Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Λυκούργος / Ο τελευταίος μόνιμος κάτοικος της Περιστέρας και το υπέροχο καΐκι του

«Με κούρασε το καΐκι...» μας είπε ο 83χρονος Λυκούργος,
όμως αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να το αποχωριστεί
ούτε μέρα...
Ένα σκαρί μοναδικό, φτιαγμένο την δεκαετία του '70 από αλοννησιώτικο πεύκο, που είχαν κόψει αριστοτεχνικά έμπειροι αλοννήσιοι υλοτόμοι και ναυπηγημένο από τον άριστο στην εποχή του Σκοπελίτη καραβαμαραγκό Τζουβελέκη, έφθασε στο λιμάνι της Σκοπέλου, για να το παραλάβει ο Μπάμπης Στιβαχτής για φύλαξη και συντήρηση.

Καπετάνιος του και ιδιοκτήτης ο Λυκούργος, τελευταίος μόνιμος κάτοικος της Περιστέρας (Ξηρό), τον οποίο γνωρίσαμε στην Αλόννησο την δεκαετία του '80 και από τότε, όταν...
μπορούσαμε, πεταγόμαστε μέχρι το Βασιλικό, όπου ήταν το σπίτι του, για ένα καφεδάκι και ένα σύκο από την υπέροχη και τεράστια συκιά της αυλής.

«…και τί δεν έχω μεταφέρει με αυτό… Γίδες, άμμο, υλικά, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να φθάσουν στο Ξηρό… Όμως πλέον κουράστηκα, δεν το μπορώ άλλο…» μας είπε για το υπέροχο αυτό καΐκι ο 83χρονος σήμερα Λυκούργος, ο οποίος παλαιότερα ήταν ιδιοκτήτης και του «Μιαούλη», ένος μεγαλύτερου καΐκιου, που χρησιμοποιούσε για ψάρεμα τόνου.

«Το αγαπώ, το θαυμάζω και το προσέχω σαν τα μάτια μου αυτό το σκαρί… Όταν χρειάζεται το βάφω και το συντηρώ με τα καλύτερα υλικά, γι' αυτό και φαίνεται, αλλά και είναι, σαν καινούργιο, μέσα και έξω…» μας είπε ο Μπάμπης Στιβαχτής στο λιμάνι, που ρυμούλκησε το καΐκι με την προσοχή που του αρμόζει για να το φυλάξει και το Απρίλιο να πέσει στη θάλασσα.

Να μας έχει ο Θεός καλά τον Απρίλη να μπούμε στο καΐκι μαζί με τον Λυκούργο για να πάμε μέχρι το Πατητήρι, με την σχετική φωτογράφιση και συνέντευξη από τον καπετάνιο εν πλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.