Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αδελφοποιημένα Νησιά // Η ιστορία του Newport και της Σκιάθου μέσα από φωτογραφίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Αδελφοποιημένα Νησιά, Η ιστορία του Newport και της Σκιάθου, μέσα από 30 φωτογραφίες” μέσω σύνδεσης Skype, το Σάββατο 21 Μαρτίου. Την καθιερωμένη  πλέον εκδήλωση, διοργάνωσαν από κοινού o Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Σκιάθος" και το "Newport-Skiathos Club" του Newport, Rhode Island, USA.
Στην εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία των νησιών, και να διαπιστώσουν πως υπάρχουν πολλά κοινά, όπως ο σημαντικός ρόλος που είχαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας της χώρας τους, η ανάπτυξη του εμπορίου, την οποία βοήθησε η στρατηγική τους θέση, και η οικονομική τους ζωή που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό.

Η εκδήλωση περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας στο Newport, με τα σημαντικότερα μνημεία της Σκιάθου  και αντίστοιχα έκθεση φωτογραφίας στη Σκιάθο με τα σημαντικότερα μνημεία και τοπόσημα του Newport.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες της έκθεσης, ειδικής αναφοράς χρίζουν οι φωτογραφίες της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, την ανέγερση της οποίας είχαν...
αναλάβει οι Σκιαθίτες μετανάστες και που φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυσή  της.

Σκοπός μέσα από τη γνώση αυτή, είναι η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων, αυτός ήταν άλλωστε και ο κοινός  στόχος των δύο Συλλόγων, όταν το Σεπτέμβριο του 2013 είχαν την πρώτη  επικοινωνία με τη συμβολή, της Μαρίας Κανταράκια. Τα χιλιάδες μίλια δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να αναπτυχθεί ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μέσα από το οποίο αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις των δύο πόλεων. 

Την εκδήλωση και στις δύο πόλεις άνοιξαν με  μια ευχή, στο Newport o Reverend Dr. George Economou και στη Σκιάθο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου π. Γεώργιος Σταματάς.

Η Πρόεδρος του "Newport-Skiathos Club" Chrissy Logothets στο χαιρετισμό της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σκιαθίτικη καταγωγή της λέγοντας “Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια όταν οι άνθρωποι που δεν με ξέρουν με ρωτούν από πού στην Ελλάδα, είναι η οικογένειά μου και απαντώ, από τη Σκιάθο. Μέσα από τη δουλειά που έχω κάνει ως Πρόεδρος του Συλλόγου Newport - Σκιάθος,  αυτά τα τελευταία δύο χρόνια, έχω μάθει πολλά για την καταγωγή μου. Κατάγομαι από ισχυρούς, ανεξάρτητους και πολυμήχανους Έλληνες και Ελληνίδες. Δεν ήταν τέλειοι, όπως δεν είμαι κι εγώ, αλλά ήταν η ενσάρκωση του ελληνικού νησιώτικου τρόπο ζωής… Πίστη στο Θεό, αγάπη στην οικογένεια, καθώς και ένα πάθος για τη ζωή. Είμαι ευγνώμων στο Θεό που με ευλόγησε με ισχυρούς δεσμούς με το νησί της Σκιάθου. Μπορεί να μην επισκέπτομαι τη Σκιάθο συχνά, αλλά έχω μια βαθιά αγάπη για τη Σκιάθο και για τους Σκιαθίτες.”

Η Δήμαρχος του Newport Jeanne-Marie Napolitano στο χαιρετισμό της δήλωσε “Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Newport, είναι χαρά μου να σας καλωσορίσω όλους σας στη δεύτερη ετήσια εκδήλωση που διοργάνωσαν το Newport-Skiathos Club και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Σκιάθος" και μας έκαναν γνωστή την μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία  της Σκιάθου. Η πόλη του Newport είναι υπερήφανη για την πλούσια συνεισφορά των Σκιαθιτών στην ιστορία της.”

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου “Seamen’s Church” Richard Thursby είπε πως "Ήθελα να σας εντυπωσιάσω με χαιρετισμό στη μητρική σας γλώσσα, αλλά φοβάμαι ότι οι προσπάθειες μου κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία.Η ομοιότητα μεταξύ των πόλεων μας είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Νησιά αγκαλιασμένα από τη θάλασσα, η Σκιάθος από το Αιγαίο, το Newport από τον Ατλαντικό. Όμορφες παραλίες,γνωρίζω έχετε πάνω από 60, παρεμπιπτόντως, αυτό θα έκανε και τον πιο πιστό κάτοικο του Newport να ζηλεύει. Η ιστορία του Newport  μετράται μόνο σε εκατοντάδες χρόνια και σχεδόν 120 από αυτά έχουν συνδεθεί με τη Σκιάθο, όταν τέσσερις Σκιαθίτες έφθασαν εδώ το 1896 και ίδρυσαν την Ελληνική μας Κοινότητα."

