την Αθήνα, τη Μακεδονία και την Αίγυπτο. 
Μάλιστα μέσα από τα στοιχεία που έχει αναδείξει η έρευνα, υπάρχει μία πρώτη δυνατότητα σύνταξης ενός πρώτου χάρτη με τους θαλάσσιους δρόμους και τα κέντρα κατανάλωσης κρασιού. Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο αφενός την ταύτιση και άλλων αμφορέων στα Μουσεία του Εύξεινου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου και τον εμπλουτισμό του χάρτη με νέα κέντρα κατανάλωσης αφενός και αφετέρου τον εντοπισμό νέων οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων στα νησιά των Βορείων Σποράδων.»

Τα παραπάνω πολύ σημαντικά δεδομένα ανέπτυξε η προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, μιλώντας σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, παρουσία κορυφαίων ειδικών επιστημόνων. 

3 σχόλια:

  1. Γιάννης Καραγκιόζος13 Απριλίου 2010 στις 11:02 π.μ.

    Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Σκόπελος, η αρχαία "Πεπάρηθος", υπήρξε εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι ήδη από την αρχαιότητα, όπως επίσης τόπος ιδιαιτέρας στρατηγικής σημασίας. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι, καθ' όλη τη διάρκεια των αιώνων, ιστορικές καταγραφές και τα πάμπολλα αρχαία μνημεία, τα οποία μάλιστα συναντούμε τόσο στα παράλια όσο και στην ενδοχώρα του νησιού μας. Η προσπάθεια της κας Α. Ιντζεσίλογλου είναι αξιέπαινη και άξια πολλών συγχαρητηρίων και ευχαριστιών από όλους τους Σκοπελίτες. Σε εμάς τώρα απομένει να αξιοποιούμε συνεχώς όλο αυτό το έργο και τη γνώση, προβάλλοντας την τόσο πλούσια ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αναδεικνύοντας και συντηρώντας τα αρχαία μνημεία, μετατρέποντας τους αρχαίους δρόμους του εμπορίου σε σύγχρονες οδούς ανάπτυξης φιλίας μεταξύ των λαών, πολιτιστικών ανταλλαγών και τουριστικής συνεργασίας.
    Γιάννης Καραγκιόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dratome tis ekferias na po oti tha prepi poli sintoma sto laografiko mouseio mas na elthoun kai ta evrimata tou tafoy tou basilia stafylou den xriazete na menoun sto mousio mpenaki (an kai ematha apo thetikes piges pos den briskonte ekei) kai mexri ton erxomeno septembrio pistevo na exo ola ta stoixeia na sas po pos anakaliftike o tafos tou basilia Stafylou kai apo POION!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Τζώρτζη καλησπέρα σας. Να σας πληροφορήσω πως το ξίφος με τη χρυσή λαβή, που πιθανολογείται ότι ανήκε στον μυθικό βασιλιά Στάφυλο, εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, μαζί με άλλα ευρήματα του λακκοειδή μυκηναϊκού τάφου που ανακαλύφθηκε στο νησί (ακρωτήρι) του Σταφύλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.