Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Χαριστική βολή στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή των Βορείων Σποράδων η αύξηση του ΦΠΑ

Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, 
βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, 
για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά
Το ενδεχόμενο της κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που τίθεται μετά την e-mail πρόταση για την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, θα δώσει την χαριστική βολή στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή των Σποράδων, όπως και των άλλων νησιωτικών περιοχών της χώρας, που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση. 

Σαν να μην έφταναν οι δραματικές ελλείψεις στους τομείς της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας. Σαν να μην έφταναν οι ελλείψεις στις μεταφορές, οι δυσκολίες στην επικοινωνία και συγκοινωνία λόγω του περιορισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και οι ελλείψεις σε έργα υποδομών. Το ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση, γιατί πολύ απλά υιοθετήθηκε ακριβώς για να αντισταθμίσει τις αντικειμενικές δυσκολίες της νησιωτικότητας όπως το αυξημένο κόστος διαβίωσης, το αυξημένο κόστος μεταφοράς των αγαθών. Η πιθανή άρση του μέτρου αυτού θα έπληττε καίρια την παραγωγική δραστηριότητα των νησιών και θα όξυνε το αίσθημα κοινωνικής αδικίας στους νησιώτες, που βιώνουν καθημερινά τον αποκλεισμό και την ανισότητα στην πρόσβαση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση μιας...
πολυνησιωτικής χώρας όπως είναι η Ελλάδα, είναι άμεσης προτεραιότητας ο στόχος της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιωτικών περιοχών με τις ηπειρωτικές, που προϋποθέτει την ουσιαστική στήριξη της νησιωτικής ιδιαιτερότητας και την εξάλειψη της αντιαναπτυξιακής απομόνωσης.

Για να μπορέσουμε, όμως, να φέρουμε διαφορετικές πολιτικές, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των ίδιων των νησιωτικών κοινωνιών, των κατοίκων των Σποράδων, ενάντια στην σχεδιαζόμενη απομόνωση, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο την ουσιαστική εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.