Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ψήφισμα για τα υδροπλάνα

Εκφράζουμε το φόβο, μήπως περάσουν
πολλά χρόνια και δεν δούμε υδροπλάνα στο νησί μας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου σε  συνεδρίασή του στις 06/04/2010 με αφορμή το υπό διαβούλευση Π.Δ. με θέμα την αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, που πρόσφατα αναρτήθηκε στο site του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση καταθέτοντας το παρόν ψήφισμα με τις προτάσεις του.

Η λειτουργία Υδατοδρομίου αφορά άμεσα το Δήμο Σκοπέλου. Η δρομολόγησή του, ελλείψει αεροδρομίου, θα σημάνει μια νέα εποχή στο νησί, για την τουριστική ανάπτυξή του, την εξυπηρέτηση των επιβατών, την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και διακομιδή ασθενών.

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε:
1) Η Επιτροπή Υδατοδρομίων να λάβει υπόψη της, τις μεταφορικές ανάγκες των μικρών και απομακρυσμένων νησιών και να προτείνει προς έγκριση ένα Π.Δ. που θα λύσει τα προβλήματα της γραφειοκρατίας που οδήγησαν σε καθυστέρηση πολλών ετών για την χορήγηση των σχετικών αδειοδοτήσεων και όχι να δημιουργήσει περισσότερα εγκρίνοντας ένα Π.Δ. που θα καταστεί ανενεργό και μη εφαρμόσιμο.
2) Την απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης των αδειοδοτήσεων.

3) Τον ορισμό μιας επιτροπής ελέγχου των φακέλων των ενδιαφερομένων, που θα υποβληθούν  προς έγκριση  χορήγησης των  αδειοδοτήσεων λειτουργίας των υδατοδρομίων, από ικανά και εξειδικευμένα στελέχη, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου, χωρίς να μεσολαβούν πληθώρα συναρμόδιων φορέων. 'Όσα χρόνια πέρασαν για να εκδοθεί το Π.Δ. άλλα τόσα θα περάσουν για να χορηγηθούν οι αδειοδοτήσεις με τόσους φορείς που εμπλέκονται.

4) Υποχρεωτικά η έγκριση από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αίτησης να γίνεται σε 50 ημέρες. Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών που θα κριθούν απαραίτητες να  δίνονται μέσα σε 20 ημέρες και σε περίπτωση μη απάντησης να θεωρούνται θετικές.

5) Η λειτουργία των υδατοδρομίων να αποτελεί αρμοδιότητα του Ακτοπλοϊκού Συγκοινωνιακού Δικτύου της Ελλάδας,  σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κατά τόπου Λιμεναρχεία.

6) Σε περιοχές που οι Δήμοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον να αναλάβουν την λειτουργία των υδατοδρομίων να έχουν την δυνατότητα να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία και Λιμενικά Ταμεία, τα οποία διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, ώστε να μπορούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας τους.

7) Οι περιβαλλοντικές μελέτες να συνταχθούν από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για τα λιμάνια της χώρας  που θα λειτουργήσουν υδατοδρόμια.

8)Να υπάρξει πρόβλεψη εναλλακτικού σημείου προσθαλάσσωσης μακριά από το αδειοδοτούμενο υδατοδρόμιο σε περίπτωση απαγορευτικού καιρού.

Ευελπιστούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις. Οι Δήμοι δεν νομοθετούν, εφαρμόζουν τους νόμους, από την πείρα όμως της εφαρμογή τους, εκφράζουμε το φόβο, μήπως περάσουν πολλά χρόνια και δεν δούμε υδροπλάνα στο νησί μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.: ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Γεώργιος Πατσής, Νικόλαος Βαφίνης, Δημήτριος Τσουκαλάς, Ηλίας Μελαχροινάκης, Δήμητρα Ρέκκα., Ιωάννης Καραγκιόζος, Κων/νος Κοσμάς.