Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Σκόπελος / Μια "προπέλα" στο παραγάδι του Σπύρου

Ένα παράξενο για τους πολλούς ψάρι, που δεν αλιεύεται συχνά στις ελληνικές θάλασσες και ονομάζεται "προπέλα" ή "φεγγαρόψαρο" έπιασε σήμερα με το παραγάδι του ο Σκοπελίτης ψαράς Σπύρος Ραμαντάνης.
'Οπως μας είπε ο Σπύρος αυτό το ιδιαίτερο ψάρι μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τα 500 κιλά, ενώ στο παρελθόν ο ίδιος -μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα ψάρια- είχε πιάσει ένα 300 κιλά.

Μερικές πληροφορίες από το διαδίκτυο για το ψάρι

Φεγγαρόψαρο ή προπέλα: Κοινή ονομασία των τετραοδοντόμορφων ιχθύων του είδους Mola mola, της οικογένειας των μολιδών. Πρόκειται για μεγάλο, πελαγικό ψάρι, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με περίεργη εμφάνιση, διαδεδομένο στις θερμές και εύκρατες θάλασσες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Μεσόγειος. Το φεγγαρόψαρο, γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία μύλη λόγω της ομοιότητάς του με μυλόπετρα, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 3 μ. και σε βάρος τους 2 τόνους.
Το ογκώδες σώμα του, που καλύπτεται από πολύ χοντρό και τραχύ δέρμα, είναι στρογγυλωπό και πλευρικά πιεσμένο και το κεφάλι του καταλήγει σε ένα αμβλύ, κοντό ρύγχος, χωρίς να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα.

Τα άζυγα πτερύγια (κοιλιακό και ραχιαίο) είναι ανεπτυγμένα και στενόμακρα, τοποθετημένα στο ίδιο ύψος και κάθετα στον κύριο άξονα του σώματος. Η ουρά απουσιάζει, ενώ τα θωρακικά και τα εδρικά πτερύγια είναι ατροφικά. Η ράχη του έχει χρώμα σταχτί, τα πτερύγια του είναι μαύρα και η κοιλιά του ασημόλευκη. 

Τα φεγγαρόψαρα συχνά επιπλέουν ανάσκελα, ενώ έχουν την ικανότητα να εκτελούν μεγάλα άλματα έξω από το νερό. Παρά τον μεγάλο όγκο τους, είναι ακίνδυνα και τρέφονται κυρίως με μέδουσες, πλαγκτόν, καρκινοειδή, μαλάκια ή άλλα ψάρια. Πρόκειται για ένα από τα γονιμότερα είδη ψαριών, αφού το θηλυκό μπορεί να παράγει μέχρι και 300 εκατ. αβγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.