Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Το φαινόμενο BULLYING ή αλλιώς ΝΤΑΗΛΙΚΙ...

…ή αλλιώς ομότιμη κακοποίηση στα σχολεία

Του Μάνου Βασιλείου

Το νταηλίκι (τουρκική: dayılık) είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτή συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις που σκοπό έχουν την επιβολή ενός ατόμου ή μιας ομάδας πάνω σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα, επομένως μια «ανισορροπία δυνάμεων». Η εν λόγω ανισορροπία μπορεί να είναι κοινωνική ή/και σωματική. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Το νταηλίκι αποτελείται από τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματική, λεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση.

Το νταηλίκι κυμαίνεται από την απλή μορφή εκφοβισμού σε πιο σύνθετες μορφές, στις οποίες ο νταής ενδέχεται να έχει έναν περισσότερους «υπαρχηγούς», που μπορεί να φαίνεται να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «αρχι-νταή» στις δραστηριότητές του. Το νταηλίκι στο σχολικό ή εργασιακό χώρο αναφέρεται και ως ομότιμη κακοποίηση.

Το νταηλίκι μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε περιβάλλον στο...
οποίο ανθρώπινα όντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό περιλαμβάνει το σχολείο, την εκκλησία, την οικογένεια, το χώρο εργασίας, το σπίτι και τις γειτονιές. Είναι ακόμη ένας παράγοντας ώθησης στη μετανάστευση. Ο εκφοβισμός είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μεταξύ κοινωνικών ομάδων, κοινωνικών τάξεων και ακόμη και μεταξύ χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη, σοβινισμός).

  • Κρίσιμα ερωτήματα για τον γονέα 

Τι γίνεται με τα παιδιά μας στο σχολείο άραγε;

Τα έχουμε ρωτήσει ποτέ εάν παρενοχλούνται από κάποιον μεγαλύτερο ή δυνατότερο συμμαθητή - συμμαθητές τους και το ενδεχόμενο πόσο το παιδί μας παρενοχλεί κάποιο άλλο παιδί;

Μας έχουν πει από μόνα τους ποτέ;

Πόσο κοντά τους σε αυτό το θέμα είμαστε;

Μήπως μας ενδιαφέρουν μόνο οι βαθμοί τους ;

Είναι το σχολείο για το παιδί μας, μια ευχάριστη δραστηριότητα όπου κάθε μέρα θα μάθει νέα πράγματα και θα συναντήσει τους φίλους του;
  
Ή είναι άλλο ένα παιδί - θύμα κάποιου μικρού νταή και ο ενθουσιασμός του αντικαθίσταται από το άγχος και τον καθημερινό εκνευρισμό, μετατρέποντας το σε ένα παιδί που δεν αντιδρά πια σε τίποτα, που έχασε το χιούμορ του, την διάθεση για γνώση και που οι βαθμοί του έχουν πέσει αρκετά;

Είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας θα μας μιλούσε ανοιχτά για τα πάντα ή μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε εμείς μια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα;

Έχουμε στο ελάχιστο σκεφτεί, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πόσο αυτό επηρεάζει την ψυχολογική υγεία του παιδιού μας και την γενικότερη συμπεριφορά αργότερα στην ζωή του;
  • Αντιμετώπιση:

Πέρα από τον καθημερινό διάλογο με τα παιδιά μας και τον αφουγκρασμό των προβλημάτων τους, ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους να προετοιμάσετε το παιδί σας για αυτό το φαινόμενο ή παρόμοια φαινόμενα που μπορεί να εμφανισθούν σήμερα ή αύριο στην  ενήλικη ζωή του, είναι να το ενθαρρύνεται να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες. 

Διότι μέσα από τις πολεμικές τέχνες, τα παιδιά γεμίζουν αυτοπεποίθηση, σιγουριά για τον εαυτό τους, δυναμικότητα, φυσική δύναμη και αντοχή και ικανότητα να αντιμετωπίσουν μέσα από τον αυτοάμυνα οποιονδήποτε αντίπαλο ανεξάρτητα από την σωματική του διάπλαση. Αυτό θα του δώσει μια γενικότερα δυναμική στάση-φιλοσοφία ζωής, όπου κάθε επίδοξος «νταής» θα αντιλαμβάνεται αμέσως και θα αποτρέπεται αυτομάτως, μιας και αυτοί οι «τύποι» συνήθως επιβουλεύονται άτομα χαμηλών τόνων, δειλά και μοναχικά. 

Η πυγμαχία, το κικμποξ, το μπραζίλιαν ζιου ζίτσου, είναι αθλήματα που δια της πειθαρχίας δεν προάγουν την βία αλλά τον αθλητισμό και μέσα από τα οποία, ένα παιδί μαθαίνει να εξασκείται σε πολλά και διαφορετικά σενάρια εκφοβισμού ή επίθεσης αντανακλώντας ενστικτωδώς σε αυτά  και απαντώντας ανάλογα εάν βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση. 

Ελάτε στην σχολή μας το Κ-1 GYM Σκοπέλου, παρακολουθείστε τα προγράμματα μας, συμβουλευτείτε τον Δάσκαλο μας και τέλος φέρτε το παιδί σας κοντά μας, όπου έχει μόνο να κερδίσει. Να κερδίσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αυτοπεποίθηση, πειθαρχία, κοινωνικότητα, πολύ καλή φυσική κατάσταση και γνώσεις αυτοάμυνας, κάνοντας το ένα δυναμικό άνθρωπο με επιλογές,  στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.