Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

'Eνταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ για Σκόπελο και Σκιάθο

  • Ανακατασκευάζονται τα καλντερίμια στη Σκόπελο
  • Mετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο η οικία του λόγιου Ζ. Οικονόμου στη Σκιάθο 

Δύο νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 583.900 € για τα νησιά των Βορείων Σποράδων ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με σημερινή του απόφαση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Τα έργα αυτά υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης των Νήσων (ΟΣΑΝ) Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου και Παλαιό Τρίκερι. Συγκεκριμένα, τα νέα έργα που εντάσσονται είναι:

α) «Ανακατασκευή καλντεριμιών οικισμών Σκοπέλου & Γλώσσας» προϋπολογισμού 550.000 €. 

β) «Αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Ουρανίτσης 5 στη Σκιάθο και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο» προϋπολογισμού 53.900 €.  

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους, η αιρετή Περιφέρεια υλοποιεί το...
πρόγραμμα (ΟΣΑΝ) «Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Νήσων» συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα στοχευμένο πρόγραμμα, με στόχο την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών, αλλά και την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών των νησιών μας. Τα έργα αυτά εκπονήθηκαν σε συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και των Δήμων και αξιολογήθηκαν θετικά από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του ΕΣΠΑ, βελτιώνουμε τις υποδομές των νησιών και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

Τα έργα αυτά υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Θεσσαλία», συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υποβλήθηκαν στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας 61 «Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση»

α) Το έργο «Ανακατασκευή καλντεριμιών οικισμών Σκοπέλου και Γλώσσας» προϋπολογισμού 550.000 €, αφορά σε ανακατασκευή καλντεριμιών, εντός των ορίων των οικισμών Σκοπέλου και Γλώσσας του Δήμου Σκοπέλου. Ειδικότερα αναφέρεται σε δρόμους που αποτελούν τον κύριο οδικό άξονα στο εσωτερικό των προαναφερθέντων οικισμών. Στον οικισμό Σκοπέλου η ανακατασκευή – ανάπλαση αφορά τους ακόλουθους δρόμους:

1) από περιφερειακή οδό, Άγιος Νικόλαος των Κήπων, Παλαιό κτίριο ΟΤΕ, Αγία Αικατερίνη έως και την Πλατεία Δελίτσικου, συνολικού μήκους 560μ και 

2) από παραλιακή οδό (κτίριο Ξενία), Πλατεία Δελίτσικου, Εκκλησία Παναγίτσας Ελευθερώτριας έως και την περιφερειακή οδό, συνολικού μήκους 330μ. 

Στον οικισμό Γλώσσας η ανακατασκευή – ανάπλαση περιλαμβάνει των δρόμο από Επαρχιακή Οδό (Σχολεία) έως το κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας, συνολικού μήκους 210μ.

Τα καλντερίμια σήμερα είναι μέτριας έως κακής βατότητας λόγω παλαιότητας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ευχερής και ασφαλής χρήση τους, τόσο από τους μόνιμους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες της περιοχής. Με το έργο αυτό βελτιώνεται η προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού εντός των ορίων του κεντρικού οικιστικού ιστού. Η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε αμφίδρομη σχέση και επίδραση με την ανάπτυξη του τουρισμού. Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι: 

- Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων μετακίνησης τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού.

- Η ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού.

- Η αξιοποίηση και η ανάδειξη του φυσικού κάλους του νησιού.

β) Το έργο «Αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Ουρανίτσης 5 στη Σκιάθο και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο» προϋπολογισμού 53.900 €, έχει στόχο αφενός μεν τη διατήρησης της οικίας, στην οποία γεννήθηκε ο λόγιος και ποιητής Ζήσης Οικονόμου και αφετέρου την αποκατάσταση του κτιρίου και την μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και διατήρηση του έργου του λόγιου και ποιητή. Η οικία αποτελεί τυπική κατοικία με παραδοσιακά τυπολογικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ιστορική φάση της πόλης της Σκιάθου και η διατήρησή της συμβάλει στην διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου Σκιάθου και στην προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού.

Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον Δήμο Σκιάθου, που είναι ο κύριος του έργου και ο φορέας λειτουργίας του. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.