Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

THINK GREEN no I.

Οι ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ στον παραδοσιακό οικισμό της Σκοπέλου
γράφει η Δήμητρα Ρέκκα
Το έτος 1978 η πόλη της Σκοπέλου χαρακτηρίστηκε ως ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ με το Προεδρικό Διάταγμα της 19.10/13.11.1978 (ΦΕΚ 594 Δ'). Τότε, κάποιοι δεν χάρηκαν καθόλου με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Εκ των υστέρων όμως, είναι κοινή ομολογία όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό και όχι μόνο πως, οι διατάξεις χαρακτηρισμού οικισμού ως παραδοσιακού και η επιβολή ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης συνέβαλαν στην προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα της πόλης της Σκοπέλου την τελευταία εικοσαετία.
Σήμερα, που η εικόνα των πόλεων, των χωριών και των οικισμών της Ελλάδας αλλοιώνεται βάναυσα με ξενόφερτα «διακοσμητικά» στοιχεία, που οι τουρίστες ψάχνουν το «αυθεντικό» και που οι top προορισμοί είναι οι παραδοσιακοί, πολλοί κάτοικοι τέτοιων αλλοιωμένων οικισμών θα ήθελαν να είχαν υπαχθεί σ΄ εκείνο το Π. Δ. του 1978 για να είχαν προστατευθεί οι πόλεις ή τα χωριά τους.
Σύμφωνα με το παραπάνω Π. Δ. στους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς απαγορεύεται η ανάρτηση και η εγκατάσταση φωτεινών διαφημίσεων, ενώ επιτρέπεται η τοποθέτηση απλών ή εγχρώμων επιγραφών μεγίστου μήκους όχι μεγαλυτέρου από το πλάτος του ή των ανοιγμάτων εις τα οποία αντιστοιχούν.
Ευτυχώς, οι φωτεινές επιγραφές στον οικισμό της Σκοπέλου είναι ελάχιστες και οι ιδιοκτήτες αυτών των επιγραφών δεν έτυχαν ποτέ της κατάλληλης ενημέρωσης. Αν το γνώριζαν, θέλω να πιστεύω πως σίγουρα δεν θα τις είχαν αναρτήσει.

1 σχόλιο:

  1. Με στόχο την απομάκρυνση των στοιχείων που προσβάλλουν τον Δημόσιο χώρο και τα κτίρια, για μία καλύτερη αντιληπτική οργάνωση του χώρου, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των επαγγελματιών του νησιού, σε συνδυασμό με την προβολή ποιοτικών επιλογών φιλικών προς το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.