Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Σανό: Το εθνικό μας φαγητό

Γράφει 
ο Παν. Γρ. Σταμούλης
Παιδίατρος

Λέγεται ότι σκλάβος δεν είναι αυτός που περιμένει να έρθει κάποιος να τον ελευθερώσει, αλλά αυτός που φοβάται πως θα έρθει κάποιος να τον ελευθερώσει. Δηλαδή, δεν θέλει να είναι ελεύθερος. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ανήκουστο. Η Ελλάδα έχει υποδουλωθεί για πάντα και οι Έλληνες αρνούνται πεισματικά να αντικρίσουν την πραγματικότητα. Η χώρα έχει μετατραπεί και επίσημα πλέον σε νεοφιλελεύθερο προτεκτοράτο και αυτοί κάνουν πως δεν συμβαίνει τίποτα. Μιλάνε σαν να είμαστε στο 2010. Θέλουν να ακούνε μόνο …«καλά νέα». Κι ας μην υπάρχουν. Η σημερινή Ελλάδα μου θυμίζει τηλεοπτικό πρωινάδικο, όπου όλοι χορεύουν και γελάνε – χωρίς λόγο -, όταν το μόνο αστείο που υπάρχει είναι αυτοί οι ίδιοι. Η άρνηση της πραγματικότητας δεν οδηγεί ποτέ σε κάτι καλό. Ούτε η θυματοποίηση.

Προτεκτοράτο

Η Ελλάδα δημιουργήθηκε με κατασκευαστικές προδιαγραφές προτεκτοράτου, δεν έγινε τώρα. Πήγε να στήσει κράτος ο Καποδίστριας, αλλά οι ομοεθνείς του τον έφαγαν στο πίτς φιτίλι. Η χώρα μας ήταν πάντοτε προτεκτοράτο και οι Έλληνες μεγάλωσαν μέσα σε αυτό με μύθους και μεγάλες ιδέες. Ποτέ τους δεν ήταν αντάξιοι των μεγάλων επιτευγμάτων και αγώνων των προγονών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρω την περίοδο της Χούντας, όπου υπήρχε ελάχιστη αντίδραση και αντίσταση. Όλοι κοιτούσαν τις δουλειές τους. Αλλά και στην περίοδο που έγινε το μεγάλο πάρτι –με δανεικά–, οι ιθαγενείς αρκέστηκαν σε χάντρες και βραχιόλια, την ώρα που τα αφεντικά –οι ιδιοκτήτες της χώρας– έφαγαν τρισεκατομμύρια.

Λαός υπό εξαφάνιση

Για δεκαετίες κυριαρχούσε ο μύθος της …ανώτερης ελληνικής φυλής. Όμως, ο νεοέλληνας αποδεικνύεται ημιμαθής ή αμαθής,...
ψευτοτσαμπουκάς, ψευτοεπαναστάτης, βολεψάκιας και όπου φυσάει ο άνεμος, αρκεί να περνάει αυτός καλά και οι άλλοι δεν βαριέσαι.

Λαός που δεν τον νοιάζει το ξεπούλημα της χώρας του, που δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα οδήγησαν στην καταστροφή και στο ξεπούλημα της πατρίδας, δεν αξίζει να έχει χώρα. Τελικά, οι ιθαγενείς μπορεί να εξαφανιστούν σταδιακά, όπως και τόσοι όμοιοι τους στο παρελθόν. Εδώ εξαφανίστηκαν ακόμα και φυλές που αντιστάθηκαν στους εισβολείς, γιατί να μην εξαφανιστούν οι Έλληνες που τόσο χαρωπά τους τα δώσαμε όλα; Οι Σουμέριοι –και τόσοι άλλοι σπουδαίοι λαοί– που πήγαν; Γιατί εξαφανίστηκαν; Που είναι τώρα οι Ετρούσκοι; Οποίος δεν αγωνίζεται, εξαφανίζεται. Αυτό, τουλάχιστον, μας διδάσκει η ιστορία.

(ΣΣ: Μεταξύ μας, οι Έλληνες έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Απλά, οι ιθαγενείς έχουν κρατήσει αυτόν τον τίτλο. Οι Έλληνες είναι κάτι σαν το ροκ συγκρότημα που διαλύθηκε την 10ετια του ’70 , αλλά ο τρίτος ντράμερ –που έπαιζε όταν οι άλλοι δυο είχαν σπάσει τα χέρια τους– έχει κρατήσει το όνομα του συγκροτήματος και κάνει συναυλίες με άλλα μέλη.)

Λαός - Καραγκιόζης

Πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου εκτός Ελλάδας. Μέσα σ΄ αυτή την περίοδο είχα την ευκαιρία να δω πως λειτουργεί μια άλλη κοινωνία εκτός της ελληνικής. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Έλληνας ζει κυκλοθυμικά σε μόνιμη έξαρση και ύφεση. Τούτο έχει σαν συνεπεία την απόλυτη αδυναμία αυτοκριτικής και αυτογνωσίας.
Εξηγούμαι: Παράδεισος δεν υπάρχει πουθενά και καμιά κοινωνία δεν είναι τέλεια. Μπορεί όμως να είναι οργανωμένη, ανθρώπινη και δίκαιη. Τίποτα απ΄ολα αυτά δεν υπάρχει στη χωρά μας. Ο Έλληνας όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη μπορεί να αντικρίζει τα πάντα, αλλά ποτέ τον Καραγκιόζη. Και όμως, στην πραγματικότητα είναι ο Καραγκιόζης με τα πολλά πρόσωπα, τα πολλά επαγγέλματα, την μόνιμη πείνα και μια τέχνη: της ηθοποιίας!

