Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Νέο Βατοπέδι στη Σκόπελο;

Κίνδυνος παραχώρησης
δημόσιας γης του τοπικού διαμερίσματος
Νέου Κλήματος Σκοπέλου σε ιδιώτες


Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κλήματος κ. Γ. Φύβγας και οι σύμβουλοι κ. Στ. Δένδης και κα Α. Σαλπαδήμου απέστειλαν στην εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» την παρακάτω επιστολή - διαμαρτυρία.
Επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε και ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Το τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών με μία σειρά από διαδοχικές απαλλοτριώσεις για μεταστέγαση του οικισμού Κλήμα Σκοπέλου σε νέα ασφαλή περιοχή, κατασκεύασε τον νέο οικισμό στην περιοχή Έλιος. Το 1979 -1980 έγιναν οι τελευταίες απαλλοτριώσεις Υ41/59 22-1-79 και Υ351/427 13-3-80 που εφαρμόστηκαν σε μια έκταση περίπου 60 στρεμμάτων. Αυτή η έκταση ήταν μια περιοχή με καλάμια και υδρόβια φυτά γύρω από ένα τέλμα που κατέληγε στη θάλασσα. Μια περιοχή με πάρα πολλά νερά επιφανειακά αλλά και υπόγεια. Στο χώρο αυτό υπερχειλίζει ένας από τους μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού μας.
Αυτή η τελευταία απαλλοτριωμένη έκταση είναι η κατάληξη μιας τεράστιας γεωφυσικής λεκάνης που δημιουργείται από τα γύρω βουνά και ρέματα. Το «Βαθύρεμα» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρέματα του νησιού και το «Δέλφι» το μεγαλύτερο βουνό του νησιού μας. Αυτή η μορφολογία της γύρω περιοχής είχε σαν φυσικό επακόλουθο τη δημιουργία και τη διαμόρφωση αυτής της έκτασης στην κατάσταση αυτή.
Ο νέος οικισμός από το 1982 και μετά αρχίζει να αναπτύσσεται στην ουσία γύρω από αυτή την τελευταία απαλλοτριωμένη έκταση. Νέες κατοικίες, ξενώνες, ξενοδοχεία και επαγγελματικοί χώροι έρχονται και συμπληρώνουν τον οικισμό.

