Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

ΦΩΤΟ: © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η Καισαριανή, της προσφυγιάς και της Αντίστασης, απέκτησε το δικό της μουσείο για να στεγάσει την ηρωική της ιστορία. Το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μέσα στο Σκοπευτήριο, λίγα μέτρα από το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», το σημείο που αποτέλεσε τόπο εκτέλεσης για εκατοντάδες κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια του μουσείου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ΕΑΜίτες αντιστασιακοί καθώς και απόγονοι της θρυλικής δρακογενιάς, που βλέπουν το δίκαιο λαϊκό αίτημα για τη δημιουργία του μουσείου επιτέλους να ικανοποιείται. Εκπληρώνεται έτσι ένα χρέος απέναντι σε αυτή τη γενιά, αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, την υπεράσπισή της από την επίθεση του ιμπεριαλισμού και την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πολυμελής...
αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης Νίκο Αμπατιέλο.

Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από όλη την Αττική, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης καθώς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων.

Στη συγκινητική εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και μίλησε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος.

Υπογράμμισε ότι το μουσείο αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.  Είναι  χώρος υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και προβολής των διδαγμάτων από τη λαϊκή εποποιία γιατί η γνώση της Ιστορίας είναι πηγή πολιτικής αφύπνισης και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος, μιλώντας στα εγκαίνια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε για να λειτουργήσει το μουσείο, λέγοντας ότι κρύβει από πίσω της τους αγώνες και τους πόθους δεκαετιών των κατοίκων της Καισαριανής  και όχι μόνο, για να αποδοθεί η έκταση στην ιστορική μνήμη, στο λαό και τις ανάγκες του. Σημείωσε ότι μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού βρέθηκαν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του αείμνηστου κομμουνιστή δήμαρχου Παναγιώτη Μακρή.  Για το λόγο αυτό, όχι τυχαία, μια γωνία του μουσείου αφιερώνεται στη ζωή και τη δράση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.