Τέλος την ιστορική αναδρομή της πόλης του Newport, παρουσίασε η Chrissy Logothets, τα σημαντικότερα σημεία της οποίας είναι, πως το Newport ιδρύθηκε  το 1639, και μέχρι το 1700 το λιμάνι του Newport αναπτύχθηκε ραγδαία αφού ήταν μεγαλύτερο από αυτό της Βοστώνης. Το 1769, το Newport συναγωνιζόταν ακόμη και τη Νέα Υόρκη σε εξωτερικό και εσωτερικό εμπόριο. Η χρηματιστηριακή κατάπτωση  κατά τα μέσα έως τα τέλος του 1800 μέχρι το 1929 είναι γνωστή στο Newport ως «χρυσή εποχή». Καλλιτέχνες, συγγραφείς και πολλές από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας συνέρρεαν στο Newport κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι πρόεδροι Kennedy και Eisenhower έκαναν το Newport τον «Καλοκαιρινό Λευκό Οίκο» κατά την διάρκεια της θητείας τους. Το 1883 ιδρύθηκε η Ναυτική Σχολή Πολέμου, η οποία  είναι η αρχαιότερη σχολή της Αμερικής.”

Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι ομιλητές στη Σκιάθο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Σκίαθος" Θοδωρής Τζούμας,  επεσήμανε πως “από τα τέλη του 19ου αιώνα οι Σκιαθίτες που μετανάστευαν στην Αμερική και εγκαθίστανται  στην  πόλη Newport της Πολιτείας Rhode Island, δεν ξέχασαν ποτέ τη γενέτειρά τους και υπήρξαν γενναιόδωροι, υποστηρίζοντας οικονομικά τις οικογένειές τους αλλά και αναλαμβάνοντας την αναστήλωση μνημείων. Το ενδιαφέρον και την αγάπη τους απέδειξαν και πρόσφατα, όταν με την κοινοτοποίησή τους και τη συνδρομή των Σκιαθιτών δεύτερης και τρίτης γενιάς και των φίλων της Σκιάθου, συγκέντρωσαν το ποσό των 2.360 δολαρίων για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου. Μια πολύ σημαντική βοήθεια που μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην ίδρυση του.”

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αδελφοποίησης, μιας και ήταν δική του πρωτοβουλία, η πρόταση της αδελφοποίησης, προς τον Δήμο του Newport, επί  δημαρχίας του το 1996. Επεσήμανε ακόμα πως οι στενοί δεσμοί μεταξύ των Σκιαθιτών του Newport και της πατρίδας τους είχαν σαν αποτέλεσμα την αδελφοποίησή και τόνισε την ανάγκη της σύσφιξης των δεσμών, μεταξύ των πόλεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου Γιάννης Παρίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης του Ναυτικού Μουσείου αλλά και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει για την ίδρυσή του, από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση, που είχε γίνει η αφορμή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στη Σκιάθο.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή της Σκιάθου, από την Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Σκιάθος". Ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια, η κα Κορωνιού-Διονυσίου, παρουσίασε την μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα ιστορία της Σκιάθου, στην μυκηναϊκή εποχή, στην κλασσική και ελληνιστική περίοδο, στη βυζαντινή περίοδο, στην ενετοκρατία, στην τουρκοκρατία, ακόμα την ενεργό συμμετοχή της Σκιάθου, στην επανάσταση του 1821, και τέλος αναφέρθηκε στη Σκιάθο του σήμερα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σημαντικότερα μνημεία της Σκιάθου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την μικρή Μυρσίνη McKeon (φωτό αριστερά) να απαγγέλλει από το Newport, ένα ποίημα για την 25η Μαρτίου.

Οι διοργανωτές έχουν αποφασίσει να καθιερώσουν την εκδήλωση μεταξύ των δύο πόλεων, το Σάββατο πριν την 25η Μαρτίου κάθε έτους, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πόλεων, μέσα από τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί αλλά και μέσα από την ευκαιρία που δίνεται μέσω της τεχνολογίας (Skype) να "συναντηθούν" οι Σκιαθίτες με τους ομογενείς.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Σκιάθος", ευχαριστεί θερμά την Κανταράκια Μαρία για την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή της για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τα μέλη του Newport Skiathos Club και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Chrissy Logothets για την άψογη συνεργασία, τον Δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου "Μπούρτζι", την Celine Monnier, τον Νίκο Πασχάλη και τον Παναγιώτη Τασσιόπουλο για την παραχώρηση των φωτογραφιών τους, για την επιμέλεια της έκθεσης, την Celine Monnier, τον Ακρίβο Νίκο και την Άννα Ταχτσή, τον Διαμαντή Μαθηνό, την Melanie Monnier, τον Κυριάκο Γιαγκουδάκη, την Ματούλα Χονδρονικολή και τον Θανάση Ευγενικό για τη βοήθειά τους, τους Χρήστο Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Αμπατζόγλου και Χρήστο Τσιότρα  για την τεχνική υποστήριξη και την βιντεοσκόπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.