Επεμβάσεις που έγιναν στην ανωτέρω απαλλοτριωμένη έκταση:
1) Από το 1984 έως το 1988 γίνονταν συνεχείς επεμβάσεις με σκοπό ο χώρος να αποκτήσει βατότητα, να εξυγιανθεί και γενικότερα να μπορέσει να γίνει πεδίο εφαρμογής όλων των προβλεπόμενων.
Το πάχος των αδρανών υλικών που βρέθηκαν κατά τις εκσκαφές για τα έργα του βιολογικού καθαρισμού αποδεικνύει το τεράστιο μέγεθος των επεμβάσεων εκείνης της εποχής. (Κοινότητα Νέου Κλήματος)
2) Το 1988 δημιουργήθηκε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού μήκους 250 μέτρων για να εξυπηρετήσει την απέναντι του οικισμού περιοχή, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. (Κοινότητα Νέου Κλήματος)
3) Το 1987 - 1988 με την οικονομική ενίσχυση ιδιωτών κατασκευάσθηκε ασφαλτοστρωμένος δρόμος μήκους 400 μέτρων και πλάτους 6-8 μέτρων. Με το δρόμο αυτό απέκτησε πρόσβαση στη θάλασσα η ανατολική πλευρά του οικισμού και όλη η παρακείμενη της απαλλοτριωμένης έκτασης περιοχή.
4) Το 1988 διαμορφώθηκε γήπεδο ποδοσφαίρου και με διαδοχικές επιστρώσεις δομικών υλικών 3Α εξυπηρετεί μέχρι σήμερα τους κατοίκους για τις διάφορες αθλητικές τους εκδηλώσεις. (κοινότητα Νέου Κλήματος).
5) Η ανάγκη για την ύπαρξη μελετών οδήγησε την κοινότητα Νέου Κλήματος να καθορίσει τον αιγιαλό και την παραλιακή ζώνη εμπρός στην απαλλοτριωμένη έκταση ως επίσης και σε όλο τον οικισμό. Με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την εφαρμογή μελετών από κάθε κατεύθυνση και για κάθε σκοπό. Αλιευτικό καταφύγιο - τουριστικό αγκυροβόλιο. (Κοινότητα Νέου Κλήματος)
6) Το 1994 - 1996 για την εξυπηρέτηση της παραλιακής ζώνης και την επικοινωνία των χώρων του οικισμού κατασκευάστηκε ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 600 μέτρων. Μελέτη ρυμοτόμησης. (Κοινότητα Νέου Κλήματος)
7) Η ΔΕΗ κατασκεύασε δίκτυο ηλεκτροδότησης συνολικού μήκους 450 μέτρων, ο ΟΤΕ υπόγειο δίκτυο -όπως και σε όλο τον οικισμό- συνολικού μήκους 850 μέτρων. Επίσης υπάρχει υπόγειο δίκτυο δημοτικού φωτισμού με 20 φωτιστικά σώματα. (Δήμος Σκοπέλου 1998)
8) Κατασκευάστηκε γήπεδο μπάσκετ περιφραγμένο, ασφαλτοστρωμένο και υπερυψωμένο από τον υπόλοιπο χώρο που εξυπηρετεί τις αθλητικές δραστηριότητες των κατοίκων. (Δήμος Σκοπέλου 1999)
9) Το 1990 χρηματοδοτήθηκε η προμελέτη βιολογικού καθαρισμού για τον οικισμό και την γύρω περιοχή επειδή το υπάρχον σύστημα (αναερόβιος βιολογικός με τις λεκάνες εξάτμισης και διαπνοής), κρίθηκε ανεπαρκές και ακατάλληλο. Μετά από μεγάλες προσπάθειες και αγώνες των εκάστοτε τοπικών αρχών η προμελέτη του βιολογικού του οικισμού μας έγινε μελέτη το 2008, χρηματοδοτήθηκε και τα έργα παραδίδονται εντός του 2010. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη εντός της απαλλοτριωμένης έκτασης, έχουν κατασκευαστεί το κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων, τα τρία μεγάλα κεντρικά αποχετευτικά δίκτυα που καταλήγουν σε αυτό, καθώς και το διπλό καταθλιπτικό δίκτυο απομάκρυνσης των λυμάτων από το αντλιοστάσιο και ταυτόχρονα δίκτυο ύδρευσης. Από την ίδια μελέτη προβλέπεται και μικρός οικίσκος για την εγκατάσταση του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους. (Δήμος Σκοπέλου)
10) Το 1998 έγινε η αντιπλημμυρική μελέτη με σκοπό την προστασία ολόκληρου του οικισμού από τα όμβρια ύδατα των ρεμάτων που βρίσκονται περιμετρικά του οικισμού. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή φαίνεται η ανοιχτή τάφρος εντός της απαλλοτριωμένης έκτασης που συγκεντρώνονται τα νερά από όλη την γύρω περιοχή και τα οδηγεί στην θάλασσα. Ήδη στο πάνω τμήμα της απαλλοτριωμένης περιοχής καταλήγει αντιπλημμυρικό έργο συνολικού μήκους 150 μέτρων (γέφυρα 1,5Χ4 μέτρα ) που κατασκευάστηκε από τον Δήμο Σκοπέλου το 2009 για να προστατευτούν κατοικίες που κινδύνευσαν από πλημμύρα το 2007 μετά από έντονη βροχόπτωση. Τα νερά από το έργο αυτό θα ακολουθήσουν την προβλεπόμενη τάφρο της αντιπλημμυρικής μελέτης και θα οδηγηθούν στην θάλασσα.

Μεσολάβησαν 26 χρόνια από την τελευταια απαλλοτρίωση και ένας ολόκληρος οικισμός δημιουργήθηκε από το μηδέν. Τόσα έργα έγιναν. Πόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να τρέξουμε και τι παραπάνω έργα θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μην θεωρηθούμε αδρανείς. Αργά και σταθερά βήματα μεθοδευμένα και μελετημένα οδήγησαν αυτή την περιοχή του νησιού μας να είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα Να έχει μια επάρκεια από υποδομές, να έχει μέλλον και να καλύπτει κοινωνικά αλλά και οικονομικά τους κατοίκους ώστε να μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Το τουριστικό αγκυροβόλιο, οι παραλίες, το δάσος αλλά και ο υποθαλάσσιος πλούτος είναι οι μελλοντικοί πυρήνες οικονομικής δραστηριότητας για το χώρο μας. Ζούμε από αυτόν και τον πονάμε γιατί δεν τον βρήκαμε έτοιμο, τον φτιάξαμε και τον φτιάξαμε από το τίποτα από το μηδέν και αυτό χάριν του προγράμματος μεταστέγασης του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και κατόπιν πολλών αγώνων των προηγουμένων τοπικών αρχών και των συγχωριανών μας.

