Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Σκόπελος // Στα άδυτα του "Χαμάμ" με τον Τάκη Μόσχο και τους ηθοποιούς της ΕΘΟΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων της Δικτύωσης του προγράμματος ΤΟΠΣΑ, "Βόρειες Σποράδες, δράσεις για τον Τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και τα τοπικά προϊόντα", πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ερασιτεχνική, Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου (ΕΘΟΣ), την Δευτέρα 4 Μαΐου στον Δημοτικό χώρο του Ορφέα, όπου γίνονται οι πρόβες για την καινούρια παράσταση "Χαμάμ", σκηνοθετημένη από τον Τάκη Μόσχο που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 30, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2015.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, η Ρίτα Σπανούλη, Κοινωνιολόγος, υπεύθυνη Φυσικού αντικειμένου του Προγράμματος, η Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, η Αθηνά Ντάκη, Δημοτική σύμβουλος, ο Τάκης Μόσχος ηθοποιός, σκηνοθέτης και υπεύθυνος της ΕΘΟΣ και οι Μάγδα Στιβαχτή, Άρτεμις Σοφικίτη, Μαντούκου Εύη, Ράνια Λιθαδιώτη, Σπυριδούλα Καρβέλη, Μαρία Σκαμάνγκα, Γιώργος Μαριδάκης, ερασιτέχνες ηθοποιοί, κάτοικοι Σκοπέλου.

Η ΕΘΟΣ λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια και συμβάλλει με πολύ δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο στην ανάπτυξη του νησιού. Οι Σκοπελίτες ερασιτέχνες ηθοποιοί κάνουν τις...
πρόβες τους τη χειμερινή περίοδο και παρουσιάζουν την δουλειά τους τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Εκτός από τις ετήσιες παραστάσεις γίνονται και εποχιακές επ’ ευκαιρία των εορτών και εθίμων (Χριστούγεννα, απόκριες κλπ..). Η προσπάθεια του Τάκη Μόσχου είναι μεγάλη αφ' ενός για να κρατήσει τον Ορφέα σε καλή κατάσταση και αφετέρου να ετοιμάσει τις παραστάσεις με δικά του έξοδα. Στις παραστάσεις δεν υπάρχει εισιτήριο παρά μόνο στο τέλος ένα κουτί για να προσφέρει ο καθένας ό,τι επιθυμεί. Όλη η τοπική κοινωνία συμμετέχει και ευχαριστιέται. Συνήθως δεν υπάρχει ούτε μια κενή θέση.

Η θεατρική ομάδα αποτελεί σημαντικό τοπικό προϊόν που συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, την προβολή του νησιού, την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, την δημιουργική και καλλιτεχνική απασχόληση των κατοίκων, την έλξη/προτροπή του ξένου πληθυσμού για να επισκεφθεί το νησί και να απολαύσει, εκτός των άλλων, και θεατρικές παραστάσεις από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού. 

Ο πολιτισμός διατηρείται και μεταδίδεται σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα και συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και προβολή του νησιού.

Στη συνομιλία που είχαμε με τον Τάκη Μόσχο σε ένα διάλειμμα της πρόβας μας είπε μεταξύ άλλων:
«έχουμε κάνει τρεις ετήσιες παραστάσεις με την ΕΘΟΣ, τη Φαύστα, τα Κόκκινα Φανάρια, τις 8 Γυναίκες και τώρα  η παράσταση Χαμάμ που ετοιμάζουμε, είναι της Νέλ Ντάν και έχει σαν θέμα 6 γυναίκες, διαφορετικοί τύποι και χαρακτήρες, που συναντιούνται για να διεκδικήσουν να μην κλείσει το Χαμάμ, με ένα αυθαίρετο και αδικαιολόγητο τρόπο από την κρατική εξουσία και γίνονται μια γροθιά, ταμπουρώνονται στο Χαμάμ και δεν φεύγουν. Έτσι αποκαλύπτεται το παρελθόν της κάθε μιας, τα προβλήματα της, η ζωή της.
Εκφράζεται η συνεργασία, η αλληλεγγύη και μια δυναμική της γυναικείας υπόστασης που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένη και καλυμμένη από την "ανδρική κυριαρχία"». 
Η συνάντηση μας ήταν όμορφη, αφού μπορέσαμε να δούμε ένα κομμάτι της πρόβας αλλά  και  να κάνουμε  διάλογο για την συμβολή του πολιτιστικού προϊόντος στην τοπική ανάπτυξη, την προβολή του νησιού, την συμμετοχή των κατοίκων αλλά  και την προσέλευση των τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.