Υπερβολή

Η υπερβολή δεν είναι μόνο εθνικό ελάττωμα. Είναι τρόπος ζωής των Ελλήνων. Είναι η συνισταμένη του εθνικού τους χαρακτήρα και η βασική αιτία της δυστυχίας τους, αλλά και η μεγάλη τους δόξα. Η δυστυχία του νεοέλληνα εκφράζεται τέλεια στην ελληνική γκρίνια. Απομεινάρι σκλαβιάς; Γνώρισμα των ταλαιπωρημένων λαών; Πάντως, το καλύτερο που θα ακούσετε είναι ένας βαθύς αναστεναγμός με νόημα και η φράση: «ε, ας τα λέμε καλά…»

Βαθιά μέσα στην ψυχή του νεοέλληνα συνυπάρχουν ο Χατζηάβατης και ο Μεγαλέξανδρος. Η υπερβολή της κακομοιριάς και της λεβεντιάς. Η περηφάνια της ύβρης και η ύβρη της γκρίνιας. Μόνιμες και αρχαίες αιτίες της δυστυχίας και της δημιουργίας .

Και όμως μας … ζηλεύουν !

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά τον τελευταίο καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προλαβαίνει να δέχεται συγχαρητήρια και εκδηλώσεις θαυμασμού από την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Νταισελμπλούμ μέχρι τον Μπάμπη –και άλλους τραπεζικούς υπαλλήλους που παριστάνουν τους δημοσιογράφους– , όλοι έχουν ένα καλό λόγο για τον Αλέξη. Όλοι αυτοί που κάποτε έσταζαν χολή για τον Τσίπρα, σήμερα τον αποθεώνουν!

Ο τελευταίος που εκδήλωσε τον θαυμασμό του για τον Αλέξη Τσίπα ήταν ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος του είπε πως τον ζηλεύει που κατάφερε να περάσει ένα κείμενο 7500 σελίδων με μέτρα που, ουσιαστικά, αποβλέπουν στην παράδοση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας στους δανειστές - τοκογλύφους μας, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση από τους ιθαγενείς. Ο Τσίπρας έσκασε στα γέλια και του είπε: «Κάτσε να δεις τώρα που θα τους παίρνουν οι τράπεζες τα σπίτια, πόσο θα χαίρονται οι άλλοι Έλληνες με αυτούς που θα χάνουν τα σπίτια τους. Άλλωστε, το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τον Έλληνα είναι… να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Τίποτε άλλο» !

Μας ζηλεύει ο Γάλλος πρωθυπουργός –όλοι μας ζηλεύουν εμάς τους Έλληνες που δεν αντιδρούμε–, γιατί στη Γαλλία ένα «νόμο - χάδι» –σε σύγκριση με τα δικά μας– προσπάθησε να επιβάλει η εκεί κυβέρνηση και έγινε …του μουνιού το πανηγύρι !

Παρότι οι οποίες συγκρίσεις μπορεί να φαντάζουν παράταιρες, ατυχείς ή άκαιρες, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η γαλλική κοινωνία επιδεικνύει πολύ αυξημένα αντανακλαστικά απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελεύθερου δόγματος, δείχνοντας μάλιστα διάθεση να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Κανείς, προφανώς, δεν μασάει στα επιχειρήματα «περί κινδύνου να πληγεί η εικόνα της χώρας διεθνώς» ενόψει της διοργάνωσης του ποδοσφαιρικού EURO 2016.
Παρά την τρομοκρατία που έχει επιβληθεί μέσω των συλλήψεων, διώξεων, προστίμων, απαγορεύσεων, κλπ, κλπ για πολύ λιγότερα απ΄οσα έχουν υποστεί οι Έλληνες, οι Γάλλοι αγωνίζονται. Εμείς είμαστε αποχαυνωμένοι και αραχτοί στους καναπέδες μας και στις καφετερίες και περιμένουμε τον μεσσία να έρθει να μας σώσει. Κούνια που μας κούναγε !
Έχουν, λοιπόν, άδικο αυτοί που ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι ίδιοι οι Έλληνες; Οι οποίοι, φυσικά, στην πλειοψηφία τους δεν διαφέρουν καθόλου από το Τσίπρα, που είναι κατ΄εικόνα και κατ΄ομοιωση του νεοέλληνα.

Η Ελλάδα, αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, έχει γίνει ανέκδοτο. Αλλά μην δίνετε σημασία. Μας ζηλεύουν όλοι. Οπαδοί και πρόβατα, χάπατα και ραγιάδες, όλοι μαζί, συνεχίστε να χλευάζετε όποιον τολμά να λέει την αλήθεια και να αντιστέκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.