Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ιστορία μας και κληρονομιά μας και καμία σχέση δεν έχει με τους “γύρους κρεάτων”

Eπιστολή Διαμαρτυρίας
της Σκιαθίτισσας Διαιτολόγου-Διατροφολόγου
Σταματίνας Χονδρονικολή
με αφορμή “πρόσκληση γευσιγνωσίας” που πραγματοποιήθηκε σε υπαίρθιο χώρο της παραλίας της Σκιάθου, την Κυριακή 3 Μαΐου.
Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο σχετική πρόσκληση, δίπτυχο αισθητικής delivery ψησταριάς, όπου αναγραφόταν το “πρόγραμμα της πρόσκλησης”, οι χορηγοί, (όλοι έμποροι κρεάτων) και τα θέματα προς συζήτηση με κυρίαρχο θέμα τη μεσογειακή διατροφή.
Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με 32 χρόνια εργασίας στο χώρο της υγείας αισθάνομαι την απόλυτη ανάγκη να διαμαρτυρηθώ για την καπήλευση του όρου Μεσογειακή Διατροφή, όταν η προαναφερόμενη πρόσκληση διαφήμιζε απλώς γύρους κρεάτων.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ιστορία μας και κληρονομιά μας και βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τους “γύρους κρεάτων”, που προωθούνται πια ευθαρσώς στο πανελλήνιο, καθιερώνοντας την 3η Μαΐου ως “ημέρα πιτόγυρου” από τα ΜΜΕ.
________________
"Με πληγώνει να βλέπω τα τελευταία χρόνια να ξεφυτρώνουν “γυράδικα”, στη Σκιάθο σαν τα μανιτάρια, να υψώνοντια προς τον ουρανό θεόρατα αλουμινένια μπουριά ψησταριάς ακόμη και στο γραφικό παλιό λιμάνι μας, και το κυριότερο το νησί τόσων λογίων, να θεωρείται πλέον από πολλούς, το νησί των γυράδικων"
________________
Οι διαιτολόγοι και οι γιατροί της Ελλάδας και όχι μόνο, κάνουν τρομερές προσπάθειες ενημέρωσης, πληροφόρησης και αγωγής των καταναλωτών, ως προς την εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής. Σε αυτό το πλαίσιο εργάζομαι και εγώ, διοργανώνοντας...
ομιλίες στα σχολεία, σε φορείς, σε τηλεοπτικές εκπομπές, αρθρογραφώντας σχετικά άρθρα, κα.
Η λέξη δε γευσιγνωσία, καθαρά ελληνική, τείνει δυστυχώς και αυτή να περιγράφει κάθε είδους εκδήλωση, όπως η προαναφερόμενη έκθεση γύρων κρέατος. Άραγε πόσες “γεύσεις” πρέπει να “γνωρίσουμε” του γύρου;
Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, ένας Σύλλογος που δραστηριοποιείται από το 1983 προστατεύοντας, μεταξύ άλλων τη λαϊκή μας παράδοση και κληρονομιά, στην οποία ανήκει και η Σκιαθίτικη γαστρονομία, ιδιαίτερα τα παραδοσιακά Σκιαθίτικα γλυκά μας.
Με τη ιδιότητα της Διατροφολόγου και Εθελόντριας που δραστηριοποιείται στη Σκιάθο 30 χρόνια σε θέματα παράδοσης, λαογραφίας, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά κ.α., συμμετείχα είτε σαν συνδιοργανώτρια είτε ως κεντρική ομιλήτρια σε πολλές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων:
-Ημερίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή, Σκιάθος 8/5/2013, διοργάνωση πολιτιστικός σύλλογος “Δύο Αλέξανδροι”.
-Ημερίδα γαστρονομικού τουρισμού-Σκιαθίτικη τοπική κουζίνα, Σκιάθος 28/9/2013, με την αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
-Φεστιβάλ Γεύσεων Βορείων Σποράδων-Ανάδειξη τοπικής κουζίνας και τοπικών προϊόντων, Σκιάθος 7/9/2014, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου.
Μετά την αναφορά των παραπάνω το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να διαμαρτυρηθώ για την “πρόσκληση-πεζοδρομίου”, (γιατί εκεί έγινε), για τη στηλίτευση της λέξης “γευσιγνωσία”, όπως και την κατάχρηση του όρου “Μεσογειακή Διατροφή”, από ανθρώπους που επιχειρούν άσχετα από αυτή.
Είναι αδιανόητο να ονομάζουμε το γύρο κρέατος μέρος της Μεσογειακής Διατροφής, της παραδοσιακής κουζίνας και της ελληνικής γαστρονομίας.
Με πληγώνει να βλέπω τα τελευταία χρόνια να ξεφυτρώνουν “γυράδικα”, στη Σκιάθο σαν τα μανιτάρια, να υψώνοντια προς τον ουρανό θεόρατα αλουμινένια μπουριά ψησταριάς ακόμη και στο γραφικό παλιό λιμάνι μας, και το κυριότερο το νησί τόσων λογίων, να θεωρείται πλέον από πολλούς, το νησί των γυράδικων.
Σίγουρα δεν αξίζει στο νησί μας αυτή η εικόνα, που δυστυχώς μας χαρακτηρίζει, ενώ είναι τόσο ξένη προς την παράδοση και τη διατροφή μας. Ξεπεσμός; Ήθη των καιρών; Απόρροια του status των επισκεπτών, που τα συντηρούν; Αδιαφορία των υπευθύνων;
Θεωρώ ότι όλοι όσοι αγαπούν το νησί θα πρέπει να απομονώσουν όσους “στυγνά” χωρίς όραμα, επιχειρούν σε αυτό και όλοι να σκύψουν πάνω από τη δεδομένη κατάσταση, να σχεδιαστεί πλάνο μακροπρόσθεσμο ώστε η Σκιάθος να πάψει να είναι δύο ταχυτήτων και επιτέλους να αποκτήσει τη χαμένη της ταυτότητα, σε πολλούς τομείς, όπως η γαστρονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.