Τώρα λοιπόν που ο οικισμός αναπτύχθηκε, εξασφαλίστηκε η ποιότητα και η επάρκεια νερού, το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων θα αρχίσει να λειτουργεί, το πρόχειρο αλιευτικό καταφύγιο έγινε μια σύγχρονη μαρίνα, τώρα που οι υποδομές έγιναν και άρχισε να φαίνεται το οικονομικό όφελος για τον τόπο μας, τώρα λοιπόν που όλη αυτή η τελευταία απαλλοτριωμένη έκταση θα πάψει να είναι εργοτάξιο ΤΩΡΑ θυμήθηκαν κάποιοι παλαιοί ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης να καταφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας και νά απαιτήσουν να αρθούν οι συντελεσμένες απαλλοτριώσεις γιατί δήθεν καθυστερήσαμε αδικαιολόγητα και δεν εφαρμόσαμε τους σκοπούς της απαλλοτρίωσης που ήταν το δημόσιο όφελος, η εξυγίανση του χώρου και η κατασκευή έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Προσπαθούν μέσα στην απαλλοτριωμένη έκταση να εντοπίσουν χώρους που δεν έχουν γίνει έργα, ή αυτά που έχουν γίνει να τα χαρακτηρίσουν περιττά ή ότι είναι έργα που έχουν γίνει χωρίς μελέτες και δεν υπάρχουν παραστατικά εκτέλεσης. Ως και το γήπεδο ποδοσφαίρου, επειδή το τελευταίο διάστημα από ανάγκη χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος για το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού, προσπαθούν να το βγάλουν ακατάλληλο. Την γέφυρα με τον οχετό όμβριων, το τελευταίο έργο του Δήμου Σκοπέλου, στην επάνω ανατολική πλευρά της απαλλοτριωμένης έκτασης κάνουν πως δεν τον βλέπουν. Που θα πάνε όλα αυτά τα νερά αν δεν ακολουθήσουν τον οχετό της αντιπλημμυρικής μελέτης για να καταλήξουν στη θάλασσα;

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι σκοποί των απαλλοτριώσεων έχουν εκπληρωθεί. Η εξυγίανση τον χώρου έγινε με την αποξήρανση του βάλτου που υπήρχε στην περιοχή, έργα υδρευσης και αποχέτευσης έχουν γίνει με μελέτες και παραστατικά εκτέλεσης, το δημόσιο όφελος δεν πιστεύουμε ότι αμφισβητείται από κανέναν και επιπλέον μελλοντικά έργα απαραίτητα για την επιβίωση του χωριού μας, όπως τα αντιπλημμυρικά θα γίνουν μέσα στην επίμαχη περιοχή.

Επειδή τις τελευταίες μέρες πολλά ακούγονται γύρω από αυτό το θέμα, θεωρούμε υποχρέωση μας σαν τοπικό συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Κλήματος να ενημερώσουμε τους Βουλευτές του νομού μας καθώς και τα Μ.Μ.Ε. για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος ώστε να αποφύγουμε ένα νέο Βατοπέδι.

Επιστολή του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Χρήστου Βασιλούδη
στην υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Θεωρώ σκόπιμο και απολύτως απαραίτητο να απευθυνθώ σε εσάς προσωπικώς και να θέσω υπόψη σας συνοπτικά το ζήτημα της άρσης απαλλοτριώσεων και επιστροφής δημόσιας γης σε ιδιώτες, που απασχολεί το νησί αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, υπόθεση η οποία συζητείται ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας την 01-02-2010.

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 το Υπουργείο Υγείας προέβη σε απαλλοτρίωση ελώδους έκτασης στην παραλία Ελιος του νησιού της Σκοπέλου με σκοπό αφενός μεν την εξυγίανση της αφετέρου δε τη δημιουργία κοινωφελών υποδομών προς χρήση των κατοίκων του νεόδμητου τότε οικισμού του Νέου Κλήματος, το οποίο φιλοξένησε τους κατοίκους του σεισμόπληκτου οικισμού του Κλήματος.
Έκτοτε, ο οικισμός αναπτύχθηκε ώστε να αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς πόλους του νησιού στις δε εν λόγω εκτάσεις-οι οποίες έχουν πλήρως εξυγιανθεί-έχουν ήδη εγκατασταθεί δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα), υποδομές αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λ.π. Στο χώρο αυτόν προβλέπονται επίσης κι άλλες εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας του οικισμού και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων το οποίο ολοκληρώνεται σύντομα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σκοπέλου έχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής για την υλοποίηση του οποίου αναζητείται η σχετική χρηματοδότηση.
Οι πρώην ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων επιχειρούν να αναλάβουν την ιδιοκτησία των εν λόγω εκτάσεων, με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός των απαλλοτριώσεων.
Θεωρούμε ότι θα αποτελέσει μείζον σκάνδαλο να επιστραφούν τα απαλλοτριωμένα, σε ερημική περιοχή, έλη στους πρώην ιδιοκτήτες ως εξυγιασμένη παραθαλάσσια γη πλάι σε ένα ανεπτυγμένο οικισμό με το αβάσιμο αυτό επιχείρημα και γι’ αυτό η κοινωνία του νησιού είναι αναστατωμένη και μιλά-όχι αβάσιμα-για περίπτωση «νέου Βατοπεδίου»

Είμαι βέβαιος ότι και εσείς προσωπικώς - πέραν των υπηρεσιών του Υπουργείου σας και του Δήμου Σκοπέλου - θα μεριμνήσετε ώστε να μην επιτραπεί η απώλεια της σημαντικής αυτής περιουσίας του Δημοσίου.

Μετά τιμής
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.