Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Σκόπελος / Ο μόνιμος γεωπόνος και οι αποζημιώσεις των καλλιεργητών θέμα για συζήτηση στη Βουλή

Την ανάγκη στελέχωσης του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σκοπέλου με μόνιμο γεωπόνο και κτηνίατρο επαναφέρει και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ. Μεϊκόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ κάνει λόγο  για αποζημίωση των καλλιεργητών της Σκοπέλου, που υπέστησαν τεράστια ζημιά στην φετινή παραγωγή ελαιόκαρπου λόγω προσβολής από δάκο και μύκητες.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί Σκοπέλου, οι οποίοι σύμφωνα με μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου διαπιστώνουν απώλεια του 80% της φετινής παραγωγής τους λόγω προσβολής από δάκο και μύκητες. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή επαναφέρει πιο επιτακτικά το αίτημα της στελέχωσης με γεωπόνο (αλλά και κτηνίατρο) του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σκοπέλου, το οποίο παραμένει κενό από το 2009 μέχρι σήμερα.  

Δεδομένου του ότι το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σκοπέλου εξυπηρετεί και τα τρία νησιά των Σποράδων, η μόνιμη παρουσία γεωπόνου κρίνεται απολύτως αναγκαία στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αγροτική ανάπτυξη των νησιών. 

Η απουσία του αναγκάζει τους καλλιεργητές να απευθύνονται τηλεφωνικά σε...
ειδικούς για να ζητήσουν συμβουλές ή ακόμη να μεταβαίνουν στον Βόλο προς αναζήτηση γεωπόνου που θα πιστοποιήσει την ασθένεια του φυτού. Εντονότερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των βιολογικών καλλιεργειών, εκεί όπου η συνδρομή γεωπόνου είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία. 

Ενώ το συνολικό αγροτικό εισόδημα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20% (1,4 δισ. ευρώ) την τετραετία 2009-2012, με ταυτόχρονη άνοδο του κόστους παραγωγής λόγω αύξησης 31% του κόστους των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων, 64% του ενεργειακού κόστους και 93% των φορολογικών επιβαρύνσεων αγροτών, η σημαντική υστέρηση στην στελέχωση νευραλγικών δημόσιων υπηρεσιών όπως το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σκοπέλου, που έχει ως κύριο έργο του την επιστημονική στήριξη και καθοδήγηση των αγροτών, είναι ασύμβατη με κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. 

Επειδή η δραστηριοποίηση των ελαιοπαραγωγών στη Σκόπελο αλλά και γενικά στις νησιωτικές περιοχές ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξής τους και δίνει ώθηση στις τοπικές κοινωνίες.

Επειδή η παρουσία μόνιμου γεωπόνου και κτηνιάτρου στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σκοπέλου είναι πραγματικά αναγκαία για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών στις καλλιέργειες ή στο ζωικό κεφάλαιο, όπως και για την εφαρμογή σχεδίων βελτίωσης ζωικής και φυτικής παραγωγής µε σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους, ενώ συνιστά κίνητρο εγκατάστασης και ενασχόλησης με την πρωτογενή παραγωγή, η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως το βασικό εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. 

Επειδή η καταστροφή του 80% της φετινής παραγωγής ελαιόκαρπου εντείνει την απόγνωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών, που είναι ήδη εξαθλιωμένοι από τη μνημονιακή λαίλαπα, την υπερφορολόγηση και το υψηλότατο κόστος παραγωγής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Προτίθεται να στελεχώσει το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σκοπέλου με μόνιμο γεωπόνο και κτηνίατρο, αντιμετωπίζοντας έτσι τον σοβαρό κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής καλλιεργειών ή απώλειας ζωικού κεφαλαίου λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης; 

-Προτίθεται να αποζημιώσει τους καλλιεργητές της Σκοπέλου, που υπέστησαν τεράστια ζημιά στην φετινή παραγωγή ελαιόκαρπου λόγω προσβολής από δάκο και μύκητες; 

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Βαγγέλης Αποστόλου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.